Vill du arbeta i ett högt tempo med projekt inom flera olika branscher? I så fall kan managementkonsult vara något för dig!
Vi har intervjuat Daniel Ohlsson som är ansvarig för rekrytering på Arthur D. Little om hans bästa tips för hur du kan bli managementkonsult. Arthur D. Little (ADL) är en global managementkonsult-firma som har kontor över hela världen. För många studenter, speciellt ingenjörer och ekonomer är det en dröm att arbeta som managementkonsult. Här har du möjlighet att arbeta inom många olika branscher i högt tempo, ofta internationellt. De rekryterar dessutom mycket direkt från universitetet vilket är perfekt för en ambitiös student.
Blueberry får ofta frågor i våra rådgivningar med studenter om vilken väg de ska ta både genom utbildning och annan erfarenhet för att få en spännande karriär. Därför kändes det naturligt för oss att höra av oss till en av de ledande managementkonsult-firmorna inom strategi, innovation och teknik i världen. Något som inte alla vet är även att ADL var den första managementkonsult-firman i världen!
Hej Daniel, du är ju både managementkonsult och rekryteringsansvarig på ADL. Berätta lite om dig själv och din bakgrund samt vad som lockade dig med yrket som managementkonsult?
Jag är uppvuxen i Stockholm och har läst till Civilingenjör i Industriell Ekonomi på KTH. Under utbildningen fick jag även möjlighet att studera i Hongkong på Hong Kong University of Science and Technology under ett halvår. Under min uppväxt och även under KTH-tiden har hockey varit min stora passion och det jag har ägnat mest tid åt. Då jag nu på obestämd tid skjutit upp ambitionerna om en NHL-karriär ägnar jag mig åt andra sporter på min fritid, där golf och racketsport får mest fokus.
Vad som lockade mig med konsultyrket var, och är fortfarande, främst den skarpa lärokurva och exponering mot strategiska frågeställningar som erbjuds redan från start. Det är en otrolig språngbräda i början av arbetslivet och motsvarande lärandemiljö är svår att hitta i andra branscher. Jag har alltid drivits av att lära mig nya saker, vilket jag känner att jag verkligen får göra som konsult. Utöver det erbjuds även möjligheten att jobba internationellt på ett bolag som ADL, vilket adderar ytterligare en dimension till lärokurvan.
Hur tycker du dina utlandsstudier har hjälpt dig i arbetslivet och personligt?
Personligen har utlandsstudierna hjälpt mig på många plan. Dels hade jag aldrig bott utanför min hemstad tidigare, så bara det att flytta till en helt främmande miljö där jag inte kände någon var väldigt utvecklande ur ett socialt och språkligt perspektiv. Att bo i Hongkong gav även möjlighet att resa runt i Asien till destinationer jag kanske inte annars hade besökt (t.ex. Tokyo), vilket adderat ytterligare intryck och lärdomar som jag tar med mig för livet.
I arbetslivet har utlandsstudierna hjälpt mig genom att ge mig en ökad förståelse för andra kulturer, vilket har hjälpt mig i interaktion med mina internationella kollegor. När jag valde destination var mitt främsta kriterium att åka till ett land med påtagligt annorlunda kultur än den vi har i Sverige, just för att maximera denna aspekt. Under utlandsstudierna går det ofta att få möjlighet att läsa lite annorlunda kurser än vad som hör till ens ordinarie utbildning hemma i Sverige, vilket också har bidragit till min kunskapsbank jag har tagit med mig in i arbetslivet.
Sist men inte minst är det värt att nämna att utlandsstudier är en otroligt rolig och spännande period i livet då det oftast ges möjlighet att uppleva enormt många nya saker som man kanske inte annars hade tagit sig tid till.
Arthur D. Little (ADL) är ju en känd internationell managementkonsultfirma. För alla studenter som inte vet exakt vad ni gör har du lust att berätta lite hur det är att vara managementkonsult?
Att vara managementkonsult är ett bra sätt att få testa att arbeta i många olika typer av projekt och branscher. Det kan gälla allt från att ta fram strategier för olika typer av utmaningar våra klienter står inför, till att agera rådgivare i samband med företagsförvärv och börsnoteringar. Projekten består oftast av team där 2–6 konsulter samarbetar.
ADL i Sverige arbetar just nu mycket inom branscherna healthcare & life sciences, telecom, travel & transportation och manufacturing, men även tvärs branscher med stort fokus på digitaliserings- och innovationsprojekt samt i due diligence-projekt mot private equity-bolag.
Att vara konsult på Arthur D. Little innebär också mycket internationell exponering då vi har kontor över hela världen (San Francisco, Boston, Singapore, Seoul, Dubai, Tokyo och Shanghai, bara för att nämna några få) och ofta samarbetar globalt i våra projekt. Dessutom träffas konsulterna regelbundet på gemensamma globala utbildningar där chansen ges att bygga sitt internationella nätverk.
Vilken typ av studenter letar ni efter att anställa? Dvs vilken utbildning, erfarenhet etc. har de kandidater som ansöker till er?
De flesta som jobbar hos oss är civilingenjörer och/eller ekonomer, varav några också är disputerade (PHD). Eftersom vi gör många olika typer av projekt i olika branscher vill vi gärna anställa en bred bas av kompetenser från olika bakgrunder.
Som student har man ju ofta begränsat med arbetslivserfarenhet, men om man exempelvis har gjort ett internship eller arbetat hos en managementkonsultfirma, en bank eller inom några av våra fokusbranscher är det meriterande. Erfarenhet av att starta eget bolag är också mycket meriterande.
Det är ju hög konkurrens för jobben inom er bransch, vad ska en student tänka på som vill arbeta hos er?
De vi söker är nyfikna, drivna, målmedvetna, analytiska, ödmjuka och bra på att samarbeta med andra. Vi gör alltid en samlad bedömning av hela ansökan, både vad gäller personlighet och erfarenhet från utbildning och arbetsliv. Eftersom det är hög konkurrens om jobben skulle jag vilja säga att det är viktigt att våga visa på all relevant erfarenhet som du har! Lyft hellre fram för mycket än för lite.
Ett annat tips är att passa på att lära känna oss. Du som söker jobb hos oss ska ju även utvärdera oss som arbetsgivare så att det blir en bra match. Vi genomför regelbundna evenemang med olika universitet i Sverige där studenter får chansen att lära känna oss. Man får också gärna kontakta oss för att ta en kaffe med en av våra konsulter.
Ett bra sätt att lära känna oss är även att göra ett 2–6 månaders internship. Vi tar emot ansökningar både på våren och hösten. Om du vill veta mer kan du kika in på vår hemsida www.adlittle.se eller kontakta mig direkt på ohlsson.daniel@adlittle.com.
Är det fördelaktigt att ha studerat utomlands under sin svenska utbildning när man söker ett jobb hos er?
Absolut! De flesta av våra anställda har någon gång studerat utomlands. Eftersom vi arbetar över hela världen, både med utländska kunder och kollegor, är det mycket värdefullt med internationell erfarenhet. Som nämnt kring mina egna lärdomar från utlandsstudier innebär det ju en möjlighet att förbättra sina språkkunskaper, lära känna andra kulturer och att samarbeta med personer från dem. Att ta steget och studera utomlands visar även på driv och nyfikenhet, vilket vi ser som positivt!
Att ha studerat utomlands under sin utbildning är alltså fördelaktigt men anställer ni också svenska studenter som har studerat hela sin utbildning utomlands? Hur står det sig jämfört med examen i Sverige plus utlandstermin/år?
Ja, det gör vi. Vi anställer främst från topprankade skolor runtom i världen, men huruvida hela utbildningen har genomförts utomlands är inte något som specifikt värderas över en svensk utbildning. Som tidigare nämnts görs en samlad bedömning av personlighet och erfarenhet från skola och arbetsliv, där utlandserfarenhet är ett stort plus!
Är språkkunskaper något som vägs in vid anställning hos er?
Ja! Att vara flytande i svenska och engelska är ett krav för att jobba hos oss i Sverige, men utöver det värdesätter vi andra språkkunskaper högt. Eftersom vi arbetar internationellt med kunder och kollegor över hela världen är det mycket meriterande om man kan något ytterligare språk.
Många unga i Sverige har även en dröm om att arbeta utomlands under någon tid i deras liv. Hur ser möjligheten ut för arbete utomlands en tid som anställd på Arthur D. Little?
Det finns två huvudsakliga sätt att få internationell exponering hos ADL. Det vanligaste är att som del av ett projekt arbeta med svenska företags internationella verksamheter, eller att arbeta tillsammans med ett annat ADL-kontor för internationella klienter. Våra projekt omfattar ofta internationella frågeställningar och vi jobbar tätt ihop med våra kunder, vilket innebär att vi ofta interagerar internationellt som del av våra projekt. En svensk kollega gör just nu ett projekt i Boston tillsammans med vårt kontor där, och jag själv har precis avslutat ett projekt med våra spanska kollegor i Madrid och jobbar just nu med ett projekt för en svensk kund med ett internationellt team från ADL.
Det andra sättet att få internationell exponering är att göra ett utbyte till ett annat ADL-kontor i upp till 6 månader, via vårt Mobility Program. Via detta program har flera av mina kollegor varit i bland annat San Francisco, London och Tokyo. Det ska även tilläggas att det förekommer permanenta kontorsbyten; vi har till exempel en kollega som permanent flyttat till San Francisco och jobbar på ADL-kontoret där.
Vi hoppas att denna artikel ger dig som student inspiration till var du vill arbeta i framtiden och hur du kan ta dig dit. Utlandsstudier är ett stort plus för många företag när de anställer.