Det bästa med att studera utomlands är att man utmanas och utvecklas och skaffar sig både erfarenheter och minnen för livet.

Hej på er! Jag heter Elin, jag är 25 år och flyttade från Halmstad till Santa Barbara för att plugga på UCSB Extension i soliga Kalifornien! Jag läser fristående kurser inom management, business strategy och kommunikation.

Tjej går längs Hollywood boulevard

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har alltid velat åka till USA och har drömt om det amerikanska ”college-livet” sen jag var liten och såg det i filmer. Under min högskoletid i Sverige hade jag möjlighet att åka på utlandstermin men så kom covid, vilket gjorde att jag beslutade mig för att vänta och ta min termin efter examen.

Har du någon favorit bland kurserna läser?

Det är en svår fråga att svara på! Jag läser en blandning av academic och professional courses och tycker om alla mina kurser på olika sätt. Mina akademiska kurser är större klasser med både homeworks och quizes varje vecka. Mina professional kurser är mer fokus på diskussioner och läsning. Jag gillar mixen av båda, men skulle noga säga att den kursen jag kommer ta med mig mest utav är ”Business strategy and decision making” och ”Managing Tech Organizations”.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag skulle beskriva UCSB som den perfekta kombinationen mellan hög akademisk nivå med ett fantastiskt händelserikt studentliv runtomkring. UCSB ses generellt som en av de mer ”chill” UC-skolorna om man jämför med UC Berkeley och UCLA som jag har hört har lite högre press på studierna. UCSB och hela Santa Barbara har en väldigt laid back-vibe och fokus ligger inte på att studera 7 dagar i veckan utan att också ha kul under tiden!

UCSB har ett sjukt stort campus och det tar nog timmar att gå runt för att se allt. Jag har varit här i över två månader nu och har fortfarande inte varit över hela campus haha. Skolan består av en mängd olika byggnader där man kan sitta och plugga om man vill och ett stort bibliotek med 7 (!) våningar. På campus finns det även restauranger, caféer och supermarket om man inte tar med sig egen mat. UCSB har också ett fantastiskt läge och ligger precis vid havet så man kan enkelt gå till stranden mellan lektionerna.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Det finns både likheter och skillnader. I Sverige hade jag 1-2 kurser samtidigt som oftast avslutades med en tenta efter ca 5 veckor. Här i USA läser man alla terminens kurser samtidigt vilket kan jämföras lite som det svenska gymnasiet. Examinationerna är en blandning av närvaro, delaktighet, quiz, läxor, midterm och final. Varje examination väger alltså inte lika tungt som exempelvis en tenta gjorde på min svenska högskoleutbildning.

En annan stor skillnad är också att här väljer du kurser helt själv så du har själv ansvar över att pussla ihop ditt egna schema och se till att inget krockar, medan i Sverige gick jag ett program med bestämda kurser och jag hade alltid samma klasskompisar

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag har haft tur med mitt schema och har endast lektioner måndagar-onsdagar. Måndagar och onsdagar börjar jag min skoldag 9:30 med första lektionen som pågår till 11. Därefter sätter jag mig i biblioteket för att plugga och äter lunch utomhus med mina kompisar varje dag kl 12. Sen sitter jag antingen utomhus eller inne i biblioteket och pluggar fram till min nästa lektion som är 16-17:50. På tisdagar och onsdagar har jag långdag med en sista lektion på 3 timmar mellan 18-21.

Vad tycker du om staden?

Även om skolan heter University of California Santa Barbara ligger skolan inte i stan utan den ligger i Isla Vista. Isla Vista är ett område vid havet där bara studenter bor och därför lever man konstant i en liten studentbubbla. Man kan enkelt ta bussen (som är gratis) in till Santa Barbara och där finns shopping och restauranger. Jag älskar både Isla Vista och Santa Barbara och tycker UCSB har ett perfekt läge då både Los Angeles och San Francisco bara ligger en bilkörning eller tågresa bort.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på Santa Ynez, ett lägenhetskomplex som tillhör UCSB Off Campus Housing och jag betalar alltså min hyra till UCSB. Jag hittade boendet genom att gå till deras Housing Office där de var väldigt hjälpsamma och löste ett boende åt mig. Jag fick flytta in ca 2 veckor efter skolan börjat och fram till dess sov jag på soffor hos olika kompisar.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Hyrorna i Santa Barbara/Isla Vista är inte att leka med och det är helt omöjligt att bo själv om du inte vill betala ca 40 000 kronor i hyra, haha. Jag bor väldigt billigt med 700$ i hyra och då bor jag tillsammans med fyra andra och vi har två sovrum. Jag delar sovrum med två amerikanska tjejer och i det andra sovrummet bor en amerikansk tjej och en japansk tjej.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Var ute i god tid! Leta boende i Facebook-grupper men akta så du inte blir scammad (det blev nämligen jag haha). Ett tips är också att be UCSB Housing Office om hjälp.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden umgås jag med mina kompisar och vi reser en hel del! När vi inte reser går vi på karaokekväll, festar, spelar volleyboll eller surfar. Om jag känner för egentid går jag på promenad till havet eller gymmar. Skolan har ett eget gym som är gratis och Santa Ynez som jag bor på har också ett gratis gym.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

I Santa Barbara och Isla Vista tycker jag man ska besöka Sands beach vilket är Isla Vistas bästa strand och piren i Downtown Santa Barbara. För bra restauranger rekommenderar jag Arigato Sushi och Santa Barbara Shellfish Company. Jag tycker också man ska ta bilen upp till bergen och hikea. Om man har möjlighet att resa ligger LA bara 3 timmar med tåg, San Francisco är en perfekt roadtrip och då kan man passa på att köra den berömda Highway 1 på vägen.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag visste att jag ville plugga i USA och jag vill ha bra väder så Kalifornien lockade mig. Blueberry har samarbete med flera UC-skolor så för mig var det smidigt att rådfråga dem om vilket universitet jag skulle välja.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Mitt enda tips är att göra det! Det som övertalade mig att åka var definitivt rädslan att ångra mig om jag inte skulle åka. Jag är fantastiskt glad att jag åkte för det har varit otroligt lärorikt och jag har inte ångrat mig en enda sekund. Det finns ingenting att förlora på att åka utomlands och studera.

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer efter USA är att flytta tillbaka till Sverige och söka jobb! Efter en kandidatexamen från Sverige och min utlandstermin här känner jag mig redo för arbetslivet vilket ska bli väldigt roligt och spännande!

Är du också intresserad av att studera på UCSB? Lär med om University of California Santa Barbara Extension här. Vill du har vägledning i ditt val av utbildning? Boka en kostnadsfri rådgivning här!

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator