Jag kan varmt rekommendera Monash University Malaysia!

Efter väldigt mycket planerande och jämförande av både länder och skolor världen över bestämde jag och mina vänner oss för Kuala Lumpur och Monash University Malaysia.

Varför jag valde Monash var först och främst för att jag ville ha en riktigt stor kontrast gentemot Sverige, ha det varmt och skönt i 6 månader och bara gå i shorts men också för att Asien erbjuder väldigt mycket upplevelser samt är billigt att leva i. Vidare värdesatte jag en bra skola med bra rykte, vilket kändes tryggt med Monash som är ett välkänt universitet från Australien men som har ett campus i Malaysia också.

Monash University Malaysia

Monash som skola gillade jag verkligen, mycket för att det till skillnad från mitt universitet i Sverige är mycket, mycket mindre vilket gör att det aldrig är några sträckor att gå för att ta sig mellan olika klassrum och föreläsningssalar. Det är även relativt nytt och nya lokaler håller på att byggas vilket gör att allt är riktigt fräscht och modernt.

Föreläsningar, lektioner och andra aktiviteter fungerar precis på samma sätt som i Sverige med skillnad i språket. Man märker av skillnader studiemässigt på Monash då de lägger mer vikt vid andra saker än vad vi i Sverige gör, exempelvis fler presentationer och striktare regler vid uppsatsskrivning. Men inget var till något besvär.

Jag som på mitt program i Sverige läser en kurs i taget tyckte den klart största skillnaden var att nu läsa fyra kurser på samma gång och sen ha en tentaperiod för allihop. Detta system tycker jag både har fördelar och nackdelar men ska jag vara helt ärlig föredrar jag Sveriges system bättre, men är ändå väldigt glad över att de hade det system de hade för det gav en ny erfarenhet.

Boende på Sunway Monash Residence

Jag och mina vänner bodde på Sunway Monash Residence och hade inte velat bo någon annanstans. För det första är korridorerna och lokalerna riktigt fräscha men främst lärde vi oss där känna massa spännande nya människor. En fördel enligt mig att välja Monash är att det i alla fall när vi pluggade inte fanns några andra svenskar än oss, däremot massor av andra spännande nationaliteter. Vi bodde med Australiensare i vår korridor och lärde känna varandra väl och hade sjukt kul ihop under hela hösten, reste tillsammans mm.

Man kan hitta andra boenden men umgängeskretsen blir automatiskt mycket större om man bor där vi bodde vilket jag varmt rekommenderar. Sen finns det en hel del saker att klaga på boendet också. Främst saker som var lovade men som inte var färdigbyggda (typ matbutik, badmintonbanor mm) men det problemet finns nog inte längre.

Studentlivet i Kuala Lumpur

För att ta lite studentliv så kan jag säga att på grund av att Malaysia är muslimskt och att campuset är väldigt litet arrangeras väldigt lite av skolan. Men det finns ett område med gångavstånd till i närheten med barer, nattklubbar, restauranger samt ett helt sjukt stort ”Megamall” som gjorde vår vistelse i KL mycket trevligare. Självklart kan man som vi så ofta gjorde ta en taxi eller buss ner till KL:s innerstad där utbudet av saker att göra är enormt. Staden ska tilläggas är fantastisk.

Det som jag värdesatte mest med min vistelse är fördelen att landet i sig är väldigt billigt och ger stora möjligheter till resor och upplevelser även om man har en liten budget. Trots studier kunde vi göra hur mycket som helst, så studietempot är inget att oroa sig över enligt mig. Det enda som gjorde att jag inte reste mer var att budgeten inte höll. Dock med facit i handen borde vi varit ute i lite bättre tid då nästan varje arbete lämnades in i sista sekund. Men vad jag hann med under min höst var Langkawi, Bali, Tioman Island, Singapore, Vietnam, Penang, Filippinerna och Thailand.

Mina tips

Packa lätt då allt går att köpa där. Ta med alla underkläder du behöver under terminen och gör inte om mitt misstag och tro att du kan köpa några som funkar i China Town. Allt annat kan hittas och köpas billigt i China town, från t-shirtar till shorts och byxor samt allmänt skräp som är kul. För er som vill ha riktiga märken så finns det också. Mycket är billigt men mycket är också som i Sverige (Zara som exempel). Tänk på att nattklubbar kräver byxor och skor. De värsta personerna i Malaysia är taxichaufförerna som man alltid måste pruta hos, om man inte har turen att få åka taxameter. Ta med en kontaktkedja så slipper du köpa adaptrar till allt. Läs på lite om landet och platser innan är alltid bra.

Sammanfattning

För att avsluta tror jag också att man som person inte bara upplever mer av att åka till Asien utan också växer mer på grund av de stora skillnaderna gentemot västvärlden. Kulturerna i alla dessa länder är ett nöje att uppleva och jag vill varmt rekommendera Monash University Malaysia till vem som helst och kan garantera en fantastisk termin.

/Hampus Ohlén

Läs mer om Monash University Malaysia.

Hampus Ohlen