Det bästa med att studera utomlands är att man får uppleva så mycket och leva i en helt ny kultur som man inte är van vid

Hejsan! Jag heter Joline och är 20 år, jag flyttade för att studera i Santa Barbara på SBCC i 2 år och jag har varit här i 3 månader nu. Jag läser en Associate’s degree in Marketing men jag tar även andra kurser som film studies och engelska för att testa på andra kurser som verkar roliga.  


Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands för att det har alltid varit en dröm för mig, enda sen jag var liten. Jag var väldigt osäker på om jag faktiskt skulle åka och vart jag skulle studera för det kändes som ett så stort steg att ta men det har verkligen varit det bästa beslutet jag tagit. Man växer så mycket som person, träffar vänner för livet, och lär sig så många nya saker som man annars aldrig hade lärt sig.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Just nu läser jag Introduction to Marketing, Social Media and Self Branding, Engelska 110 och Film Studies och det är supersvårt att bestämma vilken jag tycker bäst om för i alla kurser lär man sig så intressanta saker. I introduction to marketing får man göra en egen produkt, paketering och marknadsföringskampanj. I Social Media and Self Branding får man lära sig mycket om hur marknadsföring ser ut på sociala medier och får tips på hur man ska göra för att bygga sin egna plattform. I engelskan får man skriva, läsa och prata med varandra som en vanlig engelskalektion fast bättre! Och sist men inte minst, i Film studies lär man sig mycket om hur regissörerna tänker när dom gör sina filmer och om ljus, ljud, färger, kameravinklar och shots mm. Alla kurserna är superroliga och intressanta!

Arena SBCC

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Skolan är väldigt vacker, dom tar verkligen hand om skolan och gör den fin både på insidan och utsidan. Mitt första intryck när jag kom till campus var hur otroligt stort det är och hur vacker utsikten är över havet.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag har inte gått på universitetet i Sverige men mina kompisar gör det just nu och jag skulle säga att det är mycket enklare att få bra betyg här i USA än vad det är i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag för mig börjar med att jag har valt lektioner lite senare på dagen eftersom att jag inte är en morgonmänniska. Det tar bara 5/10 minuter för mig att gå till skolan, vilket är jätteskönt. När jag kommer fram så måste man fylla i ett litet “formulär” om att man inte har varit sjuk i Corona eller umgåtts med någon de senaste dagarna som har Corona. Sen går man till ett litet tält och visar upp en skanningsruta så att man kan få ett armband och mask som man måste ha när man går inne i lokalerna. Nu har skolan släppt väldigt mycket på restriktionerna men när jag kom hit i Januari 2022 så bestämde dom att ha skolan online i 1 månad, sen efter en månad så började dom med armband, att man ska testa sig varje vecka för corona och ha mask istället. Men nu har dom tagit bort att man behöver testa sig varje vecka och de pratar om att också ta bort att man behöver ha mask snart. Min lektion börjar 12:45 och då traskar jag bort till klassrummet och väntar på att lektionen ska starta. Efter det har jag en till lektion och sen kl 16/17 går jag hem och pluggar. Det är mycket självstudier så det räcker inte med att bara komma till lektionerna för mig utan man måste också plugga hemma ganska mycket.

Vad tycker du om staden?

Det är en relativt liten stad men den är väldigt vacker och jag minns att när jag precis hade landat med planet och kom till Santa Barbara såg det väldigt overkligt ut. Jag skulle också tipsa om att skaffa cykel för att det är mycket smidigare och går snabbare att ta sig fram med cykel i denna stad.

Palmer Santa BarbaraVar bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag hade väldigt svårt att hitta boende och var väldigt stressad innan jag skulle åka pågrund att det var någon boendekris här i Santa Barbara. Det jag gjorde var att jag började kolla på Facebook-sidor, som till exempel SBCC housing, Blueberrys egna Facebook-sida, Isla Vista housing, Girls Isla Vista housing. Varje sida jag kunde hitta var jag inne och kollade på varje dag. Jag kontaktade även andra studenter och frågade om dom ville leta tillsammans eller om dom hade tips på hur man skulle leta. Jag var väldigt rädd att jag inte skulle hitta något/någon men det löser sig alltid i slutändan. Just nu bor jag precis nedanför skolan med 5/10 minuters gångavstånd till skolan.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor med tre andra svenska tjejer som jag hittade på Blueberrys egna Facebook-sida. Vi bor i en lägenhet med 3 sovrum så jag delar just nu rum med en annan tjej, det går superbra och det är väldigt roligt att dela rum med varandra, man känner sig aldrig ensam och har alltid någon att prata med.

Blickar ut över havet

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Titta runt hela tiden på Facebook-sidor varje dag. Och när du har hittat en lägenhet så skriv till din hyresvärd ofta så att dom inte glömmer bort dig eller tar någon annan.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden brukar jag gå till skolans bibliotek eller Learning Resources Center och plugga, dom har små grupprum och tysta salar som man kan plugga i vilket är jätteskönt. Sen brukar jag gå till stranden, shoppa kläder i stan, träna, gå ut på kvällarna osv.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag rekommenderar att man går till State Street, köpcentret på Paseo Nuevo, gå och Hikea vid Seven falls. Det finns massa små gömda ställen som man kan gå runt och leta efter.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag vände mig till Blueberry för att det var det enklaste och smidigaste sättet att få den hjälpen man behöver, och att ha någon att ställa frågor till och dom hjälper en så att man inte missar något viktigt som man behöver göra innan man åker iväg. Blueberry har verkligen hjälpt mig mycket med visumansökan, boendetips, de hjälpte verkligen att kunna ha någon att ställa frågor till så att man kunde känna sig lugn när resan väl sker.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Jag tycker verkligen att man ska åka om man är intresserad av att studera utomlands. Jag var supernojig och visste inte om jag verkligen ville eller vart jag skulle plugga någonstans. Men jag gjorde det ändå och det är verkligen det bästa jag gjort. Så om man har möjligheten till att studera utomlands så gör det!!

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer efter studierna är lite kluvna, jag ska nog åka hem ett tag och jobba, sen ska jag kanske transfer till ett universitet. Jag har inte bestämt mig än om vad jag vill göra men det kommer lösa sig i slutändan.


Är du också intresserad av att studera på SBCC? Läs mer om Santa Barbara City college här. Eller boka in gratis studierådgivning för att få rådgivning och svar på alla dina funderingar.

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig