Hej! Ida Dahl heter jag och är ny som Area Manager på Blueberry College & Universitet. Hösten 2017 studerade jag på San Diego State University och nu ser jag fram emot att hjälpa dig som vill komma iväg på ditt livs äventyr!

Drömmen om Kalifornien

Jag har alltid älskat att resa och upptäcka nya platser. Att bo och studera i Kalifornien har så länge jag kan minnas varit en stor dröm för mig. Sedan jag såg serierna The OC och Beverly Hills 90210 har jag inte kunnat sluta tänka på ett liv i Kalifornien. Mina första stapplande steg i Kalifornien tog jag i San Francisco där jag år 2014 jobbade som au pair i ett år. Under detta år reste jag mycket med mina vänner längs kusten och besökte ett flertal städer och fantastiska stränder. Där föddes idén om att i framtiden studera på ett universitet med ett varmt klimat intill solbeklädda stränder. Jag började då frenetiskt söka information om universitet i Kalifornien tills jag hittade ett som tycktes passa mig perfekt. När jag sedan under min utbildning vid ett svenskt universitet fick möjligheten att åka på en utbytestermin visste jag direkt vart jag ville åka. Jag ville studera på San Diego State University och jag var ivrigare än någonsin på att komma iväg. Eftersom jag redan hade bott och jobbat i USA tidigare hade jag en aning om vad jag kunde förvänta mig men visste också att universitetsstudierna på SDSU skulle innebära något helt annorlunda än min tidigare vistelse i form av mer frihet, självständighet, förbättrade engelska kunskaper, nya ämneskunskaper och att äntligen få uppleva hur det är att studera på ett amerikanskt universitet.

SDSU campuset

Precis som jag hade förväntat mig hade San Diego allt jag hade drömt om och lite till. San Diego State University med sitt stora och vackra campus-område och sitt rika studentliv var en av de främsta anledningarna till att jag valde att studera där. För mig är det otroligt viktigt med en inspirerande studiemiljö vilket SDSU med sina vita ståtliga byggnader vilka inramades av grönområden och palmer minst sagt var. Det fanns även en mängd olika caféer, restauranger, en bokaffär, en bowlinghall, ett gym och sist men inte minst ett poolområde där jag och mina utbytesvänner spenderade många eftermiddagar varvandes mellan att plugga och ta svalkande dopp i poolen. När jag inte satt begravd i min antropologi-, kommunikations-, spanska- eller italienskabok passade jag på att besöka alla de evenemang som universitetet anordnade mitt på campus, vilket var alltifrån marknader, karnevaler, vattenfestivaler, komedikvällar och biokvällar under bar himmel, mycket uppskattat!

Extra kul att gå till skolan när den ser ut såhär!

Game day

En del av att uppleva den amerikanska skolandan som jag hade sett fram emot var självklart att gå på basket och uppleva riktig American football och se när SDSUs lag Aztecs spelade. De så kallade Tail Gates som ägde rum innan matcherna, där alla skolans elever festade på parkeringsplatsen utanför arenan var något utöver det vanliga och det var väldigt kul och en speciell känsla att vara en del av den skolandan.

På läktaren under en Amerikansk fotbollsmatch!

Boende

Jag bodde i en studentlägenhet, eller en så kallad ”dorm” belägen på campus vilket var väldigt smidigt då jag alltid hade nära till skolan och alla aktiviteter som fanns att göra på campus när dagens lektioner var över. I min lägenhet bodde jag tillsammans med tre andra tjejer som också var utbytesstudenter från olika europeiska länder och mitt sovrum delade jag med en amerikansk tjej. I lägenhetsområdet där jag bodde var majoriteten av de andra personerna som bodde där utbytesstudenter vilket gjorde att vi snabbt fann varandra då vi alla gärna träffade nya vänner. På så sätt blev vi snart ett litet gäng på ungefär 15 personer, alla från olika länder, som hängde på fritiden och det var sällan jag fick hemlängtan då det kändes som jag hittat min egna lilla familj i San Diego. Vi firade också många amerikanska högtider ihop så som Halloween och Thanksgiving vilket var superroligt då det inte firas i Sverige på samma sätt och jag önskar att jag fick spendera varje kommande Halloween precis som jag gjorde på SDSU.

Finns inte mycket bättre sätt att spendera en helg på än på Pacific Beach med vännerna…

På en Pumpkin Patch sökandes efter den perfekta pumpan att karva ut ett läskigt ansikte på.

Livet i San Diego

En av de bästa sakerna med San Diego som stad är att det finns både stadsliv och långa vita stränder. Dessa stränder spenderade jag många eftermiddagar och kvällar på. En av anledningarna till att Kalifornien heter ”The Golden State” måste vara på grund av deras gyllenfärgade solnedgångar som var en av höjdpunkterna av våra kvällar på stranden.  Det blev också många tidiga morgnar på Mission Beach där jag gick en surfingkurs som SDSU höll i. När jag efter oändligt många fall i vattnet lyckades fånga en våg utan att ramla av brädan blev jag helt frälst vid denna vattensport, den känslan var helt obeskrivlig. Det blev även en del kajakpaddling och besök av sjölejonen i La Jolla och mycket hiking bland höga berg, grottor och även i skogen bland vattenfall. Min favoritvandring gick till den berömda Potato Chip Rock. Då min kärlek för Kalifornien sträcker sig ända upp till San Francisco i norr och därtill var min utbytestermin utan ett besök för att återupptäcka San Francisco och även Los Angeles inte komplett och så blev det.

Surfinggruppen.

Hälsade på sjölejonen i La Jolla.

Hiking till Potato Chip Rock.

Min termin i San Diego är något av det bästa jag ha gjort och den gav mig klyschigt nog oförglömliga minnen och vänner för livet. Bara två veckor efter att jag kommit hem från USA begav jag mig till London och besökte en av mina bästa vänner från min tid i San Diego. Att studera i ett annat land och uppleva ett annat skolsystem, en annan kultur och livsstil, ett annat klimat och få vänner från hela världen kommer jag aldrig ångra att jag gjorde.

Topp 5 anledningar att plugga på San Diego State University:

  • Vädret: Vem älskar inte solsken och 30 grader varje dag?
  • Stort och vackert campus med flera cafén och restauranger, pool, gym och massvis med ställen, både inomhus och utomhus, där man kan sitta och plugga.
  • Ett rikt studentliv.
  • Stränderna: I San Diego finns många stränder som exempelvis La Jolla Beach, där sjölejonen håller hus och ett ställe som är perfekt för snorkling och kajakpaddling. Mission Beach  är en dröm för surfingälskare och Pacific Beach har massor av barer och restauranger längs strandpromenaden.
  • Staden: Åker du in till stan så finns det massor att upptäcka även där. Varför inte ta ett besök till Old Town och se San Diego från ett historiskt perspektiv eller pröva en italiensk restaurang i Little Italy eller besöka Balboa Park i stadsdelen Hillcrest?

Går du, precis som jag gjorde, och drömmer om att studera utomlands? Förverkliga dina drömmar och åk!

 

 

 

Ida Dahl

Area Manager