Hallå alla resglada! Jag heter Grace och är ett nyblivet blåbär med fokus på språkresor i Asien och de engelsktalande länderna. Jag har en yrkeshögskoleexamen i projektledning inom turism från Frans Shartaus Handelsinstitut samt en kandidatexamen i Turismvetenskap från Södertörns Högskola. Under min tid på universitetet var jag aktiv i kårens internationella kommitté och fick träffa en massa utbytesstudenter och de verkade ha så roligt att jag också bestämde mig för att åka iväg. Jag valde att resa till Seoul, Sydkorea av den enkla anledningen att jag tyckte om Kpop, koreansk musik, men jag kom att tycka om så mycket mer än så!


En mångfacetterad stad

Jag slogs av hur Seoul är kontrasternas stad, där tradition möter innovation. Det var gamla palats bredvid höga och moderna skyskrapor i glas, trånga marknader intill stora shoppingkomplex och gratis wifi i de gamla historiska distrikten med trähus. En härlig blandning helt enkelt.

God koreansk mat
God koreansk mat

En matälskares paradis

Jag läste en termin vid University of Seoul i Dongdaemun-distriktet i centrala Seoul och bodde på universitetets internat. Skolan hade inget kök men det gav oss desto fler möjligheter att testa vad Seoul hade att erbjuda i matväg. Det koreanska köket erbjuder så mycket mer än bara kimchi, även om det fortfarande är en stor del av deras mat. Vi besökte allt mellan gatustånd och exklusiva restauranger och smakade glatt på kalla nudelrätter, friterad kyckling, starka grytor och okända fiskar.

Min favoriträtt kom att bli korean BBQ och vi gick till ett specifikt ställe så ofta att ägarna till slut kände igen oss och började bjuda oss på massa extra mat och tillbehör. Mellan måltiderna satt vi och myste på caféer. I Seoul hittar du praktiskt taget ett café i varje hörn där var och en hade sin speciella nisch, vi satt på allt från Hello Kitty-Caféer till DIY-Caféer där man kunde göra matchande parsmycken.

I väntan på att PSY skulle uppträda med “Oppa Gangnam Style”
I väntan på att PSY skulle uppträda med “Oppa Gangnam Style”

Shopping och andra aktiviteter

När vi var trötta på att äta åkte vi runt till de olika shoppingdistriken och varvade smink- och klädbutiker. Korea är känt för sina skönhetsprodukter och i till exempel shoppingområdet Myeongdong kunde man hitta flera gator med bara smink- och skönhetsbutiker vägg i vägg. Ögonskuggor, läppfärger och nagellack i hundra nyanser trängdes med ansikts-, fot-, läpp- och handmasker i hyllorna, det var paradiset för skönhetsjunkien!

Efter shoppingrundorna brukade vi höra oss runt om det var någon festival eller konsert det fanns att gå på, då det fanns gott om båda. Sydkorea har en väldigt rik kultur och man anordnar väldigt ofta festivaler för att fira detta och Kpop är väldigt stort i korea och många artister brukar ge gratiskonserter på olika campus eller i shoppingcenter.

Soluppgång i Yeouido Parken
Soluppgång i Yeouido Parken

Nattliv

Kvällarna brukade börja på någon bar och sedan leda till att vi dansade vi oss igenom de olika festområdena Itaewon, Gangnam och Hongdae. När vi var utmattade av allt hoppande och dansande minns jag hur vi tog en taxi till antingen en park eller en flod för att beskåda soluppgången. Vårt internat hade nämligen “curfew” där man varken kom in eller ut ur byggnaden mellan 01.00-05.00.

Jag är så glad att jag tog chansen att resa till Sydkorea, jag hade 5 fantastiska månader där jag upptäckte nya platser, åt spännande mat och träffade vänner för livet. Det är med ett stort leende jag tittar tillbaka på mina minnen i Seoul. Blueberry erbjuder utlandsstudier på många skolor i Seoul, Korea och resten av världen. Jag hoppas kunna hjälpa och inspirera dig som läser detta till ett lika roligt äventyr!

Hälsningar
Grace

Per Liestam

Previous Marketing Manager