Hanna stormtrivs i Kalifornien och satsar nu på en Master’s degree

Att studera en Associate’s degree, dvs. två år på college för att sedan fortsätta sina studier på ett universitet i USA är populärt. Dels av ekonomiska skäl men också eftersom man som student får plugga på två skolor i olika städer, samt uppleva studentliv både på college och universitet. Här får vi veta mer om Hanna som pluggat först på Santa Barbara City College (SBCC), sedan på CSU Long Beach (CSULB) och nu på UCLA Extension!

Hej Hanna! Berätta gärna lite om dig själv och din bakgrund?

Hej! Mitt namn är Hanna, mitt äventyr i Kalifornien började med Blueberry 2014 när jag flyttade till Santa Barbara för att påbörja mina studier på Santa Barbara City College. Tre år senare hade jag tre Associates examens, och gjorde då en transfer till California State University Long Beach. 2019 tog jag examen i internationella studier och ekonomi. Nu är jag på UCLA Extension där jag jobbar mot ett businesscertifikat. Mitt slutmål är en master i business.

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Hanna med vännerMarketing Campaign Coordinator på ett nyuppstartat företag; där var mina arbetsuppgifter var blandade och jag fick en bra grund till självständigt arbete och kreativa lösningar. När pandemin började så lades detta förtag ner, men denna erfarenhet hjälpte mig att landa ett nytt jobb som passade mig perfekt!

Vad gör du idag?

Satsar på att förbereda mig för min master medan jag avslutar mitt certifikat. I december 2020 blev jag antagen till en organisation som hjälper kvinnor förbereda sig för antagningsprocessen för master i businessprogram, vi har lektioner och workshops varje vecka för att hjälpa oss genom förberedelser och antagningsprocessen. Det är jättemäktigt att vara omringad av så många kloka och starka kvinnor.

Spännande, vad är det för organisation och hur fungerar det om man vill gå med i en sån?

Organisationen heter Forté. Detta är en självständig organisation men dom samarbetar med många ”toppskolor” bland annat UCLA. För att bli antagen till Forté så måste du skicka in en ansökan: vilket är en uppsats, CV och blir du antagen så är deltagaravgiften på $600.

 

Vilka var de viktigaste kunskaperna som du fick från dina studier som du tagit med dig till arbetslivet?

I Kalifornien läser du flera kurser samtidigt vilket betyder att du måste kunna prioritera och balansera många ansvarsområden samtidigt. Att studera i en kultur som skiljer sig från den kultur du identifierar dig i ger också möjlighet att utmanas och utvecklas både personligen och språkmässigt.

Berätta gärna lite om din studietid

När jag först flyttade till USA så hade jag ingen aning om att jag skulle stanna så länge som jag har. Utvecklingen av min resa i Kalifornien skedde väldigt naturligt. När jag först flyttade till Santa Barbara så var mitt mål att upptäcka vad jag ville utbilda mig i. Sex år senare har jag fem examens och en sjätte på gång. Jag har funnit vänner för livet, och hittat vad min drömkarriär är, jag har dessutom möjlighet att sträva mot mitt mål i Kalifornien, vilket är en jättehäftig känsla.

Har du varit engagerad i många aktiviteter under din studietid? I så fall vilka?

Under min tid som student på SBCC så har jag varit tutor i både engelska och global studies, jag har också varit mentor för freshmen – internationella studenter på CSULB.

Vilka är de största lärdomarna du fått från dina studier? Är det något du har kunnat använda dig av i ditt arbete?

Att navigera ett nytt land, nytt utbildningssystem och ny kultur är en spännande resa. Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv, samt byggt upp en stark självständighet och mod att fortsätta hoppa in i det okända — Du lär dig knep att vara kreativ för att lösa problem, oavsett vad för situation du kan tänkas sättas i. Det har du nytta av var du än hamnar i världen efter din tid som internationell student.

Vad var det bästa med att studera på SBCC, CSULB och UCLA?

När du kliver ut från Santa Barbara City Colleges bibliotek så möts du av en helt fantastisk vy av hav, palmer och strand – svårslaget. California State University Long Beach campus och andra sidan är alltid fullt av liv och rörelse; du välkomnas snabbt som en del av campus livet vilket är en mäktig känsla.

Jag började mina studier på UCLA Extension under COVID-19, så alla kurser har hittills varit online. Jag har ändå lyckats knyta kontakter med studenter in mina online kurser, vilket i sig har varit en lärdom och upplevelse i sig.

Vad tyckte du om att bo utomlands och hur var staden att bo i?

Jag har haft privilegiet att bo i Santa Barbara, Long Beach och Redondo Beach. Detta har gett mig möjligheten att få en bredare upplevelse vad Södra Kalifornien har att erbjuda. Om jag behöver välja en favorit så blir det Long Beach, Long Beach har en varm, öppen och mångfaldig kultur vilket passar mig personligen. Vill du hellre ha en småstads upplevelse så gissar jag att Santa Barbara passar dig bättre.

Examen på SBCC

Vilket är ditt bästa råd till en befintlig eller blivande student?

Att studera utomlands är det bästa jag gjort! Jag har lärt mig så otroligt mycket och mött så många fantastiska människor. Vill du avsluta en hel utbildning i Kalifornien? Börja på community college! Det ger dig tid att fundera ut vad du vill studera, du sparar pengar och du får möjlighet att lära känna många studenter från olika bakgrund. Om du vill veta mer om community college och hur du gör en transfer till ett universitet så får du gärna höra av dig till mig på vinghanna@gmail.com.

Är du också intresserad av att ta en Associate’s degree på SBCC? Eller studera på CSU Long Beach eller kanske UCLA Extension? Kontakta Blueberry så berättar vi mer och hjälper dig med hela processen, givetvis kostnadsfritt!

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig