Hej Karl! Varför valde du att studera på University of Newcastle?
Hej! Jag tyckte att det såg väldigt trevligt ut. Dessutom hade jag drömt om att åka till Australien under en längre tid.

Vad läste du för kurser? Hade du någon favorit?
Jag läste Fotografi, Design och Australiensk historia. Min favorit var helt klart design, där lärde jag mig att rita hus och andra designobjekt.

Hur skulle du beskriva skolan?
University of Newcastle är en lugn skola som jag upplevde det, dels tack vare att campuset ligger i ett bushland, men också tack vare den avkopplade stämningen som staden ger universitetet. Självklart är universitetet och dess lokaler mycket mer moderna än själva staden.

Hur är Newcastle som stad att bo i?
Newcastle är en gammal industristad som numera håller på att moderniseras. Känslan är ganska ”laid back”. I stadskärnan finns många coola kaféer och affärer och den omges av ett tiotal olika stränder. Min favorit var Nobby´s Beach med den stora fyrkullen. Ute i bushen omkring universitet är det mycket villaområden och det är inte ovanligt att se många vilda djur där så som ”possums” och stora fåglar. Människorna i Newcastle är trevliga, hjälper dig gärna med någonting även om du inte frågat om hjälp och känns som att de tillhör en helt annan kultur än de som bor i Sydney.

Vart bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bodde på Campus, som kallades International House. Jag ansökte om boende så fort jag kunde och då var det inga problem att hitta.

Bodde du själv eller med andra? Bodde du med svenskar eller andra nationaliteter?
På International House är det typ 50/50 Australiensare blandat med andra nationaliteter. Det tyckte jag var väldigt roligt, för inte bara har jag nu massa australienska vänner, jag har också många franska, tyska och indiska vänner. Jag var enda svensken också, så det var väldigt roligt att berätta om svenska seder och ta del i andras sätt att leva på. Att bo på International House var precis rätt för mig, jag hade alla mina vänner runt hörnet och de jag bodde med blev min familj. Vi gjorde alltid mycket saker tillsammans i vårt hus och ibland saker tillsammans hela campuset. Jag rekommenderar starkt att bo på campus, dels för gemenskapen men också för att man missar massa roliga evenemang om man bor i staden till exempel.

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?
Jag har aldrig studerat i Sverige.

Hur kunde en vanlig skoldag se ut för dig?
En vanlig skoldag började normalt sett vid 09.00 för mig, då gick jag till mina seminarier eller workshops. Normalt sett hade jag fyra dagar i veckan då jag hade lektioner och då typ halva dagen. Den lediga dagen spendera jag ofta på att ta igen sådant som jag missat.

Vad gjorde du på fritiden?
På fritiden var jag mycket med mina kompisar, badade i vårt campus pool, spelade pingis i allrummet, åkte till stranden eller spelade någon sport. På kvällen hade vi olika pubar vi brukade gå omkring mellan och på helgerna brukade vi åka på roadtrips för att se oss omkring, då vi åkte till nationalparker, stränder, andra städer osv.

Vänner, Sanddyner i AustralienKille sandsurfar i Newcastle

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten av Newcastle?
En plats du absolut måste besöka i Newcastle är Nobby´s beach, det är en jättelik strand som mynnar ut till en stor kulle med ett fyrhus på. Det är en otroligt vykorts-vacker syn och att bara vara där på dagen och försöka lära sig surfa är magiskt. Det finns enorma sanddynor en bit utanför Newcastle vid Anna Bay, dessa kan man åka snowboard nerför eller rida kamel längs med. Sist men inte minst tycker jag man ska besöka Newcastles gamla innerstad, det är Australiens näst äldsta stad och det ser man verkligen. Där finns det många gamla byggnader fullproppade med hipsteraktiga kaféer och barer.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse?
Mina bästa minnen från Newcastle är de då jag och mina rumskompisar bara hängde med varandra i vårt vardagsrum och åt. Alla evenemang och små tävlingar vi hittade på på vårt campus var fantastiskt kul. Jag var med i ett jazzband som tävlade varje månad mot de andra campusen om vem som kunde göra bäst jazztappningar på icke jazzlåtar. Sen var det självklart väldigt roligt att åka omkring med mina kompisar efter terminen och se resten av Australien.

Vad gör du idag?
Idag bor jag i Lund och studerar min första termin som samhällsplanerare.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag hade fått tips från en av mina släktingar om att Blueberry erbjöd många bra skolor och att det var lätt att få hjälp via dem.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Funderar du på att plugga utomlands? Gör det, absolut ska du göra det! Det är en upplevelse du aldrig kommer att glömma. Det kommer att ge dig en helt ny syn på omvärlden och du kommer att få vänner för livet som du kan åka och hälsa på ute i världen. Jag håller just nu på att övertyga min syster att plugga utomlands. Även om du inte är riktigt lika taggad på att bo på campus så tycker jag att du ska göra det. Som sagt det bästa valet jag någonsin gjort!

Sugen på att studera i Newcastle, Australien? Ansök till University of Newcastle idag. Blueberry hjälper dig kostnadsfritt med hela din ansökan.

Läs mer och ansök

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig