Vi tog en pratstund med Gustaf Blecko som pluggar till Civilingenjör i Industriell Ekonomi på Linköpings Universitet. Inför sitt tredje år bestämde han sig för att studera en termin i USA på University of Minnesota. Eftersom hans tekniska inriktning är Bioteknik blir det mest kurser i biologi och fysiologi, men även en kurs i projektledning och en i produktionsekonomi; en bra mix tycker Gustaf! 

Hej Gustaf! Varför valde du att studera på University of Minnesota?
Jag ville gå på ett stort, klassiskt amerikanskt universitet och tyckte att University of Minnesota passade bra när jag kollade igenom Blueberry’s utbud. Jag gillar att titta på sport också och i Minneapolis finns det ju ett nästintill oändligt utbud av lag i högsta ligorna vilket också spelade en roll.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser fem kurser totalt; cellbiologi, mikrobiologi, fysiologi, produktionsekonomi och projektledning. Just nu gillar jag produktionsekonomin bäst då den är väldigt praktiskt inriktad. Vi får räkna och göra modeller på verkliga exempel vilket jag tycker är väldigt kul!

Hur skulle du beskriva universitet?
Det är väldigt stort framförallt, över 50 000 studenter fördelade på två campus, ett i Minneapolis och ett i Saint Paul. Det var lite överväldigande i början att hitta var man skulle vara bland alla byggnader och rum men man vänjer sig. Det finns även sportanläggningar i överflöd. Bland annat ett enormt gym som alla studenter har gratis tillgång till. Dom har också en fotbollsarena för skollaget som tar in över 50 000 vilket är en mäktig upplevelse på matchdagar!

Hur är Minneapolis som stad att bo i?
Den passar mig perfekt! Enligt mig har den allt som en storstad behöver utan att bli alltför stor och bullrig. Minneapolis campus, där jag för det mesta är, ligger lite utanför stadskärnan vilket jag tycker är skönt. Samtidigt tar man sig lätt downtown med cykel eller spårvagn på mindre än 10 minuter.

Staden håller ju Super Bowl 2018. Är du såld på amerikansk fotboll nu?
Ja jag får nog säga att jag är det! När skollaget har hemmamatch är atmosfären runt arenan och på campus fantastisk. Inte bara studenter utan alla är ute på gatorna och det är som en enda stor fest. Jag var även och såg Vikings (NFL-laget) som har en helt nybyggd arena men måste nog säga att jag föredrar skolmatcherna ändå!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bor i en lägenhet med tre andra i University Village vilken jag fick genom skolan. Om jag inte minns fel så var vi utbytes/internationella studenter garanterade boende i University Village om vi ansökte inom rätt datum. Jag har även träffat andra utbytesstudenter som skaffat boende genom privata hyresvärdar vilket verkar kräva lite mer jobb men vara billigare.

Är det stor skillnad på att studera på universitet i USA jämfört med Sverige?
Jag skulle säga att skillnaden är ganska stor. I Sverige är i alla fall mina kurser ofta upplagda med föreläsningar och sen en tenta i slutet som ofta avgör hela ditt betyg i kursen. I USA jobbar man mycket mer med grupparbeten, quiz och presentationer i kombination med mindre prov som alla bidrar till ditt slutbetyg. Generellt skulle jag säga att det är lättare att klara kurserna i USA men att det är mer kontinuerligt jobb och mindre tentaplugg än i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Inte helt olik en vanlig skoldag i Sverige egentligen; jag cyklar eller tar spårvagnen till campus, sen har jag 2-3 föreläsningar. Som jag nämnde tidigare är den största skillnaden formatet på föreläsningar/lektioner med mer aktivt deltagande.

Vad gör du på fritiden?
Eftersom man som student har fri tillgång till gymmet försöker jag utnyttja det så mycket som möjligt! På helgerna umgås jag med vänner och utforskar staden. Jag har även hunnit med ett par resor och en hiking-tur till norra Minnesota!

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Om man är sportintresserad tycker jag inte man ska missa dom möjligheterna som finns här. Speciellt att gå och se en Vikings-match i amerikansk fotboll är något extra och det är inte helt fel att få se arenan där nästa Super Bowl ska spelas på samma gång! Om man är mer intresserad av att t.ex shoppa så ligger USAs största galleria i Minneapolis med över 500 affärer och ett nöjesfält med berg- och dalbanor inomhus.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Det är nog hiking-turen jag gjorde med en grupp från skolan. Vi åkte till Lutsen som ligger vid Lake Superior i norra Minnesota och vandrade i tre dagar och bodde i tält. Väldigt vacker natur och ett skönt avbrott från stadslivet! Resan bokade jag genom skolans gym som har ett ”Outdoor activity center”; dom anordnar en massa olika resor med utomhusaktiviteter för bra priser där du får låna all utrustning du behöver. Ett hett tips!

Var det något i Minnesota som inte var som du hade tänkt dig?
En sak som överraskade mig lite var hur varmt det var. Sent in i oktober kunde det vara svensk sommarvärme. Sen svängde det dock väldigt fort och nu har vi redan haft första snöfallet…

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag fick tips av vänner och äldre studenter som åkt genom Blueberry och sagt att det var väldigt smidigt. Vilket det också visade sig vara för mig!

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Att inte tveka. Jag velade länge fram och tillbaka om jag skulle åka eller inte och var bland annat orolig över att jag inte skulle hitta kurser så jag kunde tillgodoräkna mig mina poäng.
Men allt löste sig längs vägen och jag är väldigt nöjd med att jag åkte!

Vad har du för planer efter dina studier?
Efter att jag åkt hem har jag först och främst 1,5 år kvar i Linköping som jag ska klara av. Efter det tar jag det lite som det kommer! Jag har dock ett långsiktigt mål om att jobba och bo i USA i framtiden.

Anton Berner

Previous Marketing Manager