Time management-tips för studenter – så hanterar du din tid

Time management handlar helt enkelt om hur du hanterar din tid för att uppnå dina långsiktiga och kortsiktiga mål. Att planera och hantera sin tid kräver mycket självdisciplin, vilket kan vara en utmaning. Ställ in dig på att kämpa först, och fira sedan. Ställ in dig på att kämpa först, och fira sedan. Vi börjar tipsen med det allra viktigaste:

1. Ta hand om dig själv 

Prioritera träning och avslappning för fysiskt och mentalt välbefinnande. Det förbättrar den totala produktiviteten och motståndskraften när det gäller att hantera kraven på universiteten. Det är avgörande för att upprätthålla fysisk och mental hälsa. Om du glömmer det kan det leda till utbrändhet, minskad motivation och minskad produktivitet, så det är viktigt att prioritera aktiviteter som främjar avkoppling, återhämtning och övergripande välbefinnande.  

2. Ta dig an stora mål med små delmål 

Det första du ska göra är att fundera på ditt huvudmål och hur det hänger ihop med dina värderingar, och du ska beskriva så noggrant du kan och skriva ner vad du kommer fram till. Men planera lagom mycket, allt behöver inte vara uträknat in i minsta detalj. Med små steg mot målet blir de långsiktiga målen realistiska och genomförbara. Är det ändå svårt att komma igång, gör ännu mindre delmål och planera för hur det ska gå till. Kan du uppnå ett mindre delmål i veckan? Då blir det genomförbart.   

3. Varför ska du ha mål överhuvudtaget 

Om du inte har något mål med ditt liv har du ingen aning ifall du når framgång eller ens om du är på rätt väg, det blir lätt en otydlig röra. Se till att påminna dig själv ofta om dina mål och sträva mot dem, glöm inte att fira när du uppnår dina mål istället för att ständigt jaga efter nästa.

4. Ta hjälp av familj och vänner 

Var inte rädd för att be om hjälp och stöd för att nå dina mål. Berätta för din omgivning vart du är på väg, du kan få oväntad hjälp bara för att din omgivning känner till dina mål. Varje mål och delmål kan hindras av överraskande förändringar och motgångar som ingen såg komma. Det är okej, det är en del av livet och du kommer att lära dig massor av saker på vägen.

5. Ta reda på hur du använder din tid 

Känns det ibland som att tiden bara rinner iväg? Många av oss har nog mindre koll på hur vi använder vår tid än vad vi tror. Anteckna under ett par dagar vad du hade tänkt göra och vad du gjorde istället. Var ärlig och skriv vad som hände när du inte gjorde så som du tänkte från början. Du kan upptäcka tidstjuvar som förstör din planering, hur många gånger tänkte du egentligen ”ett avsnitt till” när du tittade på din favoritserie istället för att plocka fram studieböckerna? Bara att vara medveten om var tiden tar vägen kan hjälpa dig att göra bättre val.

6. Samla din planering på ett bra ställe 

Nu har du en översikt på hur du har använt din tid. Börja med att använda en kalender för att planera din tid. Det kan vara en app i din dator eller telefon eller en traditionell pappersalmanacka. Du ska kunna komma åt den närsomhelst. 

7. Skapa ett schema med tidsblockering  

I din kalender kan du börja organisera tiden genom tidsblockering, alltså att du blockar tider där du i förväg bestämmer vad du ska göra. Tidsblockering hjälper till att visualisera uppgifter och säkerställer effektiv användning av tid genom att prioritera viktiga händelser och gruppera liknande uppgifter. Granska regelbundet så att du kan justera och optimera din planering. Sätt specifika tidsintervall i din dag för varje uppgift eller mål. Gör rimliga planer men ge dig inte mer tid än nödvändigt.

8. Utvärdera din tidsblocksstrategi  

När det kommer till att uppnå sina mål är det viktigt att utvärdera hur det går och om du är på rätt väg. Lägg in regelbundna utvärderingar av din tidsblockeringsstrategi. Funkar planen? Gör du det du ska unde de utsatta tidsblocken? Uppnår du dina mål? Om inte, så får du göra justeringar.

9. Häng inte med polarna om du behöver plugga  

Det låter självklart i sammanhanget men det är lätt att välja att hänga med kompisarna på den där aw:n eller aktiviteten trots att du vet att du egentligen måste plugga. Agera inte impulsivt och låt dig inte distraheras av det som känns roligast i nuet, stå på dig och kom ihåg vad du vill uppnå

Gör en lista över sånt som är viktigt för dig och kontrollera att den överensstämmer med dina mål. Våga säga nej till saker som inte bidrar till dina uppsatta mål eller andras förväntningar. Följ din tidplan. 

10. Sluta skjuta upp saker  

Om du som student vill bli bättre på time management på riktigt är det viktigt att inte skjuta upp saker, utan att ta tag i dem direkt. Om du känner igen dig i att skjuta upp saker, kan du använda strategier för att övervinna det. Det kan innebära att bryta ned uppgifter i mindre steg, sätta realistiska förväntningar eller söka stöd från vänner eller mentorer.  

12. Prioritera tidskänsliga händelser 

Genom att prioritera tidskänsliga händelser som lektioner, möten och deadlines kan du som student vara säker på att du avsätter tillräckligt med tid och uppmärksamhet till viktiga uppgifter. Det hjälper dig att undvika konflikter och säkerställa att du inte missar viktiga åtaganden. Fördela uppgifterna för att kunna använda tid och resurser på ett effektivt sätt. 

13. Var flexibel

Nyckeln till tidshantering eller time management är flexibilitet, och om du ständigt håller koll på ditt schema kan du anpassa det baserat på förändrade prioriteringar och omständigheter. Om du kollar igenom ditt schema i slutet av varje dag eller vecka kan du hitta områden där du behöver förbättring och göra justeringar för att optimera din tid. Mål och prioriteringar ändras hela tiden, så det är viktigt för dig som studerar att regelbundet hålla koll på och justera dina planer därefter.

14. Bryt ner dina uppgifter  

När du står inför ett projekt som du ska göra klart måste du först ta reda på uppgiftens förutsättningar. Bryt ner uppgiften i alla delar du vet om, till exempel när projektet börjar och när det ska vara färdigt, vad som ska göras, vem som ska göra det och hur det ska göras. Vad finns det för kunskap som behövs, var kan du hitta den och hur mycket behöver du förbereda för att kunna leverera. På det här sättet blir det också lättare att uppskatta hur lång tid projektet kommer att ta.

15. Fira när det är läge att fira 

Kom ihåg att livet är mer än prestationer. Reservera tid för att bara vara och ta det lugnt.  

Var inte för sträng mot dig själv. När du har uppnått ett delmål är det läge att fira det. Unna dig något som du vill göra och ta sedan nya tag i nästa delmål. Se dig själv i spegeln och säg högt:  

– Bra jobbat, kompis! High five

 

 

Om du vill plugga utomlands finns det många skolor och universitet att välja på. Se hela vårt utbud av universitet och utbildningar utomlands på blueberry.nu 

Hos Blueberry får du gratis studievägledning och hjälp med hela ansökningsprocessen! Boka en tid här!

Joakim Kempff

Marknadspraktikant