”Efter mycket läsande av nyhetsartiklar och ”binge-watching” av YouTube-videos så var mitt val självklart. Jag skulle till Sydkorea.”

Ebba hade länge drömt om att få uppleva studentlivet i Asien och valde i somras att resa till Seoul för att studera på ett av Blueberrys nya universitet i Sydkorea, Hanyang University. Efter ett par månader i landet har hon redan hunnit uppleva mycket av det som Sydkorea har att erbjuda och är kända för. I denna intervju delar hon med sig av hur en vanlig skoldag ser ut och tips på vad man absolut inte får missa om man besöker landet!

Varför valde du att studera i Sydkorea?

Att leva och studera i Asien har alltid varit en dröm för mig ända sen jag var liten. Jag har under alla mina 19 år bara varit i europeiska länder men det var alltid något som lockade mitt intresse till Asien. Många av mina vänner ville som många andra ungdomar göra den ökända backpacking-resan till Asien efter gymnasiet för att uppleva så många länder som möjligt. Jag kände redan då att det livet inte var något som lockade mig. Jag ville mer stanna på ett ställe så jag kunde få uppleva kulturen, maten, människorna och allt som landet hade att erbjuda. När jag hade bestämt mig för att jag ville studera i Asien så var det dags att bestämma vilket land jag skulle studera i och till slut landande jag mellan Japan och Sydkorea. Det som fick mig att tillslut välja Sydkorea över Japan var faktiskt min okunskap om landet. Jag visste absolut ingenting om kulturen, maten eller K-pop innan jag gjorde min research om det. Efter mycket läsande av nyhetsartiklar och ”binge-watching” av YouTube-videos så var mitt val självklart. Jag skulle till Sydkorea.

Studera i Sydkorea

Vilka kurser läser du denna termin?

Jag läser fem oberoende kurser på Hanyang:

  • English Conversation 2
  • English Academic Writing
  • Global Leaders Training
  • Ted Talks
  • Korean Survival

Hur ser en vanlig skoldag ut?

Jag vaknar klockan 8.30 på morgonen (i mitt rum i dormitory) och börjar göra mig iordning för att bege mig till min första lektion som är 9.30 på andra sidan campus. Jag köper en yoghurt och en kaffe att ta med i vår privata 7-Eleven som vi har på campus och börjar promenera till min lektion. Lektionen är 1,5 timma och består mycket av diskussioner mellan vår lärare och oss elever. Efter lektionen så beger jag mig till min andra lektion för dagen som börjar 11.30 och är i byggnaden bredvid. Efter denna lektion så är klockan 12.30 och det är lunchdags. Jag möter upp fyra av mina kompisar här borta och vi bestämmer oss för att antingen äta i skolans cafeteria eller på en restaurang precis utanför campus. Då vi alla har olika ”majors” och klasser så har vi mycket att diskutera under lunchen och tiden brukar alltid rinna iväg. Klockan 14.30 börjar min sista lektion för dagen och det är med min favoritlärare. Klassen heter ”Ted Talks” och vi analyserar olika Ted talks och diskuterar våra åsikter om dem. Efter min sista lektion så brukar jag sätta mig på ett av skolans caféer och plugga några timmar innan jag drar ut med kompisarna till någon av våra favoritrestauranger här borta. Det brukar ofta bli ganska sent när vi går ut och jag brukar inte vara hemma före elva på kvällen vilket då betyder att de snart är läggdags för att vara utvilad för nästkommande skoldag.

Studera i Sydkorea

Hur skulle du beskriva skolans campus?

Campuset är som taget direkt ur en Hollywoodfilm. Varje ”major” på skolan har sin egen stora vita byggnad vilket betyder att vi har ungefär 20-30 byggnader här. Byggnaderna omringar en stor fontän i mitten av campus där man kan sitta och umgås med vänner eller bara sitta och njuta och kolla på alla människor som går på campus. Huvudbyggnaden är en stor majestätisk byggnad som har skolans logga vilket är ett lejon på framsidan. Det finns fotbolls-, tennis-, golf- och basketplaner överallt runt campus om du skulle bli sugen på att spela med vänner. Du har också fyra mataffärer, en bank, ett postkontor och en klinik på campus.

Hur bor du?

Just nu bor jag i skolan dormitory i ett enkelrum. Jag bor på 18:e våningen och har utsikt över hela campuset. Jag har ett eget badrum, heating och cooler system, ett skrivbord, en säng och en garderob. Jag trivs jättebra i skolans dormitory eftersom jag har nära till mina kompisar och till mina klasser varje dag.

Studera i Sydkorea

Vad gör du på fritiden?

När jag inte går i skolan så älskar jag att utforska allt Sydkorea har att erbjuda. Jag och mina vänner går ofta till olika caféer där vi testar på nya bakelser och desserter och sköljer ner dem med en populär koreansk bubble tea. Vi har redan hunnit utforska Seouls populära distrikt så som Itaewon, Hongdae, Gangnam och Myeong-dong. Vi har shoppat i Gangnams underground subway street, vi har testat spansk och turkisk mat i Itaewon och vi har shoppat hud- och ansiktsmasker i det populära shoppingdistriktet Myeong-dong. Vi har också hunnit med att testa på Hongdaes nattliv och allt vad det har att erbjuda.

Vad är det bästa med Sydkorea?

Det bästa med Sydkorea enligt mig måste nog vara utelivet och maten. Var du än befinner dig i Sydkorea så finns det en mataffär i varje hörn som är öppen 24/7. Restaurangerna är öppna till klockan fem på morgonen och barerna och klubbarna är öppna till åtta på morgonen. Så vare sig du vill äta på en restaurang eller beställa hem mat klockan ett på natten, så finns alltid den möjligheten. När det kommer till den koreanska maten så har jag aldrig upplevt så många maträtter och smaker i mitt liv. Du kan testa på den koreanska huvudrätten Kimchi och koreansk Barbeque som är väldigt populär. Du kan sätta dig vid Han River och beställa fried chicken with beer, eller så kan du köpa en av de hundratals ramen-smakerna de har i mataffärerna. Det är helt upp till dig.

Studera i Sydkorea

Tips på saker man inte får missa om man är i Sydkorea?

Jag skulle absolut rekommendera att åka till huvudstaden Seoul och utforska det fyra populära distrikten: Itaewon, Hongdae, Gangnam och Myeong-dong. Testa på det typiska nattlivet i Hongdae med en sen middag på en koreansk restaurang, barrunda och sedan avsluta kvällen med att gå och dansa med dina vänner på en av de många klubbarna Hongdae har att erbjuda. Utforska de olika caféerna Sydkorea har att erbjuda och sväng förbi ett av det många tempel som finns överallt.

Tips till andra som också funderar på att studera på Hanyang?

Några av mina bästa tips om du bestämmer dig för att söka till Hanyang är…

  • Bo i studentrummen den första terminen. Om jag inte bodde i studentrummen så hade jag aldrig träffat alla mina vänner som jag har idag.
  • Göra en bucket list på saker du vill göra och se när du kommer till Sydkorea.
  • Kolla upp olika grupper på Facebook som du kan gå med i för att träffa nya människor (skolan har väldigt många).
  • Kolla på Youtube-videos om Hanyang för att få en bättre bild på hur skolan ser ut.
  • Gå med i olika klubbar som studenterna på skolan anordnar.

Studera i Sydkorea

 

Är du också intresserad av att studera i Sydkorea? Skolan tar emot ansökningar för starten i mars 2021 fram till den 25 januari, hör av dig till mig på sofia@blueberry.nu så berättar jag mer!

 

 

Sofia Eriksson

Senior Admissions Specialist