”Det bästa med att studera utomlands är att kombinera resande och att besöka nya platser med mina studier”

Mitt namn är Sebastian Lyckholm Qwisén och jag har snart läst klart min termin på San Diego State University. Här har jag plockat ihop några kurser som passar in min programplan jag har hemma i Linköping.

Sebastian i San Diego

Varför valde du att studera utomlands?

När jag började studera på universitet visste jag att jag var intresserad av att studera utomlands om chansen skulle dyka upp. Det eftersom jag gillar att resa och upptäcka nya platser. Att kunna kombinera sina studier med detta var lite av en dröm.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus? 

Att det är ett väldigt fint och trivsamt campus med mycket studieplatser. Även en god miljö för att vistas utomhus i det nästan alltid soliga och varma vädret.

Har du någon favorit bland kurserna du läser?

Jag läser Fluid Mechanics, Heat Transfer, Marketing och Introduction to Operations and Supply Chain Management. Där den sistnämnda är väldigt intressant då den ligger närmast kärnan i mitt program hemma i Linköping, Industriell Ekonomi. Samtidigt har jag alltid varit intresserad av fysik vilket gör de första två intressanta också.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Hemma är jag van vid att läsa 2–3 kurser och tentera dessa i mitten på terminen. I USA är det fler kurser samtidigt, men som man läser över hela terminen. I dessa kurser förkommer även läxor och midterms som alla bidrar till ditt slutbetyg. Vilket innebär att om man presterar bra på läxorna och proven under terminens gång kan man i stort sett uppnått ett godkänt betyg innan sluttentan. 

Havet i San Diego

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag åker jag in på förmiddagen till min första föreläsning, gör läxor och annat skolarbete under dagen innan jag har min eftermiddagsföreläsning som avslutning.

Vad tycker du om San Diego?

San Diego är en fantastisk stad med mycket att göra och se runt om kring. Ett par stora fördelar är att det går att ta sig runt staden relativt fort och självfallet de stora fina stränderna.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende? 

Jag bor i Pacific Beach, som namnet föreslår, ett område som ligger vid stranden. Där finns förutom stränder mycket uteliv. Boendet hittade jag och mina vänner jag bor med genom AirBnb.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter? 

Jag bor med 4 kompisar från samma program i Linköping.

Har du några boendetips du vill dela med dig av? 

Börja tidigt är alltid ett bra tips. Det finns fler tjänster än bara AirBnb där man kan hitta uthyrare genom, b.la Zillow. Kolla även Facebookgrupper. Bestäm vilka faktorer som är viktiga för dig, närhet till strand, skola, downtown, uteliv etc. Att bo flera tillsammans kan ge bättre erbjudanden. Uteslut inte möjligheten att byta boenden under terminen. På så sätt behöver man inte låsa upp sig på direkten och kan testa att bo på olika ställen. 

Vad brukar du göra på fritiden?

Har gjort flera större resor längre bort från San Diego, vilket jag starkt rekommenderar andra att passa på att göra när man ändå är i regionen. En mer vardaglig vecka kan innehålla grillhäng med kompisar och utgång till någon bar eller klubb. 

Solnedgång

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka? 

Det finns mycket natur att uppleva i San Diegos närområde och södra Kalifornien. Men kan och vill man ta sig längre finns det mer häftiga nationalparker att besöka än man hinner på ett halvår. 

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Blueberry har ett stort utbud av universitet de samarbetar med över hela världen, bra erfarenhet och service vilket gjorde valet enkelt att åka genom Blueberry! 

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Kör bara kör! Vare sig du är intresserad av att åka ensam till Sydkorea eller med 10 vänner till San Diego är det en upplevelse för livet. Största tipset är nog att bara våga kasta dig ut i världen och välj en destination du verkligen är intresserad av. Vare sig det är kulturen, språket eller landet i sig med sin miljö som lockar. Jag ville åka till ett engelskspråkigt land som gärna har mycket att erbjuda där värme verkligen inte var någon nackdel. Vilket gjorde San Diego perfekt.

Klippa i USA

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter min examen från Civilingenjörsprogrammet i Industriell Ekonomi vill jag jobba med hållbar utveckling. Mer specifik har jag svårt att vara för närvarande. Men det jag kan säga är att efter snart en fullbordad termin på SDSU har jag inte stängt dörren för att eventuellt vilja jobba i USA någon gång i framtiden.

Är du också intresserad av att studera på SDSU? Läs mer om San Diego State University här. Eller boka en gratis studierådgivning för att få rådgivning och svar på dina funderingar.

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator