När jag kom till campus blev jag väldigt inspirerad till att studera, det är väldigt stort och känns lite sagolikt.

Hej hej! Mitt namn är Amanda och jag är 22 år, ifrån Stockholm. Jag har studerat i 2 månader nu. Jag befinner mig just nu i Los Angels och har valt att studera under en kortare period på UCLA Extension. Innan jag flyttade hit har jag pluggat och jobbat lite inom marknadsföring vilket gjorde mitt val av studieämne relativt enkelt. Jag är här för att studera ett certifikat inom marketing. Resan har bara börjat!

Varför valde du att studera på just UCLA Extension?

Jag valde att studera på UCLA Extension då jag inte ville låsa mig fast vid att studera under en längre period. Ett certifikat kan vara så kort som 6 månader, och det fick mig att känna mig trygg i att ifall jag ville stanna i Los Angeles så kan jag ansöka om OTP efter jag är klar med certifikatet, eller så kan jag sätta mig på ett plan hem om Los Angeles inte skulle vara något för mig. Dessutom har jag fått höra väldigt mycket bra om UCLA Extension, deras certifikat och lärare, och det var en stor bidragande faktor till varför mitt val landade i just denna skola.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

I nuläget läser jag följande kurser: Marketing Principles & Practices, Consumer Market Research och Producing commercials for all type of medias: A workshop. Min favorit av dessa tre är i nuläget Consumer Market Research. Jag tycker att det är extremt lärorikt att få lära mig mer om data och hur man gör bäst research, i och med att det kan vara en stor del av arbetet i mitt yrke. Jag älskar även att vara kreativ så jag längtar efter att komma igång med Producing Commercials kursen extra mycket! Det jag har gjort för att kunna ha möjlighet att ansöka om ett OTP visa (man måste studera minst 9 månader) är att jag studerar 2 av mina “required” kurser varje quarter och sedan 1 valfri. Det ger mig möjligheten att blanda in kurser jag är intresserad av från andra typer av program/certifikat! Producing commercials kursen jag har räknas
exempelvis som klass inom film segmentet egentligen!

Hur skulle du beskriva UCLA Extension? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag skulle beskriva UCLA Extension som en bra skola med professionella och strukturerade lärare. Många av dem känns mycket erfarna inom dess ämne vilket känns tryggt men även väldigt inspirerande. När jag kom till Campus blev jag väldigt inspirerad till att studera så det är väldigt stort och känns lite sagolikt. Det finns många platser att studera på campus och självaste området – Westwood, som skolan ligger i är fräschare än många andra delar av LA, det är livligt och finns bra café/lunchställen!

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag själv har faktiskt studerat på en skola i Sverige som innebär nästan endast praktiskt arbete vilket är väldigt annorlunda om man jämför med hur det är att studera här. Men om man frågar någon som har studerat på universitet som SU/LU så tror jag nog inte att det är superstor skillnad. Jag anser att tempot här är ganska skönt. Eleverna är väldigt öppna då många på UCLA Extension är internationella studenter som vill lära känna nya vänner precis som en själv etc, och allmänt tycker jag att studierna är mycket inspirerande.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag har faktiskt ett väldigt skönt schema då jag endast har 2 In-person klasser. Det här innebär att jag åker in till skolan två gånger i veckan medan en av mina kurser endast består av onlinematerial som man själv får ta ansvar över. En skoldag för mig ser därför ut som så att jag går upp omkring 7.30 varje dag, går en promenad eller tar en springtur, för att sedan börja plugga omkring 9.00-9.30. Det gör jag ofta hemifrån men vissa dagar sätter jag mig på ett mysigt café. Den största skillnaden skulle jag säga är att klasserna här ofta är på kvällen. Vissa kan till och med hålla på tom 00.00 men det passar mig väldigt bra, då har jag heldagar att plugga och lägga upp min tid lite hur jag vill, för att sedan ta mig in till skolan på kvällen och ha en klass. Är man extra
pepp så kan man ju passa på att ta en AW med en klasskompis i Westwood-området efteråt!

Vad är det bästa med att plugga utomlands?

Det bästa med att studera utomlands är att få uppleva en helt annan kultur, träffa nya människor och lära sig nya kunskaper om hur man jobbar med mitt förhoppningsvis framtida yrke i landet jag valt att studera i.

Vad tycker du om att bo i Los Angeles?

Jag gillar att bo i Los Angeles! Det är nytt, det är varmt och folket här är väldigt glada och ständigt öppna för samtal. Det är uppfriskande. Det man ska ha med sig är att det är svårt att ta sig runt i Los Angeles utan bil. Har man inte möjlighet att ha egen bil skulle jag rekommendera Uber eller Lyft, det är extremt stort här och det är viktigt att ha i åtanke att det inte bara är sagolikt här. Självklart finns det en vardag precis som i Sverige och andra länder men just att ta sig runt här är något mer diffust till skillnad från Sverige. I övrigt finns det mycket god mat, jättebra second hand shopping för den som gillar det, och man kan leva ett city-liv men samtidigt ha beachen nära om man så önskar det.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag har turen att ha min pojkvän här på plats i Los Angeles vilket gjorde det mycket enklare för mig att hitta boende. Jag bor tillsammans med honom, hans bästa vän och flickvän, så vi är alltså två par som bor ihop. Vi har ett litet hus som vi hyr i Silverlake och vi tog hjälp av en person som jobbar med att scouta hyresrätter till privatpersoner. Allt vi hittade och hade som alternativ finns på en sida som heter Zillow vilket jag rekommenderar att kolla upp! Annars finns det flertals Facebook grupper som jag listar upp här nedan, rekommenderar att gå med i dessa:

  • UCLA Housing, Rooms, Apartments, Sublets
  • Svenskar i LA
  • UCLA Housing and roommate search
  • Swedes in Los Angeles

I dessa grupper lägger folk ofta upp att de är ute efter roommates/uthyrning av lägenheter mm!

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor som tidigare nämnt med 3 andra personer vilket fungerar bra! Jag bor endast med amerikaner förutom min kille som är svensk/amerikan!

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Mitt tips är att vara ute i god tid, men samtidigt att vara beredd på att slå till på en hyresrätt du
gillar ifall du får chansen, då brukar de vilja att du flyttar in as soon as possible. Be ready!

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden, när jag inte pluggar så gillar jag att promenera eller gå på en springtur, jag älskar att
titta i butiker och shoppa inredning på marketplace, finns så mycket fint här! Förutom det går
jag i annat fall ut på någon trevlig bar med mina vänner eller så sätter vi oss i någon park med
en flaska vin och lite picknick. Så trevligt!

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

För promenader på stranden rekommenderar jag Playa del Rey, gillar deras strandpromenad och
där finns även cyklar att hyra!

Om man är I närheten av Echo Park så rekommenderar jag att promenera till Echo Park lake. En
supermysig större park/minisjö som är perfekt för morgonpromenader eller springturer.

En restaurang jag rekommenderar för upplevelsens skull är “Dan Sung Sa” vilket är en koreansk
restaurang med underbar mat och härlig miljö om man gillar restauranger med mycket liv!

Tipsar starkt om Rose Bowl flea market som äger rum en gång i månaden. De har hur mycket
vintage/second hand som helst. Allt är väldigt unikt och du kan hitta i princip allt här. För brunch är bästa stället Sqirl.

Har du några tips till andra som är intresserade av att studera i USA?

Gör det bara! Åk! Njut! Våga! Detta är en investering för dig som är sugen på alla möjliga vis. Du kommer att komma hem med en utbildning på CVT, nya minnen, och du kommer att utvecklas som person vilket är
viktigt!

Vad har du för planer efter dina studier? Planerar du att göra OPT?

Om jag trivs så vill jag ansöka om OPT, vilket för övrigt är ett slags jobbvisum du kan söka efter att du är klar med ditt certifikat (då kan du stanna här och jobba i 1 år). Just nu trivs jag bra och är mycket öppen för att lära mig mer om denna stad och mig själv + mitt yrke. Stannar jag så vill jag ha ett jobb som jag känner att jag kommer att utvecklas utav, språkmässigt och kunskapsmässigt. I annat fall så kommer jag att fortsätta min karriär i Sverige men det beslutet är ingenting som behöver stressas fram ännu.

Tack för mig! Tveka inte på att söka om du är intresserad, det är så värt det!


Är du också intresserad av att studera på UCLA Extension? Läs mer om University of California Los Angeles (UCLA) Extension här. Vill du ha vägledning i ditt val av utbildning? Boka in kostnadsfri rådgivning här.

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig