”Innan jag åkte tyckte jag nästan att folk överanvände meningen ”bara gör det!” men nu när jag är här förstår jag verkligen vad de menar – allt är så värt det! ”
Jag heter Hanna Blondell och är nyss fyllda 19 år och kommer ifrån Norrköping. Jag tog studenten i juni och åkte i augusti i väg för ett stort äventyr – ett år på University of Wisconsin-Madison. Min mamma bodde under en period i Washington DC när hon var ung, min syster har varit iväg på utbytesår och min familj har varit på semester här vid flera tillfällen, så USA har på något sätt alltid känts familjärt och fått mig att längta efter att någon gång få uppleva landet som mitt hem på riktigt. Eftersom jag är nyss utsprungen från gymnasiet har jag inga universitetserfarenheter, vilket gör att jag bara går fristående kurser utefter mitt intresse här.
Varför valde du att studera utomlands?
Jag hade en del i min närhet som åkte på utbytesår under gymnasiet och trots att jag inte riktigt själv kände mig lockad eller redo att lämna mitt liv i Sverige redan under gymnasieåren så blev jag avundsjuk av att se allt kul de fick uppleva. När vi var och hälsade på min systers värdfamilj från hennes utbytesår i Texas hade hennes värdpappa ordnat med en privat rundtur för mig på Texas A&M Universitys träningscenter inne på campus och jag var som frälst. Det var bara det och en collegematch som behövdes för att jag skulle få upp ögonen för det amerikanska collegelivet
Har du någon favorit bland de kurser du läser?
Jag skulle säga att min favoritkurs den här terminen är Political science – Introduction to American government. Precis som det låter så är det en introduktion till det amerikanska statsskicket med fokus på alltifrån kongressen, presidenten och Högsta domstolen. Vår professor är verkligen en eldsjäl inom sitt ämne och det krävs inte mycket för att man ska bli uppslukad av föreläsningarna då hans intresse verkligen är tydligt. De senaste veckorna har fokuset legat på presidentskapet och partier, med djupdykningar i exempelvis riksrätten mot President Nixon, elektorskollegiets roll i valen 2000 och 2016 och Trumps användande av Twitter för att marknadsföra sin politik.
Hur skulle du beskriva skolan?
Skolan är verkligen så vacker och majestätisk som bilderna på Blueberrys hemsida ser ut. Det är precis så man föreställer sig ett klassiskt universitet med massvis av klubbar och lag man kan organisera sig i. Det låter så klyschigt, men det finns verkligen något för alla. Det finns dussintals med olika sportlag, massvis med olika sororities och fraternities man kan gå med i och bara allmänna klubbar, såsom bokcirklar, grupper som ses och tittar på Disneyfilmer och tillochmed en Cheese club. Man behöver inte oroa sig för att inte hitta sitt sammanhang om man kommer hit, det kommer man utan tvekan att göra.
Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?
Jag kommer ju som sagt direkt från gymnasiet, men min skola hade ett arbetssätt som var likt ett universitets med långa storföreläsningar och egen pluggtid man fick planera själv. I alla mina ämnen har jag två stycken 75-minutersföreläsningar och en 50-minuterslektion där man diskuterar innehållet på föreläsningarna. Jag tycker att det är perfekt, då man har gott om tid för att lägga upp sitt arbete själv men också en ordentlig del med katederundervisning om man hellre föredrar det. Den största skillnaden som har varit den största ”chocken” är det faktum att nästan alla prov är kryssprov – eller multiple choice tests som de säger här. Det är stor skillnad från Sverige där emfasen är på att se samband, hitta kreativa argument och diskutera lösningar och istället måste man lägga mer tid på detaljer och årtal. I början tyckte jag det var lite jobbigt, men det går snabbare än vad man tror att vänja sig och ställa om sin studieteknik.
Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Mitt schema är strukturerat så att jag har tre lektioner måndagar och torsdagar, fyra på tisdagar och en på onsdagar. På fredagar är jag helt ledig för att kunna fokusera på att bara plugga inne på något av skolans många bibliotek eller hitta på något helt annat om tiden tillåter. På måndagar slutar jag inte förrän 20:00, men tisdag till torsdag är jag klar för dagen runt 15:30 och kan då lägga resten av dagen för plugg, umgås med vänner eller träning.
Vad tycker du om staden?
Jag gillar verkligen Madison. Den är så pass stor att det alltid finns något att göra och sysselsätta sig med, men heller inte så pass stor så man känner att man ”försvinner”. Staden är omgiven av tre olika vattendrag med Lake Mendota närmast vid campus. Varje morgon brukar jag ta en extra sväng ner till Memorial Union och gå en liten bit på Lakeshore path som går längst med sjön och jag tror nästan jag knäpper en bild varje gång. Närheten till naturen är verkligen underbar om det så är för att ta en skön löprunda, gå på picknickar med kompisar eller ta en promenad för att koppla av.
Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bor i en lägenhet off-campus tillsammans med tre andra tjejer. Jag ville jättegärna bo i skolans dorms och blev väldigt besviken när jag inte fick plats där. Men vad som är viktigt att komma ihåg är att långt ifrån alla studenter bor i dorms och boendedelen är en väldigt liten del av ens år och inte en barriär för att vara med eller inte vara med. När man blir antagen till skolan får man en advisor och det var hon som skickade lite tips med olika ställen där man kan bo under sitt år här. Vårt hus är ett lägenhetskomplex med omkring hundra lägenheter med bara UW-studenter. Hyran är helt klart överkomlig, läget är perfekt och vi har både gym och tvättstuga inkluderat!
Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?
Jag bor med tre andra tjejer från Wisconsin som också är collegestudenter ungefär i min ålder, lite äldre. Jag delar rum med en annan tjej och i lägenheten finns ett till sovrum där de andra två sover. Vi har gemensamt badrum, kök och vardagsrum.
Har du några boendetips du vill dela med dig av?
Jag skulle vilja lobba för att våga ta chansen att bo tillsammans med andra. Det kan kännas tufft av tanken att behöva sova varje natt tillsammans med andra, alltid behöva dela kök eller osäkerheten att man inte ska komma bra överens. Den risken finns alltid, men chansen att man ska komma bra överens är så mycket större. För mig har mina roomies verkligen blivit bland mina närmsta vänner här och jag tycker det är skönt att om man har haft en dålig dag så har man någon man kan berätta om dagen för när man kommer hem eller andra som sitter i samma båt som du och stressar med skolan. När jag kom hit kändes det också som en trygghet att veta att det fanns folk som väntade på mig och mina var jättehjälpsamma och hämtade mig när jag först kom till staden och de första dagarna när jag var helt vilsen i mitt nya land. Så jag skulle verkligen säga att våga bo tillsammans med andra, det hjälper i 9 fall av 10 mer än det stjälper.
Vad brukar du göra på fritiden?
Jag har gått med i skolans skidlag här och så fort snön kommer drar tävlingssäsongen igång. Jag har i princip åkt både alpint och längdskidor så länge jag har kunnat gå men har aldrig tävlat, men här känns det verkligen kul att få göra det på ”riktigt”. Nu under barmarksperioden har vi 5 träningstillfällen i veckan där man kan komma och gå lite som man vill och när vintern är kommer vi ha 3 träningar i veckan på en spårcentral en bit utanför Madison och åka på tävlingar runtom i Wisconsin, Minnesota och Michigan på helgerna. Det är också hjälpsamt att involvera sig i lag och klubbar för den sociala delen också. Tack vare Nordic har jag många jag kan vinka och morsa på inne på campus, vilket framförallt var skönt de första veckorna då antalet jag kände var väldigt begränsat minst sagt. Det händer mycket kul utanför tärningen också, såsom cykelutflykter, tailgates inför fotbollsmatcher och Friendsgiving.
Annars går många av helgdagarna till att gå på några av skolans många sportevenemang och här har fotbollsmatcherna varit bland mina favoritminnen. Camp Randall tar 80 000 åskådare per match och det är en nästan osannolik känsla. Peppfesterna ”tailgate” drar ibland igång så tidigt som 7:30 när det är förmiddagsmatcher. Nu är tyvärr sista matchen för säsongen spelad med fotbollsmatcherna har helt klart varit bland mina bästa minnen här. Basket, volleyboll och hockey är andra matcher vi flitigt har besökt och självklart är det bara härligt att strosa nere på State street och testa någon av de många restaurangerna som finns.
Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?
Min favorit hittills har varit Devil’s lake state park som ligger en knapp timme norr om Madison. Jag hade turen att få besöka det under min andra vecka här och det var helt magiskt verkligen, så himla fint och mäktigt. Jag har också varit i Chicago och då det bara är 1,5 timme dit är det smidigt att ta en helgtrip dit om man vill. Milwaukee och Minneapolis är andra städer i närheten dit jag och vänner planerar att styra kosan någon gång under året.
Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag kollade runt ganska länge på möjligheterna att studera utomlands men kände inte att jag hittade rätt, då de flesta organisationer jag var i kontakt med gav mig mer av en språkresa-känsla, men det var ju riktigt collegeliv jag letade efter. Men så en vacker dag under pandemin satt jag hemma och kollade youtube och hamnade av misstag på en video av en som studerade utomlands med Blueberry och jag tror att jag bokade in ett onlinemöte redan samma kväll för att sondera terrängen av skolor utomlands.
Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?
Bara gör det! Innan jag åkte tyckte jag nästan att folk överanvände den meningen men nu när jag är här förstår jag verkligen vad de menar – allt är så värt det! Det kommer hjälpa dig att växa på så många sätt och vis, inte bara genom studierna utan genom precis allt annat. Man får lösa så många saker på egen hand och lär sig så mycket om sig själv när man flyttar utomlands och trots att det kan kännas jobbigt med att det kostar så mycket pengar så är det verkligen en investering värd namnet!
Vad har du för planer efter dina studier?
Oj, det vet jag nästan inte. Jag är inte helt hundra på vad jag vill bli när jag är stor, om man ens någon gång kan veta det, så förmodligen blir det till att njuta av en svensk sommar och sedan jobba järnet! Att flytta utomlands har definitivt inte gjort mig ”stressad” att bestämma mig för vad jag vill göra här i livet, utan jag känner mig snarare lugn av tanken att det finns så många platser på jorden man kan uppleva.