”Det bästa med att studera utomlands är möjligheten att testa på hur det är att ha en vanlig vardag på en annan plats på jorden.”

Jag heter Fabian, är 24 år gammal och pluggar till civilingenjör inom biokemi på Linköpings universitet. I höstas åkte jag till Swinburne University of Technology i Melbourne, den allra sydligaste spetsen av Australien, för att påbörja mitt fjärde år av studier.

studera på swinburne university of technology, melbourne, australien, blueberry student fabian, koala, äventyr, reseberättelse, studera utomlands, blueberry, blueberry.nu

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att plugga utomlands helt enkelt för att jag tyckte möjligheten var för bra för att inte ta. Jag var sugen på att sticka iväg redan efter gymnasiet men fegade ur, så nu bestämde jag mig för att det dags! Min favoritkurs jag läste var Forensic Science, alltså ungefär brottsplatsutredning som var väldigt spännande och alldeles lagom betungande.

Studera utomlands som Fabian på Swinburne University of Technology i Melbourne. Ansök via Blueberry.nu Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Swinburne har ett väldigt fräscht campus och är koncentrerat till ett fåtal höga byggnader, vilket är väldigt skönt när man ska byta sal mellan lektionerna. Mina lärare var väldigt engagerade i undervisningen vilket såklart hjälpte väldigt mycket. Det var dessutom många andra utbytesstudenter och en väldigt rolig orienteringsvecka, vilket gjorde det väldigt lätt att hitta folk att hänga med den första tiden trots att jag åkte helt solo.

strand, Melbourne, bad hyttor, solsken, vatten, utlandstermin, swinburne university of technology, australien, studera utomlands, ansök på blueberry.nu

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Den största skillnaden i just skolan var hur arbetsbelastningen var fördelad över terminen. Jag upplevde att det var fler små, obligatoriska moment på Swinburne än hemma, vilket såklart var jobbigt ibland. Fördelen med det var dock att man faktiskt lärde sig allt mycket bättre, vilket gjorde att jag kunde sticka ut och resa under tentaveckorna istället för att sitta och hetsplugga. Dessutom gjorde detta att tentan inte vägde lika tungt i betyget. Ett stort plus med Australien kontra Sverige var också att terminen slutade i slutet av oktober, vilket gjorde att jag hade tid att resa i nästan 2 månader innan det var dags att sticka!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag hade extrem tur med mitt schema vilket gjorde att jag gick i skolan 8-18 måndag och tisdag, och i stort sett var ledig resten av veckan. De dagar jag gick i skolan fördelades tiden mellan vanliga föreläsningar (som dock spelades in vilket gjorde att man kunde kolla på dem från sängen) och workshops. Dessa var väldigt interaktiva och bestod av små quiz, diskussioner och presentationer, och jag tyckte oftast att de var väldigt roliga.

utlandsstudier på swinburne university of technology, blueberry student fabian, reseberättelse, melbourne, australien, äventyr, klippa, vatten, solsken, horisonten, vänner,

Vad tycker du om staden?

Det var en extrem omställning att flytta till en riktig storstad när man som jag bara bott i mindre städer. I början kändes det som att allt jag gjorde var att sitta på spårvagnen, men man vänjer sig snabbt och lär sig snart att byten is the key. Melbourne har världens största spårvagnsnät, vilket gör att man kan ta sig till allt inom typ 2(!) timmars avstånd med spårvagnen. Staden i sig är helt otrolig och har absolut allt man kan tänka sig: beach vibes i St Kilda, storstadsliv i CBD, hipsterhäng i Fitzroy, och party på Chapel Street. Dessutom finns det väldigt mycket fina platser att besöka runtom city.

Melbourne, night, lights, cars, sky view, high up, buildning, dark sky, blue, study abroad, blueberry student, blueberry.nu, swinburne university of technology,

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde i Richmond vilket var lägligt då det låg precis mellan City och campus. Hade jag fått göra om det hade nog försökt hitta något ännu närmre city då jag ju ändå inte var i skolan hela veckorna. Jag hittade lägenheten på flatmates.co.uk, vilket jag nog skulle säga är den bästa sidan för att hitta något. Det finns även mängder med Facebook-grupper där folk annonserar. Något att vara beredd på är att det mest är delade rum som hyrs ut, men är man lite envis och har lite tålamod går det alltid att hitta något. Jag hittade mitt första tillfälliga boende efter 3 dagar, och därefter flyttade jag till min mer permanenta lägenhet efter kanske 2 veckor. Jag bodde med en iransk och en svensk kille. Att det bodde en svensk där visste jag dock inte förrän jag flyttade in, det kom bara som en positiv överraskning!

utlandsstudier på swinburne university of technology, blueberry student fabian, reseberättelse, melbourne, australien, äventyr, bergstopp, snö, solsken, horisonten, vänner,

Har du några boendetips för att bo i Melbourne?

Bo med andra! Melbourne är en väldigt stor stad och utan några roomies som drar ut en (eller som man vill fly ifrån) är det nog lätt att man blir sittande hemma.

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag och några kompisar åkte på flera hikes runt om Melbourne, och det finns väldigt mycket att se! En helg åkte vi skidor(!) och bara ett par veckor senare åkte vi och badade. När jag inte var iväg blev det en hel del barhäng och second hand-jakt i Fitzroy. Jag rekommenderar alla att besöka Wilson’s Prom och Great Ocean Road de är måsten om man är sugen på att göra lite längre upptäcktsresor. Jag rekommenderar också starkt att gå till Worker’s Club på onsdagskvällar!

studera utomlands på swinburne university of technology, som fabian, i melbourne, australien, blueberry.nu, ansök, utlandstermin

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag gick på en info-föreläsning på universitetet och skickade sedan iväg ett väldigt löst mail till Steven. Därefter hade vi ett telefonmöte och det var nog först då jag blev hooked!

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Det känns som att många inte kommer iväg för att det är dyrt och för att det är svårt att hitta kurser. Jag hade inte sparat ihop särskilt mycket innan jag stack utan lånade rubbet från CSN, vilket gick hur bra som helst! Det finns inte en chans i världen att jag kommer ångra att jag åkte när det är dags att betala tillbaka. Angående kurser terroriserade jag min studievägledare innan jag åkte för att jag skulle få tillgodoräkna mig alla de kurser jag ville läsa, och det funkade prima.

studera på swinburne university of technology, melbourne, australien, blueberry student fabian, känguru, äventyr, reseberättelse, studera utomlands, blueberry, blueberry.nu

Vad har du för planer efter dina studier?

Nu är det bara examen i sikte och därefter ska jag betala tillbaka CSN-lånet så fort jag bara kan!

Vill du också studera utomlands och upptäcka allt Australien och Melbourne har att erbjuda? Gör som Fabian och ansök till Swinburne University of Technology nu! Precis som för Fabian så finns Blueberry här hela vägen för dig!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator