Met Film School – Har aldrig lärt mig så mycket på så kort tid

Simon Richert studerar till att bli filmskapare på Met Film School i London. Den senaste månaden har varit början på hans två år långa Bachelor Degree inom Practical Filmmaking. Simon har redan hunnit bli vald till “Student Representative” på filmskolan. Här skriver Simon och berättar om filmskolan och sin första tid på Met Film School.

På Met Film School får du pröva allt

Den första terminen (september-februari) får man pröva på allt! Till exempel så har vi precis börjat en tre-veckors period där vi kommer spela in 48 kortfilmer. Vi kommer få pröva på alla olika filmroller, så som Director, Assistant Director, Cinematographer, Gaffer och Boom Operator. Efter den första terminen är avklarad kan man välja om man vill fortsätta med Practical Filmmaking, eller om man vill hålla på med Cinematography. Efter första året är avslutat kan man också välja att inrikta sig mot VFX.

Lärare med erfarenhet

Jag har hittills haft minst 10 olika lärare (förmodligen fler). Alla har varit riktigt bra! En del lärare är väldigt excentriska och de har alltid väldigt intressanta saker att lära ut!

En kul grej är också att söka på IMDB efter våra lärare; vi hade t ex en lärare i Script Supervising som hade jobbat på ”Monty Python’s The Holy Grail.”

Häromdagen hade vi även en Master Class med producenten av bland annat Slumdog Millionaire, Philomena och 127 Hours. Han förklarade väldigt tydligt vad en producent faktiskt gör, svarade på diverse frågor och berättade hur man ska göra för att kunna få ett projekt finansierat och lite tips, otroligt spännande.

Studenterna på Met Film School

Om man räknar ett- och två-års kurserna tillsammans är vi drygt 85 stycken studenter som studerar på skolan. Vi är uppdelade i åtta grupper, så ungefär tio personer i varje grupp. Det har funkat riktigt bra hittills. Grupperna byts efter varje termin (tre ggr om året) så att man får pröva på att jobba med olika människor.

15 minuter till Met Film School

Det bästa är att försöka bo i Ealing, där skolan ligger. Jag bor själv femton minuter med buss därifrån. Jag brukar dock gå, det tar drygt 40 min. Om man föredrar att bo centralt kan man absolut göra det, en del av mina kurskompisar gör det. Tror det tar cirka 30 minuter från centrala London till skolan.

En härlig första månad

Kort sagt, det har varit riktigt härligt, den här första månaden! Första dagen hade vi redan skrivit och filmat en kortfilm. Tror inte att jag någonsin har lärt mig så mycket på så kort tid.

Det går att jobba under studietiden, men förmodligen bara på helger, eftersom man slutar tidigast klockan 17 varje dag och ibland senare. Sen är det väldigt intensiva studier. Själv ansökte jag både om CSN och om ett Tuition Fee Loan hos Student Loans Company (SLC, Englands CSN), på £9000.

Håller på med film på fritiden

Även utanför Met Film School så håller vi på med film! Vi startade en grupp (Telling Tales Out Of School) där vi alla kan ”pitcha” idéer till kortfilmer, där alla får chansen att få ännu mer praktisk erfarenhet, och pröva lite vad de vill.

Filmjobb som ger bra erfarenhet

Vi har också lärare som då och då postar på Facebook om diverse olika filmjobb. Oftast obetalt, men det brukar erbjudas mat och resekostnader sen får man väldigt bra erfarenhet. Jag var själv Gaffer (typ ljustekniker) på en kortfilm förra helgen. Rätt utmanande, då jag inte visste så mycket, men så länge man är ihärdig så går det. En av bilderna i reseberättelsen är från en ljusrigg jag byggde där. Det är verkligen galet hur snabbt man lär sig saker!

Nyfiken på vad jag gör?

Om ni är nyfikna så finns här länkar till dels min egen Vimeo-sida, och dels våran grupps Youtube-och Vimeo-sidor:

Min Vimeo.
Gruppens Vimeo.
Gruppens Youtube – kanal.

Hittills är det bara jag som har videos uppe, (två oerhört dåliga, bör jag väl säga, men man måste ju börja nånstans), men förhoppningsvis ska det dyka upp lite annat snart!

Om du är intresserad av att läsa film kan jag varmt rekommendera London och Met Film School – du kommer inte att ångra dig!

/Simon Richert

Läs mer om Met Film School London.

Simon Richert