Felicia studerar på University of Wisconsin – Madison, ett universitet som genomsyrar en hel stad! Här får vi veta mer om hennes upplevelser som student på ett av USA:s Big Ten-Universitet.

Hej Felicia! Varför valde du att studera på UW – Madison?
Hej! När jag letade universitet så hade jag tre större krav; att det skulle vara en bra skola med ett bra rykte, det skulle vara en stad som kändes säker och jag ville kunna bo på campus. Jag fick genom rådgivning tips om tre olika skolor som mötte mina kriterier och efter att ha velat fram och tillbaks så föll valet på UW Madison. Jag kände att det var en perfekt storlek på staden, det är ett riktigt bra universitet och det hade de kurser inom ämnen jag var ute efter.


Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser två kurser inom entreprenörskap, en inom kommunikation och en inom sports marketing (totalt 12 credits). Har ingen direkt favorit då alla är väldigt intressanta, men man fastnar för olika professorers sätt att lära ut på. De allra flesta är extremt engagerade och duktiga på sitt ämne, så det är kul att få lära av dem

Hur skulle du beskriva skolan?
Perfekt storlek, superfint campus och bra studier! Det märks att det är en skola med bra rykte då studenterna är stolta över att läsa här, vilket är riktigt kul att se.

Hur är Madison som stad att bo i?
Jag gillar det! Det är en studentstad, och skolan är mitt i stan. Det är en storstad i svenska mått men känns inte så stor då allt ligger ganska nära, den känns ofta mysig. Det finns alltid något att göra oavsett intresse och det är fina miljöer! Det enda negativa är att det kan vara svårt att ta sig till platser utanför stan utan bil, om man vill se något annat, men allt går att lösa om man vill! Chicago är nära vilket är ett stort plus.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor i residence halls, dorms, Vilket är korridor-rum som jag delar med en tjej från USA. Trivs superbra, men det är såklart speciellt att bo så nära så många nya personer och att dela badrum med 30 andra tjejer! Vi har inte tillgång till kök så vi måste ha dining plans, vilket är matpaket till en viss summa som vi måste äta för i våra olika dining halls. En dining hall är som en stor restaurang med olika stationer som erbjuder olika sorters mat som du sedan betalar med ditt matpaket. Våra är väldigt fräscha och det finns alltid olika matalternativ.

Rummet ordnade jag via skolan och det var lätt att förstå sig på hur processen gick till. Jag bor i ett område som kallas Southeast vilket är mitt i stan så jag har nära till allt vilket är väldigt skönt. Det finns ett annat område som kallas Lakeshore, vilket är 10-15 min promenad bort och ligger mer vid vattnet och naturen.

Är det stor skillnad på att studera i USA jämfört med Sverige?
Ja! Fick höra från flera håll innan jag åkte att det är enkelt att klara skolan i USA om du pluggat på universitet i Sverige innan, vilket delvis stämmer. Men de har så mycket läxor här så man behöver verkligen ställa om sitt sätt att plugga. Upplägget är mer som gymnasiet här, men såklart högre nivå på studierna! Jag gillar det verkligen nu när jag kommit in i det, men det tog några veckor.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Den här terminen har jag lagt upp mitt schema så att jag har en lektion tisdag/torsdag och tre lektioner måndag/onsdag, exempelvis:

En vanlig måndag och onsdag börjar jag skolan 9.30 och har sedan tre lektioner under dagen, min sista slutar kl. 18.00 så onsdagar består mest av plugg mellan lektionerna. Efter min sista lektion har jag varannan vecka möte med en av mina student organisations och sedan brukar jag käka middag med mina vänner på någon av våra dining halls.

En vanlig tisdag däremot ser ut så att jag inte börjar skolan förrns kl 13.00, vilket betyder att jag har hela förmiddagen till att ta ikapp plugg, tvätta, träna eller göra något annat mindre roligt måste. Sedan direkt efter min lektion åker jag och volontärarbetar på en grundskola straxt utanför centrum, vilket är otroligt kul! Direkt efter det åker jag på min tennislektion, då UW Madison erbjuder väldigt mycket bra sånt till bra pris. När jag sedan sent kommer hem så går jag direkt till min dining hall och käkar innan jag till slut går hem. Torsdagar däremot, har jag samma skolschema, men här börjar helgen på torsdagar (för studenter), så eftermiddagen/kvällen brukar gå åt till häng med vänner med middag, utgång eller på olika event/aktiviteter som sker här.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden hänger jag väldigt mycket med mina vänner, vi gör det vardagliga ihop som att käka middag eller pluggar ihop. Men vi hittar på väldigt mycket kul också då det alltid finns något att göra här om man vill. Vi har t.ex varit på comedy club, gratis bio, testat restauranger, rest till närliggande städer, lyssnat på häftiga kändisar eller artister som besöker UW, och bara levt det vanliga studentlivet med houseparties och utgångar. Under höstterminen är det football season så då ägnas mer eller mindre varje helg till matcher och tailgate (peppfest innan matchen).Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Såklart Chicago! Finns flera fina hikeplatser runt om Madison, hört mest positivt om ett ställe som kallas Devils Lake. Förutom Chicago, så ligger Milwaukee nära och Minneapolis är inte heller allt för långt bort. I Madison finns The Capitol, flera olika museer och sjön att gå runt och titta på.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Oj! Det måste vara allt som har med football matcherna att göra. Det är så speciellt och annorlunda från Sverige! Oavsett vilken tid matchen börjar så ses man alltid 2 timmar innan för att kicka igång peppen inför matchen med tailgate, vilket i princip är en förfest med ett stort gäng vilket alltid är kul. Alla är klädda i skolans färger och är laddade oavsett om man är insatt i sporten eller inte. Väl inne på matchen så har vi flera olika danser och sånger som hela arenan kör, och då speciellt student section eftersom det är studenttraditioner. Det är en mäktig upplevelse, och arenan som tar 80.000st är alltid fullsatt!

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag fick ingen utbytesplats via mitt universitet och bestämde mig för att fixa det själv istället, kände att ingen annan ska få avgöra när jag ska uppfylla mina drömmar! Så jag googlade och Blueberry dök upp, jag föll direkt för hur hemsidan såg ut och vilket stort utbud det fanns. Sedan var jag på mässan i Stockholm, och fick sedan rådgivning via telefon.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Bara gör det! Fundera på vad du vill få ut av din tid utomlands och välj sedan skola utifrån det, och ta hjälp. Man lär sig så extremt mycket om sig själv och om alla andra runt omkring sig, så har du möjlighet så stanna mer än en termin!

Vad har du för planer efter dina studier?
Starta eget företag eller jobba med något jag brinner för inom business, beteendevetenskap och marknadsföring, och aldrig sluta resa och utmana mig själv.

Jag svarar mer än gärna på frågor och funderingar om att plugga i USA, på UW Madison eller bara generellt utomlands! Eller se mer av mitt liv här i USA på instagram, @f.gillberg

Stort tack för att vi fick prata med dig Felicia och lycka till! 

Är du också intresserad av att studera på University of Wisconsin-Madison? Kontakta oss så hjälper vi dig med dina frågor och hela ansökningsprocessen!

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager