Nu är våren här på riktigt! Eller i alla fall den var här sedan vände det och blev vinter igen. Det är mars, nu borde vårtecknen börja dyka upp runt oss tycker jag. Men, om man blickar framåt och tänker på hösten, vad har du planerat då? Vi på Blueberry tycker att sommaren går så fort och att det är bäst att planera inför hösten i god tid. Speciellt om du planerar att resa utomlands för studier.

Ofta stöter vi på studenter som inte vet var de ska studera men vet att de vill ut i världen. Hur ska man bestämma sig då? Jo, här kommer våra förslag på vad du kan fundera kring att få en bättre grund inför ditt beslut att studera utomlands!

Röd buss London

Vill du studera i ett specifikt land?

För mig är det England som gäller! Det är något speciellt med just England som gör att jag bara vet att det är dit jag ska. Om jag ska bo någonstans som inte är Sverige så är det England som gäller för mig. Har du något liknande? Är det en stad eller ett land som du skulle vilja utforska mer eller uppleva att bo i? Åk dit! Kolla vad det finns för alternativ i det landet och åk iväg en termin minst. Du kommer garanterat inte att ångra dig!

Är det en speciell utbildning du vill läsa?

Att åka iväg och studera utomlands bara för att göra det är en perfekt anledning att åka iväg. Men är det så att du vill studera något som du lika gärna skulle kunna studera utomlands en termin eller något år, varför inte göra det? Du får uppleva en annan kultur, en annan miljö, du får nya vänner, minnen för livet och du får kontakter. Om du är lite osäker på vad du vill studera eller faktiskt inte bryr dig, studera en eller två terminer Study Abroad och välj fristående kurser inom olika ämnen. Då kan det vara bra att kolla efter ett universitet som har ett brett kursutbud.

studera utomlands i england, london, boende

Spelar det dig någon roll hur du skulle kunna bo?

Vad finns det för boendealternativ på och omkring universitetet? Erbjuder skolan något studentboende för sina internationella studenter? Är det en egen lägenhet, nära eller i stadens centrum som lockar dig mest? Eller känner du mer för att dela ett hus med andra studenter med närhet till naturen? De flesta städer och universitet har olika boendealternativ som du kan ta del av. Ett bra råd är dock att inte bestämma eller skriva på något kontrakt (om det inte är genom din utländska skola) förrän du är på plats där du ska studera. Visst, det är lite läskigt att åka hemifrån utan att vet var du ska bo men boka ett hotell eller hostell för de första nätterna och kolla runt efter boende när du väl är på plats, då kan du bestämma dig i lugn och ro när du är på plats och se ditt boende med egna ögon.

Vill du ha möjlighet att söka ett stipendium för att studera utomlands?

Vissa utbildningar är dyrare än andra men många universitet har möjlighet att erbjuda studenter stipendium av olika slag. Det finns många olika stipendium som erbjuds, som du kan söka utifrån olika krav och kriterier. Här kan du läsa om de stipendier du som Blueberrystudent kan ta del av.

studera utomlands i england, london, tower bridge,

Vad finns det att göra runt om i staden?

Vissa städer präglas av en stark sportkultur, andra har bra utbud av kvalitativa restauranger och vissa städer utmärker sig genom att vara Eco-friendly. Det finns en många saker som skiljer städer från varandra, även inom samma land. Det som ex. lockar mig till London är all historia och olika kulturer som delar på samma utrymme. Du kan till exempel ta dig till matmarknaden på Maltby Street och  ta en tur mellan alla små matställen och smaka på det bästa (enligt mig) som London har att erbjuda. Annars kan man ta en shoppingtur längst Oxford Street eller en promenad i närliggande Hyde Park. För nattugglan kan London erbjuda något för alla, till exempel finns ställen som Ministry of Sound eller Corsica Studios. Sen har du ju alla museum, kyrkor, historiska platser och välkända monument. Vad är det som lockar dig?

Har du fortfarande svårt att veta var du vill studera?

Kontakta Blueberry så hjälper vi dig. Du kan även ta del av vårt utlandsstudiequiz för vägledning i ditt val eller läsa mer om hur det funkar att studera utomlands här.

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator