Det brittiska och irländska musikinstitutet BIMM är en av de största och ledande leverantörerna av modern musikutbildning i Europa, med högskolor i London, Brighton, Manchester, Bristol, Birmingham och Dublin samt Berlin och Hamburg. I över 35 år har BIMM välkomnat musikaliska talanger, kopplat samman dem med musikindustrin och förvandlat dem till yrkesverksamma inom branschen som försörjer sig på att göra vad de gillar mest. BIMM har en rad framgångsrika alumner, exempelvis George Ezra, James Bay, Izzy Bizu och Tom Odell, samt Ben Thompson från Two Door Cinema Club och indiebanden The Kooks och Fickle Friends. Här nämns några av alla faktorer som varit avgörande för BIMM Hamburgs framgångsrika historia….

Med över 2000 musikföretag och 12 000 anställda inom musikbranschen är den tyska staden Hamburg verkligen en kraft att räkna med när inom musikbranschen. Dess skivbolag, inspelningsstudior, bokningsbyråer, återförsäljare, artister, festivaler, och musikmediaföretag omsätter årligen runt 700 miljoner euro i intäkter. Så för dem som är intresserade av att lära känna staden, är en lista över de bästa Hamburg-baserade musikföretagen som gör att vi lätt kan förstå varför Hamburg mer än väl förtjänar sin titel som den Europeiska huvudstaden för musikbranschen.

Skivbolag

Det multinationella amerikanska företaget Warner Music har byggt sin tyska huvudkontor i Hamburg, vilket ger en hint om Hamburgs inflytande i just musikbranschen. Warner Music är ansvariga för tyska artister så som Marie Bothmer, Mike Singer, låtskrivaren Maxim samt DJn och producenten Robin Schulz. Globalt sett har de även signat ex. Ed Sheeran, Rudimental, Madonna, Sia och Daft Punk för att bara nämna några av alla stora artister de arbetar med.

Skivbolaget Audiolith grundades 2003 av Lars Lewerenz och är Tysklands mest populära electropunk-bolag. De är stolta över sin starka anti-fascistiska politiska ställning och har bland annat signat Frittenbude och Feine Sahne Fischfilet.

Grand Hotel van Cleef grundades år 2002 när det lokala indie-rockbandet Kettcar letade efter ett skivbolag för att släppa sitt första album. De kunde inte hitta ett bra bolag så istället valde de att lanserade sitt eget och de släpper nu indiemusik av artister som Hamburgerschule, Bernd Begemann och Die Befreiung samt Hamburgerschule-influerade Tomte.

[PIAS] är ett av världens största indie-skivbolag, de öppnade sitt första tyska kontor i Hamburg 1998 och har sedan dess signat artister som Alt-J, Interpol och Editors. [PIAS] Tyskland har en egen A & R, projektledningsavdelning, marknadsavdelning, försäljningsteam och promo-team. Skivbolaget har byggt upp ett starkt urval av kritiskt hyllade inhemska artister som Gisbert zu Knyphausen, Bohren & der Club of Gore, Turbostat och Hamburg-baserade Truemmer, samt internationella framgångshistorier som Milky Chance. [PIAS] VD i Tyskland, Stefan Strüver, är även en av BIMM Hamburgs lärare inom Music Business så studenter kan verkligen ta fördel av bra indusktrikontakter. Han säger följande om BIMM: “Collaborating with BIMM will give [PIAS] Germany, as an indie label, a competitive edge within the business – both in terms of discovering new artists and finding new employees.“

Bokningsagenter

FKP Skorpio är Europas största festivalarrangör och en av de ledande bokningsbyråerna för turnéer och konserter i hela Tyskland. Den driver sin verksamhet från ett kontor i Schanzenviertel och deras festivalrepertoar inkluderar lokala evenemang som Hurricane Festival och Hamburger Kultursommerand Elbjazz, samt tyska festivaler som Southside, Highfield och Rolling Stone Weekender. FKP Skorpio bokar även internationella aktörer så som Red Hot Chili Peppers, Arctic Monkeys, Blink 182, Foo Fighters, med flera.

Neuland Concerts grundades 2008 som en del av Warner Music Germany och trots att det nu är ett helt oberoende företag arbetar de nära Warner för att marknadsföra turnéer med sina nationella och internationella artister som Biffy Clyro, Wiz Khalifa och den tyska singer-songwritern Jesper Munk.

ICS Network är byrån bakom Wacken Open Air – världens största heavy-metalfestival som arrangeras en timmes bilresa från Hamburg varje år i augusti. De är också byrån som ligger bakom Full Metal Cruise – Europas första och enda heavymetallkryssning – och den globala tävlingen W: O: A-metall battle, där band från 40 länder tävlar för att bli krönade ”next big thing” inom metal.

Music sync-företag
NHB är ett fullservice post production-nätverk med kontor i Hamburg, Berlin, Düsseldorf och München. NHB Music-teamet har tillgång till ett europeiskt nätverk av kompositörer, ljuddesigners och röstartister samt ett arkiv på mer än 300 000 låtar.

White Horse Music är ett företag baserat i Sternschanze-området i Hamburg och det är en del av Jung von Matt – en stor tysk reklambyrå med huvudkontor i Hamburg. White Horse Music kopplar samman kompositörer, låtskrivare, musikproducenter, artister, inspelningsstudior, skivbolag och musikutgivare för reklambyråns stora klienter, som bland annat inkluderar Bosch, Vodafone, Huawei, BMW, Mercedes Benz och Panasonic.

Inspelningsstudios

Boogie Park Studios är ett inspelningskomplex i Ottensen-regionen som är värd för en ständig ström av välkända tyska artister, bland annat Helene Fischer, Adel Tawil och Udo Lindenberg.

Clouds Hill Recordings är en helt analog analog inspelningsstudio byggd från grunden av BIMM Hamburgs musikproducent Johann Scheerer 2003. Studion används av en rad internationella och tyska artister, bland annat The Killers, Turbostaat och Tim Bendzko. Det är också där som för BIMM Hamburgs Musikproduktionskurser äger rum och potentiella studenter får besöka studion under BIMM Hamburgs öppet hus.

Så, om du vill studera i den Europeiska huvudstaden för musikproduktion kontakta oss på Blueberry för mer information eller läs mer om BIMM här. Vi vill också tipsa om att du just nu får 10 % Early Bird-rabatt på ditt första år om du söker till en utbildning med kursstart i oktober senast den 31 mars!

Du kan även kolla in BIMM Hamburgs Facebook-sida.

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig