The British and Irish Modern Music Institute (BIMM) är en av de största och ledande instituten för musikutbildningar i Europa, med högskolor i London, Brighton, Manchester, Bristol, Birmingham och Dublin samt Berlin och Hamburg i Tyskland. I över 35 år har BIMM utbildat studenter med musikaliska talanger, kopplat dem till musikbranschen och gjort dem yrkesverksamma inom den branschen där du kan tjäna pengar med att göra vad du älskar. Deras musikutbildning är mycket framgångsrik, med alumner och singer-songwriters såsom George Ezra, James Bay, Izzy Bizu och Tom Odell, Jon Beavis och Lee Kiernan från punkbandet IDLES, Ben Thompson från Two Door Cinema Club och indiebanden The Kooks och Fickle Friends. BIMM Berlin är särskilt kända för sina uppskattade musikproduktionsutbildningar. Här är anledningarna…

Det är ingen hemlighet att Berlin är världens centrum för techno och elektromusik. Efter Berlinmurens fall blev Östberlins övergivna byggnader och industriområden hem för banbrytande technoklubbar som säkrade en plats i historieböckerna och som formar vår definition av klubbkultur. Denna unika, konstnärliga och kreativa atmosfär inspirerar producenter, DJ-arrangörer, event-arrangörer och skivbolag från hela världen att flytta till Berlin. Den tyska huvudstaden är också hem till några av de mest banbrytande musikteknikbolagen som har revolutionerat det globala musiklandskapet, som SoundCloud, Ableton och Native Instruments, vilka alla grundades i Berlin. Det är av dessa skäl och ännu fler som BIMM valde just Berlin med sitt blomstrande, musikaliskt centrum som campusplats. Allt från Masterclasses med DJs från Berlins mest exklusiva nattklubb och exklusiv tillgång till ett av världens ledande företag inom digitala musikverktyg, ger studenter på BIMM Berlin otroliga möjligheter att lyckas i branschen. Nedan listas några av de bästa produktionsbaserade erfarenheterna som BIMM Berlin-studenter har fått delta i hittills.

1. Lektion av Peaches

BIMM Berlin studenter fick medverka på en Masterclass med den elektroniska performanceartisten Peaches, som uppmärksammades 2000 tack vare hennes album ”The Teaches of Peaches”. Sedan dess har hon töjt på gränserna med sin sexuellt laddade blandning av elektronik, hiphop och punkrock, levererad med en av de mest råa och kreativa scenshowerna i populärmusiken. Läs hela historien på BIMMs hemsida!

2. Masterklass med Berghains DJ Steffi

BIMM Berlin tog industrin direkt till sina elever när den berömda producenten och skivbolagsägaren Berghain DJ, Steffi besökte BIMM för en inspirerande lektion. Eleverna var fascinerade av att höra hennes tips och tricks för att lyckas som musikproducent. Kolla in hela historien här.

3. Besök hos Native Instruments

Under ett exklusivt industribesök hos Native Instruments huvudkontor ledde två företagsledare; chefsjuristen Tom Kurth och utbildningschefen Alexander Stamm, eleverna genom företagets historia samt filosofin bakom sina världsberömda produkter. Studenterna hade också turen att få besöka en State-of-the-Art Native Instruments ljudstudio, något som förmodligen varje producent och skapare av elektronisk musik vill göra minst en gång under sin livstid! Ljuddesignern Antonio de Spirt delade även insikter om sitt arbete och visade hur studion möjliggör varje liten detalj i ett musikstycke som ska behandlas, med även de minsta ljudförändringar och skillnader som kan uppfattas. När eleverna lärde sig om Native Instruments pionjäranda förstod de även vikten av att vara modiga själva – att prova nya saker och sedan vända dem upp och ner. Läs mer om besöket här.

4. Möte med DJn, producenten & skivbolagsägaren Nick Höppner

Nick Höppner besökte BIMM och levererade en fascinerande lektion. Nick pratade bland annat om sin flytt till Berlin för sitt tidigare jobb som redaktör för Groove Magazine och om hur han träffade rätt personer vid rätt tidpunkt för att bilda det banbrytande skivbolaget Ostgut Ton.

5. Låtskrivarcamp med stjärnproducenten P * NUT

BIMM Berlin var värd för den uppskattade London-baserade producenten P * Nut, vars repertoar bl.a. inkluderar Paloma Faith, Wiley, Emeli Sandé, Jennifer Lopez, Faithless och inte minst Amy Winehouse. Tidigare undertecknad på Sony BMG som konstnär, skrev P * nut, aka John Harrison, spåret ”He can only hold her”, som framträdde på Amys Grammy-prisbelönta album ”Back to Black”. Och som om det inte var tillräckligt spännande tog även P * Nut med en grupp lyckliga studenter för att arbeta på en serie av fall för ett flertal välkända artister. Läs hela historien på BIMMs hemsida här.

Har BIMM fångat ditt intresse? För att veta mer om att musikstudier på BIMM, kontakta oss så hjälper vi dig med alla dina frågor & funderingar! Eller kom igång med din ansökan här!

För mer inspiration från skolans Campus i Berlin kan du även besöka BIMM via Instagram och Facebook.

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig