Det bästa med att studera utomlands är möjligheten att möta olika kulturer och människor samt få möjligheten att utvecklas som person.

Jag är Ella Eriksson och under de senaste fyra månaderna har jag ägnat mig åt att studera första terminen på Läkarprogrammet vid Riga Stradins University (RSU) i Lettland.

Vad tycker du om RSU? Hur skulle du beskriva universitet?

Själv tycker jag att RSU är en fantastisk skola där de verkligen tar hänsyn till studenternas behov. Här på universitetet har vi tillgång till flera olika byggnader, med olika lektioner. Till exempel har vi anatomilektion i en mycket fin byggnad som ligger mer centralt. Bakom anatomibyggnaden har vi även ett anatomi museum som alla elever får besöka gratis.

Det är även varierat när det gäller lektioner på plats och förinspelade videolektioner, vilket ger oss flexibilitet att planera vår tid enligt våra egna behov. Personligen har det varit till stor fördel för mig att kunna spola fram och tillbaka och lyssna flera gånger för att säkerställa att jag har förstått allt.

     

Var det svårt att bli antagen? Behövde du göra ett antagningsprov och gjorde du Premed?

På RSU har man inget antagningsprov för att komma in, vissa behöver å andra sidan göra engelska prov om ens betyg inte är tillräckligt bra. Själv har jag läst engelska 7 med bra betyg så jag sökte enbart med mina betyg. Tyckte det gick väldigt smidigt att ansöka till RSU och att det är en stor fördel att man inte behövde göra ett antagningsprov, vilket även är en av anledningarna till att jag ansökte hit från första början.

Innan jag började plugga på RSU så gick jag inte någon pre-med kurs.

Vilken kurs har varit roligast hittills?

Den här frågan tycker jag är väldigt svår för alla kurser jag haft har varit bra på olika sätt. Läkarprogrammet är tufft och inget ämne har varit lätt kan man säga. Men den kursen som jag känner är rolig, nu efter första tentan, är anatomi. Det kanske inte var roligt under den perioden när man behövde plugga konstant från morgon till kväll, men nu i efterhand är det så roligt att kunna. Inte bara att du kan skelettet och musklerna i kroppen utan även att du kan namnen på latin, hur häftigt som helst!

Är det många svenskar/utländska studenter i din klass?

På RSU har man möjligheten att be om att få gå i en internationell eller en nationell klass, man får även önska vilka personer man skulle vilja gå med om man känner folk från tidigare. När jag skulle göra det här beslutet tänkte jag ta vara på chansen, nu när jag ändå pluggar utomlands, att träffa olika typer av människor. Så just nu går jag i en internationell klass, men i min klass går det dock enbart skandinaver. Så norrmännen kan man prata svenska med i de flesta fallen och finnarna pratar man engelska med. Är supernöjd med att jag valde en internationell klass och skulle rekommendera alla att göra det.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

De flesta dagar har jag ungefär 1-2 lektioner, och oberoende när den första lektionen börjar så försöker jag gå upp samma tid på morgonen för att hålla rutinerna. Om jag har mycket tid innan lektionen börjar så försöker jag förbereda mig inför lektionen, börja plugga inför någon tenta, eller skriva någon labbrapport. Ibland orkar man inte mycket mer än att ligga kvar i sängen och bara hålla på med mobilen, men det är viktigt att tillåta sig själv att vila också. Sedan så tar jag mig kommunalt till skolan, vilket tar ca 20 min. Som jag sa tidigare så har skolan flera olika byggnader beroende på lektion. Oftast tar jag bussen till skolan men om vi har anatomi eller medicinhistoria så kan jag promenera till lektionen. Efter lektionen så är det hemåt för att laga lunch eller middag och senare plugga tillsammans med kompisar.

Hur intensiva är studierna? Har du mycket fritid utöver studierna?

Det finns alltid något att göra och vissa perioder är mer intensiva än andra, men tycker att det har varit hanterligt. Det finns absolut tid till att ha ett studentliv, att gå ut på helgerna eller hitta på något med kompisar. Om man försöker hålla på rutinerna och inte skjuta fram allt för många saker så har man möjlighet att både flyga hem ibland och ha kul på helgerna här i Riga.

Vad tycker du om Riga som stad?

Jag älskar Riga som stad, det är en väldigt vackert och hemtrevligt. Jag känner mig väldigt hemma här och det kan möjligtvis vara på grund av likheterna Riga och Stockholm har. Sedan finns det såklart kulturkrockar med de som bor här men det är saker vänjer man sig med tiden.

 

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Om man är i Riga så skulle jag säga att det är viktigt att besöka RSU:s anatomimuseum, det är inte jättestort så det går snabbt att ta sig igenom. Det är en rolig grej att ta med föräldrarna på och även lära sig lite historia om skolan. Att enbart gå runt gamla stan är en egen upplevelse. Vackra byggnader och söta små butiker. Om man har tid till att ta sig utanför centrum skulle jag säga att en trip till Jurmala beach inte skulle sitta fel, väldigt vacker sandstrand dit många åker för att se solnedgången.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i Centrs, vilket är, som det hörs på namnet, väldigt centralt. Det tar ungefär 20 minuter för mig med buss till skolans huvudbyggnad och 15 minuter att gå till anatomi byggnaden. När jag fick mitt antagningsbesked så började jag skicka e-mail till flera mäklare. Ganska snabbt märkte jag att hitta bostad skiljer sig väldigt mycket från Sverige. De flesta mäklarna svarade att man borde vänta med att hitta bostad fram tills en månad innan man vill flytta in. Det kom som en stor chock för mig, speciellt i jämförelse med Stockholm, där man måste stå i bostadskö i flera år för att ens ha en chans att få en lägenhet. Jag hade turen att när jag var på besök här i maj så skrev jag till en mäklare spontant om en nybyggd lägenhet. Jag fick då gå på visning och skriva kontrakt samma dag. Men det jag skulle tipsa om är att söka “rent in Riga” på nätet och regelbundet titta på lägenheter som publiceras, men även kolla Facebook speciellt om man tex är inne på att bo med flera. Jag vet att svenskar är vana med att stressa över boende, men att vara ute i god tid är absolut bra men viktigt att man inte stressar även om man inte hittar något även tre månader innan man ska börja plugga.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Innan jag skulle påbörja min ansökan så googlade jag runt om utlandsstudier och kom förbi Blueberrys hemsida. Jag skickade iväg ett mejl om mitt intresse för att söka och frågor jag hade om processen. Eftersom jag fick svar så snabbt och så bra hjälp såg jag ingen anledning till att vända mig någon annanstans. Jag vet att andra har haft problem med andra organisationer där det har tagit lång tid att få svar och att de kan kännas ganska opersonliga i hela processen. Men på blueberry så hjälpte de till från början till mål och min kontaktperson var supertrevlig så kände mig bekväm att fråga om hjälp med allt från att skriva motivationsbrev till att ansöka om CSN. Det är viktigt att välja en organisation som underlättar processen och inte bidrar till att det blir mera stress.

Har du några tips till andra som är intresserade av att studera till läkare utomlands?

Besök staden du vill plugga i, se om du trivs, första intrycket är det viktigaste. Jag hade väldigt mycket fördomar om Riga innan jag kom hit och var väldigt osäker på mitt beslut. Förutom det så var det väldigt jobbigt mentalt att tänka sig att flytta till ett annat land under en så lång period och lämna allt hemma. Det som gjorde allt så mycket lättare var att komma hit och bli kär i den vackra staden. Det gjorde det lite lättare att lämna Sverige.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Ja läkarpogrammet är inte en kort utbildning, så mina 5,5 år framåt är inplanerade men tanken är att överleva studierna och samtidigt ha kul, ta vara på tiden. Vill verkligen jobba i Norge någon sommar, känns som det nästan är något obligatoriskt för svenska läkarstudenter att göra. Sedan efter studierna är planen att specialisera mig, har inte bestämt mig helt men funderar på Öra-, näsa-, halsläkare eller plastikkirurg.


Är du också intresserad av att studera till läkare i Riga? Läs mer om RSU här.

Har du frågor om studier utomlands? Boka in kostnadsfri studierådgivning här.

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig