”Att studera utomlands är det bästa beslutet jag tagit och jag tror att man utvecklas som person på en helt annan nivå när man pluggar utomlands!”

Mitt namn är Elinor Steen. I september 2023 flyttade jag till Barcelona för att påbörja ett kandidatprogram vid namn International Business Management across Europe, genom ett partnerskap med olika universitet i Europa. Jag startade detta program på Universitat Autónoma de Barcelona, där jag befinner mig just nu. Det andra året vid UC Leuven-Limburg kommer jag att börja i september 2024. Sista året påbörjas hösten 2025 vid Rennes School of Business. En av de många fördelarna med detta program är att jag kommer att erhålla en dubbel examen bestående av:

  • Kandidatexamen i internationell ekonomi (International business management), marknadsföring (Marketing) – UC Leuven – Limburg, Belgien (Hemuniversitet & direktör av utbildning)
  • Kandidatexamen i ledning (Management) – Rennes SB (Institutionen där jag kommer att utexamineras från).

Varför valde du att studera utomlands?

En anledning till att jag valde att studera utomlands är att jag tycker om undervisning som är mer interaktiv med färre elever i varje klassrum där läraren har möjlighet att lägga mycket tid på att hjälpa alla elever. Denna inlärningsteknik är lite vanligare utanför Sverige vilket gjorde mig nyfiken. Utöver detta så har jag i många år drömt om att få prova bo i ett annat land och få vänner från hela världen. Jag upplever att jag är en person som vill göra något unikt och “det lilla extra” vilket gör utlandsstudier attraktivt speciellt med tanke på att det inte är jättevanligt att svenskar väljer att plugga en hel utbildning utomlands.

 

Vad är det bästa med att studera utomlands?

Jag har träffat vänner för livet och genom att jag har utmanat mig själv så har jag utvecklats mycket som person. En positiv överraskning är att professorerna är väldigt inbjudande men framförallt lyhörda till studenternas behov, vilket är en stor motivationsfaktor. Det bästa med UAB specifikt är att fakulteten har gett mig möjligheten att vara skolambassadör under vårterminen, vilket har varit en fantastisk möjlighet!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

De kurser som jag finner mest givande och intressanta är: “International Finance”, ”Understanding the European Economy”, “Managerial Skills for International Businesses”. Jag är analytisk och trivs med tydlig struktur, vilket jag tror är anledningen att dessa ämnen faller mig i smaken.

Hur skulle du beskriva UAB Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag går på stadscampuset Casa Convalescéncia, byggnaden är väldigt vacker och pampig vilket var min första reaktion. Byggnaden är en del av historiska Hospital de Sant Pau som är benämnt som UNESCO World Heritage Site, vilket ger en högtidlig känsla.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige? Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag har aldrig pluggat i Sverige på universitetsnivå så jag kan inte helt bedöma hur det är, däremot har jag uppfattningen att undervisningen är “lecture based” i Sverige med stora föreläsningsklasser, där det inte finns något direkt krav på närvaro (förutom bedömningstillfällen såklart). Vanligtvis går jag i skolan 10-15, sedan åker jag och tränar för att sedan göra uppgifter under kvällen. Ibland tar vi ett glas på en rooftop eller vid stranden om vädret tillåter!

Utifrån min erfarenhet så är Spaniens undervisningssystem det omvända från Sverige. Vi är ca 30 pers i varje klass, så man kommer varandra rätt nära. En sak jag älskar med UAB är att en del av vårt betyg är hur mycket vi deltar på lektioner, vilket enligt mig är en extra chans att få visa vad du går för. Vi får bara missa några få lektioner i varje kurs för att bli godkända, vilket jag tror bidrar lite extra till en god och ambitiös skolmiljö.

Vad tycker du om Barcelona?

Barcelona är en fantastisk stad som har precis allt man kan tänka sig. Gillar man en laid back livsstil så är Barcelona en toppenstad. Enligt mig så är det bästa med Barcelona att solen skiner majoriteten av årets dagar!

 

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i en lägenhet i Barrio Gotico med en tysk tjej. Jag bodde även här under första halvan av mitt sabbatsår, där det underlättade att ha denna kontakt när jag skulle flytta tillbaka till Barcelona för studier.

Det finns relativt mycket boenden både centralt och runtomkring Barcelona, det viktiga är att man börjar leta i god tid och inte betalar något innan man ser boendet. Ett smidigt men lite dyrare alternativ är boenden som är anpassade till studenter, så kallade “student residens”, vilket kan vara ett bra alternativ om man bara ska plugga i en termin eller ett läsår.

Vad brukar du göra på fritiden?

Utforskar staden, pluggar och tränar. Att spendera tid i Parc de la Ciutadella eller på Playa Somorrostro en solig dag är nog favorit aktiviteterna.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Definitivt Sitges, Costa Brava och Bunkers del Carmel. Är man intresserad av motorsport så är Circuit de Catalunya värt att besöka, plus är att banan inte ligger så långt ifrån centrum.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

KÖR! Är det läskigt? Ja. Är det värt pirret? JA. Det är det bästa beslutet jag tagit och jag tror att man utvecklas som person på en helt annan nivå när man pluggar utomlands.

Vad har du för planer efter dina studier?

När jag tar min kandidatexamen våren 2026 är tanken att jag ska ta en Master inom ekonomi, men vilken specialisering vet jag inte ännu. Jag vill stanna i Europa under masterutbildningen, Köpenhamn står högt upp på listan!

Är du intresserad av att studera i Barcelona? Kolla in Universitat Autónoma de Barcelona här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Ida Malmberg

Marknadspraktikant