Kajsa har haft siktet på Santa Barbara sedan hon gick i 7:an, nu har hon förverkligat drömmen om att åka dit och det är inget hon ångrar. Läs mer om hennes spännande lektioner och fritid i Santa Barbara!

Hej Kajsa! Varför valde du att studera på Santa Barbara City College?
När jag gick i 7:e klass så kom det en tjej till vår skola, vars gymnasiearbete var att berätta för min klass om hennes utbytesår i Santa Barbara, USA. Jag minns hur jag blev helt såld och bestämde mig för att där ska jag med studera en dag. Spola fram tiden 7 år senare och här är jag idag. Det är till och med bättre än vad 14-åriga jag föreställde mig!Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser till ett certifikat i kriminologi, när du läser till certifikat inom detta ämnet så har du 6 obligatoriska kurser samt ytterligare 2 valfria kurser inom Justice Studies. Denna terminen så läser jag ”The Study of Murder”, ”Introduction to Criminology”, ”Introduction to Administration of Justice” och ”Introduction to Sociology”.

Min favoritkurs är ”The Study of Murder”, precis som namnet avslöjar så handlar kursen om att analysera mord och gå på djupet till hur en mördare har gått tillväga samt hur omgivningen och det biologiska spelat roll. Otroligt intressant kurs, plus att min lärare är en kopia av Ellen Degeneres både till utseendet och sättet, gör knappast lektionerna sämre!

Hur skulle du beskriva skolan?
Skolan är helt klart den finaste skolan jag någonsin befunnit mig på. Utsikten över havet, stranden, palmerna och alla båtar är helt magisk. När det kommer till studierna och lärarna så är jag väldigt nöjd då de är både professionella och roliga. Flesta av mina lärare har erfarenhet inom kriminologi/polisyrket vilket gör att de har riktigt intressanta och relevanta historier att dela med sig av. De bjuder även in gästföreläsare som bland annat kan vara allt från personer inom FBI till polishundar och dess ägare. Finns en anledning till att den här skolan klassas som en av de bästa community college i hela USA.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
När man väljer kurser så ser man även vilka tider och dagar kurserna är vilket gör att man sätter ihop sitt egna schema, så denna terminen så har jag bara lektioner måndagar till onsdag. Jag har ett nästan för bra schema som gör att jag kan lägga torsdagar på läxor och ha helgerna ledigt. Måndagar och onsdagar så ser mina skoldagar likadana ut, så jag börjar alltid dessa dagarna med att gå en morgonpromenad, då min första lektion inte börjar förrän 11.10. Jag har Anne Redding under mina två första lektioner som är ”The Study of Murder och ”Introduction to Criminology”, båda dessa lektionerna går otroligt snabbt just för att de är så roliga! Mellan 14.00-16.00 så har jag håltimme och då jag bor väldigt nära skolan så brukar jag smita hem för att äta lunch och hinna med en mindre nap för att sen ta mig tillbaka upp för de 126 trappstegen (kan väl inte vara den enda som har räknat?) till skolan för att ha Sociologi. Denna lektionen har jag med Abra Gordon, det är en väldigt flummig lektion då ämnet i sig är väldigt tankspritt och fokus är prio 1 här, för inga power points används utan här gäller det att lyssna på allt läraren säger och skriva ner exakt allt, för någon av alla hans historier och poängen med historien, kommer garanterat komma på provet.

 

Vad gör du på fritiden?
Ens fritid här är oerhört social, vardagar när man har skola, så spenderas en fritid med att träna, plugga och umgås med ens vänner. När helgen sen tar fart så spenderas dagarna på stranden eller stan och på kvällarna så är det restauranger eller fester som gäller. Finns ett bostadsområde i Isla Vista som liknar inget jag sett förut, förutom kanske på en och annan collegefilm. Det är en gata där bara ungdomar bor, så på helgerna så håller varje hus i en fest. Det är som en bargata fast med enbart hemmafester, det är helt galet och så långt ifrån allt jag är van vid från min småstad i Sverige.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag delar lägenhet med 3 svenska tjejer och vi bor i ett lägenhetskomplex som heter Coronel Place. Det ligger bara 10-15 minuter från både skolan och stranden, så läget är otroligt bra! Vi har lyckats få tag på en nyrenoverad lägenhet som vi gillar väldigt mycket. Jag fixade boende innan jag kom hit och jag träffade mina rumskompisar via en grupp på FB, vill man så går det även att fixa boende på plats men vi allihopa tyckte att det var en trygghet att redan ha det fixat och klar att flytta in i direkt. Hyran på lägenheter här i Santa Barbara är väldigt hög och vill man ha ett eget rum i delad lägenhet, så får man vara beredd på en månadshyra på cirka 8-10 tusen kr i månaden, så valet av att dela rum med en till för att kunna spendera pengar på annat tyckte vi alla var ett smart och bra beslut!

 

 

Vilket är ett absolut måste, att hitta på där du befinner dig?
Befinner ni er i Santa Barbara så är mitt nummer ett tips att dra ihop ett stort gäng på 20-40 personer och hyra en stor segelbåt för en dag och åka ut på havet. Ju fler ni är, desto billigare blir det samt the more, the marrier ju!

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Den roligaste kvällen var även den mest spontana hittills, vi var ett gäng tjejer som spontant bestämde oss för att åka till Los Angeles och festa i Hollywood. Så vi bokade en Uber XL och efter en bilresa på 1.5 timme så var vi utanför 1 OAK för att gå på Marshmello’s lanseringsfest för hans nya låt ”Happier”. Väl där så uppträdde även bland annat Tyga och Lil Pump och när vi kände oss mer än nöjda med kvällen så tog vi en Uber, 1.5 timme tillbaka till Santa Barbara.

 

 

Hur kom det sig till att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
När jag väl bestämt mig för att ansöka till skolan så insåg jag snabbt att det skulle kräva väldigt mycket tid och skulle till större del av tiden kännas som en djungel med allt pappersarbete. Tur väl efter några Google-sökningar så hittade jag Blueberry som inte tog några extra avgifter men som har hjälpt mig med allt och lite till.

 

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Två bästa besluten jag har gjort hittills är att: 1. ta hjälp av Blueberry och 2. åka. Jag tänker inte dra under stolen med att det fortfarande inte var en lång process, för det var det. Men när jag sitter här med palmer utanför fönstret, så har det varit värt varenda sekund av den processen. En viktig sak att komma ihåg är att du inte är själv, det är så många som gör samma resa som du, så mitt tips här är att gå med i olika grupper på Facebook och har du några obesvarade frågor så kan du alltid få svar på det där. Men framför allt, åk! Värsta som kan hända är att du inte trivs och då är det inte svårare än att boka en flygbiljett hem, men tro mig oddsen för att du kommer trivas så bra att du inte vill boka en flygbiljett hem, är högre.

 

 

Vad har du för planer efter dina studier?
Min plan efter mina två terminer här i Santa Barbara är att jag ska fortsätta studera, fast i Sverige. Men man vet aldrig, jag älskar den här staden så tanken av att göra klart en hel utbildning här på några år är smått lockande med.

Vad härligt! Stort tack för pratstunden Kajsa!
Tack!

 

Om ni vill läsa mer från Kajsa så kan ni följa henne nedan:
Blogg: Nouw.com/kajsapyk
Instagram: Kajsapyk

Läs mer om Santa Barbara City College här! Eller kontakta oss för vägledning och hjälp med ansökan till SBCC, så kan din Kaliforniendröm bli verklighet redan till hösten!

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager