William Lundqvist bytte i höstas ut Göteborg och Chalmers för att studera en termin på populära och högt rankade University of New South Wales (UNSW) i Sydney, Australien. Ett äventyr som han varmt rekommenderar andra att ge sig iväg på!

UNSW Australien

Varför valde du att studera på UNSW?
Jag fastnade för Sydney just för att det låg så långt bort och jag alltid velat åka dit, det verkade vara en häftig stad. Just UNSW valde jag eftersom det är ett välkänt lärosäte med en erkänt bra utbildning. Det ligger även bra till i staden. Kan rekommendera skolan!

Vad läste du för kurser? Hade du någon favorit?
Hemma läster jag till civilingenjör, men då jag hade en del valfria poäng att plocka ut blev det lite blandat. De kurser jag läste var:
– Negotiation Skills
– Career Management & Skills
– Elements of Marketing
– Process and Product Quality in Engineering

Min favorit var helt klart Negotiation Skills, mycket på grund av föreläsaren och handledarna som var väldigt karismatiska och kunniga. De tog många exempel från verkliga livet och var verkligen måna om att studenterna skulle lära sig något. Jag kan ge många exempel på saker jag kommer ta med mig och ha användning för både till vardags och i arbetslivet. Jag rekommenderar denna kurs till alla, fem plus. De andra kurserna höll även de hög nivå, mycket duktiga föreläsare. Det kändes verkligen värt att gå på föreläsningarna.

UNSW Australien

Hur skulle du beskriva universitet?
UNSW är ett väldigt stort universitet med många utbytesstudenter. Fint campus och bra lokaler att plugga i, jag gick alltid dit om jag hade skolarbete att göra och träffade alltid på någon jag kände. Det finns gott om bra lunchställen och fina områden på campus.

Hur är Sydney som stad att bo i?
Sydney är en otroligt häftig stad att bo i där man kan välja på både storstad och fina stränder. Det finns många aktiviteter att välja mellan och man har alltid någonting att göra, vare sig man vill utforska staden, shoppa eller ta en heldag på stranden. Det är en mångkulturell stad med folk från hela världen, vilket gör att alla är väldigt öppna och trevliga. När det kommer till nattliv finns det mycket att välja på, med allt från mysiga barer till stora nattklubbar.

Hur gjorde du för att hitta boende?
Jag kom i kontakt med några danskar via en facebookgrupp som skolan hade startat för nyanlända studenter. Vi bestämde oss för att börja leta tillsammans och hittade tillslut en jättefin lägenhet intill stranden Coogee. Ett hett tips är att inte ta första bästa utan att kolla runt lite och jämföra. Jag kan även rekommendera att bo med andra, hyran blir billigare och man träffar mycket mer folk!

UNSW Australien

Är det stor skillnad på att studera på universitet i Australien jämfört med Sverige?
Rent studiemässigt är det ganska lika sett till studietakt och uppgifter. Skillnaden är att studierna är mer uppdelade över hela året, till skillnad från här där man ofta har en lugn period i början för att sedan köra en intensiv tentaperiod på slutet. Man får poäng för det mesta man gör, till och med ”class participation” vilket innebär att man blir bedömd efter hur aktiv man är på lektionerna. Det låter värre än vad det är och så länge man går på föreläsningarna och är någorlunda aktiv är det helt lugnt. Poängsystemet är ofta 1-100, där till exempel inlämningar utgör 40%, class participation 10%, en dugga 10% och tentan 40%. Med andra ord behöver man inte alltid skriva tentan för att få godkänt i en kurs, vilket jag tycker är väldigt fördelaktigt jämfört med det svenska systemet där ibland tentan är det enda som räknas.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?
Det var lite blandat för mig eftersom jag hade vissa föreläsningar på kvällarna och vissa på dagarna. Postgraduate-kurser ligger ofta på kvällarna, då det är väldigt vanligt i Australien att man jobbar samtidigt som man läser master, medan undergraduate-kurser ligger under dagtid. Ibland var jag ledig hela dagen och gick på föreläsning mellan 18-21, andra dagar var jag i skolan mellan 10-15 och hade kvällen ledig. Det är väldigt individuellt efter hur ens schema ser ut, några av de jag bodde med hade till exempel fullt med föreläsningar under måndag-tisdag för att sedan vara lediga resten av veckan. Generellt har man en föreläsning och en ”workshop” per kurs.

Vad gjorde du på fritiden?
Allt möjligt. Vi blev ett sjukt tight gäng där nere, både de jag bodde med och andra utbytesstudenter, så man hade alltid någon att göra saker med. Vi var på stranden, åkte in till business district och gick i affärer, surfade, gick på ”horse race” (rekommenderas), var på ”food festival”, ja det mesta. Eftersom vädret är bra hela tiden kan man i stort sett alltid vara ute, och det finns som sagt gott om aktiviteter.

UNSW Australien

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Manly var supermysigt, fin natur och trevliga restauranger/barer. Sen har jag hört att Blue Mountains ska vara väldigt fint (nationalpark) även om jag motvilligt medger att vi aldrig lyckades ta oss dit, haha.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse i Australien?
Det är omöjligt att välja ett, men helt enkelt alla vänner jag lärt känna och alla fina platser jag upplevt tillsammans med dem! Sen gjorde vi en roadtrip på tre veckor upp efter kusten efter att skolan slutat, det var sjukt häftigt och rekommenderas till alla!!

Vad var den största överraskningen under din vistelse?
När jag fyllde 25 och blev totalt överraskad av en överraskningsfest när jag kom hem efter en föreläsning, helt klart. Jag hade ingen aning.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag träffade dem i ett annat sammanhang med skolan, och kom att tänka på dem när jag skulle söka. Jag kan starkt rekommendera Blueberry till alla som vill studera utomlands, de har varit otroligt hjälpsamma och trevliga under hela processen!

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Välj en stad som du tror du kommer trivas i, var öppen för att träffa nya människor och ÅK!

 

Sofia Eriksson

Senior Admissions Specialist