Många studenter som vi träffar är intresserade av att åka ut och resa efter gymnasiet. En del väljer att åka till Australien för att antingen studera eller arbeta. Det är möjligt att ta ett så kallat working holiday visum, vilket ger möjlighet att arbeta och resa i Australien i upp till ett år. Vi har dock sett de sista åren att intresset för att istället åka till Australien och studera 1-2 terminer på universitet har ökat markant! Då finns det möjlighet att antingen välja kurser inom olika ämnen eller att ta en kortare utbildning på 1 år, så kallat Diploma. Trivs du bra kan du då efter dina studier stanna och arbeta på ett working holiday visum eller fortsätta studera om du vill. Du får även arbeta extra på sidan av studierna om du önskar vilket är populärt för en del studenter.

Bond University

Bond University är ett av få privata universitet i Australien och det är unikt på många sätt. Exempelvis har universitetet som mål att återinvestera alla sina intäkter, vilket har gjort det till en av de lyxigare universiteten i Australien. Campuset är ett av de finaste jag har sett och klasserna är mycket mindre än på andra Australiska universitet eller svenska skolor för den delen. Fokuset är att alla studenter ska få mycket tid med sina lärare och utanför det akademiska finns tillgång till mycket sport och aktiviteter. Dessutom har skolan i många år i rad haft högst “student satisfaction” av alla universitet i Australien vilket är ett resultat av hur väl skolan tar hand om sina studenter. Universitetet är lite mindre än de flesta andra med cirka 5000 studenter, varav nästan hälften är internationella. Om inte det här skulle räcka till för att övertala dig om att Bond är ett bra val så ligger det även i staden Gold Coast. Gold Coast är ett av de populäraste resmålen i Australien och byggt utefter en flera mil lång strand. Surfing är självklart del av de flestas vardag.

APM College of Business & Communication och Billy Blue College of Design

Billy Blue bibliotek

APM College of Business and Communication och Billy Blue College of Design är två colleges som ingår i Torrens utbildningsnätverk. Collegen har campus i Sydney, Brisbane och Melbourne. Här får du studera på ett mindre college som är nischat till några specifika ämnen och skolorna är verkligen experter inom sina givna områden. Det som är lite unikt med dessa skolor är att de har diplomutbildningar på 1 år som i sig är en egen utbildning men som också går att bygga på till en bachelor degree (kandidatexamen). Skolorna har ett fokus där de sätter praktisk erfarenhet och arbetsnära kunskaper högt vilket har lett till deras framgång. Det är även vanligt att studenter får arbeta på projekt tillsammans med elever från andra skolor som ingår i Torrens nätverk, vilket gör att du får bredda din kunskap och träffa människor med helt andra synsätt. 

University of New South Wales

studera utomlands i Sydney Australia, University of New South Wales

UNSW är ett av Australiens högst rankade universitet och är en av medlemmarna i Group of Eight som är Australiens motsvarighet till Ivy League i USA. Skolan ligger perfekt till i Sydney mellan stränderna och down town. Många av våra studenter bor i Coogee eller Bondi beach och har därför lyxen av närhet till universitetet. På så sätt ges möjlighet att utnyttja de fina stränderna samtidigt som du läser på en toppskola. UNSW är faktiskt ett av få universitet i världen som är högt rankat och även tillåter Gap Year studenter att välja kurser helt fritt genom att studera fristående termin/terminer. UNSW har även ett unikt rykte och enligt en undersökning av Linkedin har studenter som läst på UNSW större chans att bli både högt uppsatt chef som dollarmiljonär jämfört med alumner från övriga universitet i Australien.

Queensland University of Technology

studera utomlands i Australien på QUT, Queensland University of Technology,

QUT är trots namnet en skola som har alla typer av utbildningar. Precis som några svenska universitet såsom Linköping och Lund som också hette Tekniska universitet tidigare så gör även QUT det fast de har alla typer av ämnen. De är dessutom väldigt högt rankade i världen inom media och kommunikation! Skolan ligger i Brisbane som är den tredje största staden i Australien med cirka 2 miljoner invånare. Det märks en klar skillnad mot Sydney att här tar man det lite lugnare och åker du buss förväntas du ropa tack till chauffören när du stiger av. Till skillnad från Sydney och Melbourne har Brisbane ett mer tropiskt klimat och det är egentligen aldrig kallt. På vintern är det hela 21 grader i snitt på dagen. Skolan har två campus. Ett i down town precis bredvid floden och den botaniska trädgården så många studenter väljer att plugga i under palmer med utsikt över vattnet. Det andra campuset ligger ungefär 30 minuter bort med buss och är ett stort grönt campus med flera sportfaciliteter och fina byggnader. Att ta sig mellan campusen är enkelt med universitetets egna busslinje.

TAFE Queensland

Datum & Priser TAFE Queensland på blueberry.nu

TAFE är en skola som liknar Sveriges typ av YH/KY skola. Det kallas på engelska för vocational training och är lite mer praktiskt än de stora universiteten, vilket uppskattas mycket av studenterna. Du kan studera allt ifrån foto till turism, grafisk design eller IT här och en av de absolut populäraste programmen är något som kallas för Sports Development som även utbildar dig till PT. Programmen på TAFE är oftast 6 eller 12 månader och därefter kan du direkt ge dig ut i arbetslivet. Vill du kan du ofta även studera vidare på ett universitet och läsa ytterligare ca två år för att ta ut en bachelor degree. TAFE har campus på flera ställen runt om i Queensland, bland annat i Brisbane, Sunshine Coast och Gold Coast!

 

Ännu en topplista avklarad och ännu fler fantastiska college och universitet som du enkelt kan ansöka till.
Nästa steg är att klicka på länken och sätta igång!
Kontakta oss så hjälper dig hela vägen!

Ansök till Bond UniversityAnsök till APM College of Business & CommunicationsAnsök till Billy Blue College of DesignAnsök till University of New South WalesAnsök till Queensland University of TechnologyAnsök till TAFE Queensland

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator