Seoul sover aldrig! Det är nog det jag har älskat mest, det spelar ingen roll vilken dag i veckan det är.

Blueberrys ambassadör Hanna Hjalmar studerar marknadsföring i den fantastiska staden Seoul, Sykorea. Vi tog en pratstund med henne om studentlivet i staden, hur studierna går, vad hon varit med om hittills och mer! 

Vad är det bästa med att studera utomlands?

Det absolut bästa med att studera är nog att man växer och utvecklas som människa. Du får träffa otroligt många nya människor och får chansen att skapa nya och meningsfulla relationer. Att få uppleva en helt ny kultur har varit väldigt lärorikt måste jag absolut säga. 

 

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har alltid velat studera utomlands, just för att få uppleva en ny kultur. Blanda sina studier med nya upplevelser och samla på sig så nya erfarenheter är en perfekt blandning. 

Har du någon favorit bland de kurser du läser? 

Jag läser tre kurser inom marknadsföring, en kurs i koreansk kultur och en i koreanska. Och jag måste ändå säga att kursen i koreansk kultur är otroligt intressant. Vi har bland annat fått lära oss hur och varför Korea byggdes upp så snabbt och bakgrunden till kulturen här. Läraren är helt otrolig och gör varje lektion intressant. Vi har 30 minuters diskussioner, en innan rasten och en innan lektionen slutar vilket gör oss studenter väldigt engagerade. Såklart är kursen i det koreanska språket väldigt rolig. Det har gjort att man lätt snappar upp ord och kan förstå lite i vardagen.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus? 

Skolan och campus är otroligt stort, jag har hittar nya vägar och ställen på skolan minst en gång i veckan. Mitt första intryck var just att det var väldigt stort, men även otroligt fint. Det gäller både byggnaderna men även vägar, fotbollsarenan och ”konsertområdet”. 

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige? 

Den största skillnaden är just storleken och antalet elever skulle jag nog säga. Studentlivet är även mycket roligare här i Korea. Vi har haft en tredagars festival där kända artister uppträtt, alla elever går i skolans merchandise och aktiviteterna skolan arrangerar. Att studera blir mycket roligare om jag säger så. 

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig? 

En vanlig skoldag, det beror lite på vilken dag. Jag har bara lektioner efter lunch vilket gör att förmiddagarna antingen ägnas åt att utforska eller plugga på något mysigt café eller i skolans lounge. Måndagar och onsdagar går jag bara mellan 14:30-16:00 så det gör det möjligt att planera in massa roligt. Tisdagar och torsdagar är lite svårare att åka iväg och göra saker för då har jag lektioner mellan 13:00-20:00. Fredagar är jag i skolan mellan 09:00–12:00 vilket lämnar hela eftermiddagen till att göra något. 

Men en vanlig måndag ser ut så att jag försöker träna tidigt på morgonen för att sedan ta mig till ett café, som vanligtvis öppnar mellan 10:30-11:00 här. Jag brukar käka lunch i skolans food court innan lektionen startar vid 14:30. Antingen möter jag upp en kompis för att plugga under eftermiddagen/kvällen eller så utforskar jag/vi staden. Det kan vara att till att testa något mysigt café till att shoppa i Hongdae. Seoul är så pass stort vilket gör att man har så mycket att välja på.

Vad tycker du om staden? 

Jag älskar att bo här. Det kunde inte ha blivit bättre. Transportsystemet är perfekt, många fina områden, finns alltid saker att göra och som jag nämnt flera gånger så sover aldrig staden. Det är nog det jag har älskat mest, det spelar ingen roll vilken dag i veckan det är. 

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter? Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag bor på ett off-campus studentboende. Jag har eget rum och badrum, men delar kök med resten av personerna som bor där. Det är 3,5 våningar tror jag och jag träffar dagligen nya personer som bor där. Jag har uppskattat väldigt mycket att bo på ett studentboende då det gett mig chansen att träffa personer från andra länder. Det bor exempelvis personer från HongKong, Tyskland, och Mexiko på mitt studentboende.

Skolan skickar med rekommenderade sidor där man kan leta boende, så jag och två tjejer till kollade på sidorna skolan hade skickat ut. Det finns fullt med studentboenden runt skolan, men även i Seoul om man skulle vilja bo på ett sådant. Sedan finns ju alltid Airbnb vilket är ett väldigt vanligt sätt att bo här. 

Vad brukar du göra på fritiden? 

På fritiden, då utforskas det till max. Eftersom Seoul är så pass stort så tar ställena att upptäcka aldrig slut. Varje kväll/morgon brukar jag söka runt lite på internet för att hitta ställen att gå runt i. Första veckorna bockade vi av alla ”turistiga” ställen såsom, Gangnam, Hongdae, Itaewon, Myeongdong och så vidare. Vi har varit uppe i Lotte Tower, gått upp till Namsan Tower, varit i kulturella byar och palats. Såklart får man ju inte glömma nattlivet här, vilket är utöver det vanliga. 

Vi har tyvärr inte hunnit hajka än för att det har varit för varmt för det. Vi har inte heller hunnit med ställe såsom Lotte World eller Everland, så det finns saker att fortfarande upptäcka. Men jag har varit till Busan, Nami Island och Daegu utöver Seoul. 

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka? 

Ett måste är att åka upp i Lotte Tower och Namsan. Där kan du se nästan hela Seoul vilket är extremt häftigt. Gillar man mer kultur och historia så är Gyeongbokgung Palace och Bukchon Hanok Village definitiva måsten. Vandra längs Han River får man ju såklart inte glömma. Som ni märker flödar ju rekommendationerna, men det är bara för att man verkligen måste upptäcka allt här och ställena tar aldrig slut. 

Utöver Seoul så är Busan ett måste! Om du älskar vatten och havsstäder så är Busan för dig. Det var otroligt fint där nere. 

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag har en valfri termin i Sverige, vilket ger mig möjligheten att kunna åka utomlands en termin. Problemet var att Seoul inte fanns som alternativ på min skola. Min kollega åkte med er, Blueberry för några år sedan och rekommenderade det. Lätt, smidigt och här fanns det extremt mycket valmöjligheter, och som tur var fanns Seoul. 

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera? 

ÅK! Det här är någonting som jag önskar att alla kunde/ville göra. Dessa månader har varit dom bästa i hela mitt liv och jag ångrar ingenting. 

Vad har du för planer efter dina studier? 

Jag åker tyvärr hem från Sydkorea i januari för att läsa min sista termin på Mälardalens Universitet. Efter det planerar jag faktiskt att åka tillbaka hit till Seoul för att studera. Jag kan inte riktigt släppa Seoul och Sydkorea än, livet här är för underbart för att bara spendera 4,5 månad här. Så min tanke och önskan är att åka tillbaka hit.

 

Är du också intresserad av att studera i Sydkorea? Här kan du läsa mer än Hanyang University. Boka in en gratis studierådgivning för att få rådgivning och svar på dina funderingar gällande utlandsstudier.

Erik Havilehto

Praktikant