Alla behöver utmana sig själva för att bli bättre människor och att studera utomlands är verkligen en fantastisk möjlighet

Jag heter Sonja Stevens och kommer från Göteborg. Jag har varit borta i 3 månader nu men planerar att stanna längre. Jag kom hit utan att ha bestämt ett program så jag tog flera olika kurser från ämnen som intresserar mig, såsom psykologi, politik och media. Nu planerar jag en major i kommunikation. Jag går på Temple University Japan och trivs fint.

Varför valde du att studera i Tokyo?

Jag har alltid velat studera utomlands någon gång i mitt liv, och efter gymnasiet kände jag bara att jag ville bort från Sverige. Jag ville uppleva något nytt men också såklart förbättra min engelska.

Har du någon favorit bland de kurser du har läst?

Jag kom in på en ledarskapskurs som heter Emerging Leaders Program och det är jag så tacksam över. Det har varit fantastiskt kul och jag har byggt ut mitt nätverk och fått flera möjligheter!

Hur skulle du beskriva Temple University Japan?

Litet men mysigt.

Mount Fuji med några halmtaksklädda hus i förgrunden
Mount Fuji med några halmtaksklädda hus i förgrunden.

Är det stor skillnad på att studera på universitet i Japan jämfört med Sverige?

Eftersom jag aldrig studerat på ett universitet i Sverige har jag inte så mycket att jämföra med. För mig känns det mycket mer som gymnasiet med alla läxor, små uppgifter och obligatoriska närvaron vi har här.

Hur ser en vanlig skoldag på Temple University ut för dig?

Dagen startar när jag vaknar och äter frukost. Jag klär på mig och gör mig redo för att gå 20 min till stationen och ta tåget till Shibuya och sen byta och gå några minuter till universitetet. Beroende på dag har jag två eller tre lektioner med en lunchrast emellan. Jag stannar oftast i skolan för att vara med vänner och plugga. Sen åker jag hem, äter middag (oftast på en restaurang på vägen) och pluggar lite mer, eller så chillar jag bara.

Flicka står på en låg bro i Yokohama på kvällen.
Kvällsbild från Yokohama centrum med studerande Sonja.

Vad tycker du om Tokyo?

Tokyo är verkligen så unikt och väldigt stimulerande, det finns alltid något att göra. Det som jag saknar från Sverige är grönskan.

Ett tempel i Tokyo
I en förort till Tokyo finns ett av många tempel

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

I dorm som skolan erbjuder.

Bor du själv eller delar med andra?

Jag bor i ett eget rum med eget badrum men resten är delat.

Vad brukar du göra på fritiden i Tokyo?

Oftast går jag ut och äter på vardagar när jag har tid. På helgen älskar jag att tillsammans med mina kompisar hitta nya ställen att upptäcka såsom parker eller tempel.

Chinatown i Yokohama
Chinatown i Yokohama

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag älskar konst-akvariet i Ginza (Art Aquarium Museum). Det är så unikt och när jag är där känner jag mig så lugn.

Akvarium som konstverk
På Art Aquarium Museum i Ginza finns akvarium som konstverk.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

För att citera Nike, Just do it! Ta den här möjligheten för att alla behöver utmana sig själva för att bli bättre människor och att studera utomlands är verkligen en fantastisk möjlighet. Du kommer lära dig så mycket om dig själv och det kan ibland vara överväldigande, så försök att ha kontakt med dina comfort-personer hemifrån.

Vad är det bästa med att plugga utomlands?

Allt man lär sig om sig själv. Man kastas in i en helt ny kultur där allt är nytt och man studerar på ett annat språk i ett annat skolsystem, och man ser sig själv långsamt anpassa sig.

Är du också intresserad av att studera i Tokyo? Läs mer om Temple University Japan här.

Blueberry