Henrik Bodins passion för fotografering tog honom hela vägen till California State University Northridge i Los Angeles. Här berättar Henrik om sin upplevelse och ger användbara tips till dig som vill studera utomlands i Los Angeles! Dessutom bjuder Henrik på några bilder han tog på några av alla sina magiska roadtrips!


Henrik Bodin
Henrik Bodin

Hej Henrik! Varför valde du att studera på CSU Northridge?

Min bästa kompis var året innan i San Diego en termin och ansökte via Blueberry, så det kändes enklast att göra likadant! Det var då jag var och hälsade på honom som jag fick idén till att testa på studier utomlands. Jag hörde av mig till Steven på Blueberry som rekommenderade CSU Northridge baserat på mitt stora fotointresse.

Vad läste du för kurser?

Jag läste olika kurser inriktat mot visuell kommunikation, till exempel Narrative Photography och Video Visual Art. Just Narrative Photography var min favorit då läraren var en fotograf med 30 års erfarenhet inom branschen och det syntes verkligen i hans sätt att undervisa.

Hur skulle du beskriva universitet?

Först och främst är campus otroligt stort. Det är inte ovanligt att elever tar en Uber från ena lektionssalen till den andra! Det är studenter överallt och alla går runt i CSUN:s färger. Det är verkligen autentisk amerikansk collegekänsla – så som man sett i filmerna!

Hur är Los Angeles som stad att bo i?

LA är kanske ingen typisk studentstad även om studentlivet på universitetens campus är riktigt bra. Den kan vara lite svårt att greppa som stad eftersom den är så stor. Det finns så många olika delar och varje stadsdel har sin egna speciella nisch. Det är 4 miljoner människor som alla har olika kultur, tro och etnicitet.

Var bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

Då jag reste rätt mycket innan jag flyttade till Los Angeles så hade jag inte riktigt tiden till att sitta och leta boenden, det fick bli som det blev tänkte jag! Men jag hittade verkligen ett jättebra boende med härliga roomies. Jag bodde precis vid skolan, ca 5 minuter bort med bil. Jag hittade mitt boende genom Airbnb och bodde endast med amerikaner faktiskt. Det var otroligt kul att bo enbart med amerikaner för att snabbare lära sig den amerikanska kulturen och framförallt utveckla sin engelska märkbart snabbare.

Jag vill dock tipsa om att inte lita blint på de som hyr ut boende. Jag blev blåst på mitt första boende efter 4 dagar och helt plötsligt stod jag utan boende med alla grejer i bilen. Jag blev blåst på en månadshyra även fast jag bara bodde där 4 nätter, det var några killar som tydligen lurade nyankomna vilsna studenter för att tjäna lätta pengar. Så det vill jag varna lite för. Som tur var hittade jag det som blev mitt fantastiska boende bara dagen efter!

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

Jag hade oftast skola tre dagar i veckan. Vissa dagar var jobbdagar (ut och fota/filma/producera) och vissa dagar var lektioner på skolan. Det var olika från vecka till vecka.

Vad gjorde du på fritiden?

Då jag verkligen älskar att resa och äventyra så var det så min fritid spenderades. Jag hade även en bil när jag bodde I Los Angeles, så mycket av fritiden gick åt att kolla in massa coola ställen I närheten och fota massor. Det var även väldigt mycket roliga fester!

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?

Mina favoriter är Downtown LA, Santa Monica och Malibu. Stannar man en termin eller mer så måste man såklart även åka till Grand Canyon, Las Vegas och San Diego med!

Downtown LA
Downtown LA
Malibu
Malibu
Santa Monica Pier
Santa Monica Pier

Var det något som inte var som du hade tänkt dig?

Ja, verkligen! “Crashing classes”-systemet man har på college I USA var absolut ingenting jag hade koll på och ingen hade förvarnat mig. Deras kurssystem är alltså uppbyggt så att vill man ha en kurs man inte fått, så får man “crasha” den kursen – det vill säga dyka upp första dagen och höra med läraren om det finns plats över.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Var öppen och socialisera med alla – framförallt I början. Se till att prata med så många som möjligt I klasserna, folk tycker generellt att det är jättespännande med en exotisk svensk I klassen. Se till att träffa människor helt enkelt, det är en stor stad på en främmande kontinent där man inte känner någon och för vissa kan det kanske kännas lite jobbigt i början.

Big Sur
Big Sur

Vad är ditt bästa minne från din vistelse i USA?

Det absolut bästa av hela tiden I USA var på springbreak när vi först åkte till Mexico, sen kom en kompis från Sverige och då roadtrippade vi hela Highway 1 upp till San Francisco. Med stopp vid magiska Santa Barbara och Big Sur. Det är verkligen ett måste!

Vill du veta mer om CSU Northridge? Läs mer här!

Per Liestam

Previous Marketing Manager