13 klassiska böcker du borde ha läst

Sitter du som ett frågetecken när andra sitter och diskuterar klassiska berömda böcker? Eller säger du kanske att du läst alla de där klassikerna fastän du inte har det? Sommaren som säkerligen bjuder på vissa lata dagar i solstolen är ett perfekt tillfälle ta tag i din okunskap och börja bocka av listan av läsvärda klassiker som du bör läsa (enligt oss). Här har vi samlat tretton klassiker, både äldre och moderna böcker. 

Stolthet och fördom av Jane Austen (1813)
Boken handlar om Elizabeth Bennet, en ung tjej som bor på landsbygden i England och är näst äldst av fem systrar i en familj. En dag kommer Fitzwilliam Darcy från den övre medelklassen på besök och de fattar tycke för varandra. Boken skildrar en klassisk kärlekshistoria mellan övre och lägre medelklassen. 

De oskiljaktiga av Simone de Beauvoir (1954)
Boken skildrar en unik vänskap mellan två unga flickor som tillsammans utforskar världen och befriar sig från samhällets förväntningar. Ända tills den dag då något fruktansvärt händer… Boken fick mycket kritik när den publicerades eftersom den ansågs alltför intim och privat men har idag fått ett uppsving i den moderna litteraturen och är än idag aktuell.

Mot fyren av Virginia Woolf (1927)
En av de mest älskade och läsvärda böckerna av Virginia Woolf har ett vackert språk blandat med kända metaforer. I boken får du följa familjen Ramsay under tio års tid. Berättelsen inleds med att familjen Ramsay ska spendera tid på sitt lantställe i Skottland. Familjens son James vill väldigt gärna besöka fyren men så blir inte fallet utan oförutsedda händelser sker.

The great Gatsby av F. Scott Fitzgerald (1925)
Boken som utspelar sig under 1920-talet berättar historien om Nick Carraway som kommer till New York för att bli börsmäklare. Nick bor granne med en framgångsrik man vars namn är Jay Gatsby. Gatsby anordnar storslagna speciella fester men han visar sällan sig själv. I boken behandlas ett antal fängslande scenarion om kärlek, otrohet och död.

Jane Eyre av Charlotte Bronté (1847)
Boken som många ansåg som frispråkig när den gavs ut första gången, är än idag en klassiker som är värd att läsa. I boken får vi följa Jane, en föräldralös prästdotter i början av vuxenlivet. Jane växer upp på ett barnhem där föreståndaren nästintill svälter ihjäl barnen. Jane växer upp och lyckas ta sig ut ur barnhemmet och börjar senare jobba som lärare. Hon arbetar som lärare åt en liten flicka vars pappa hon blir hopplöst förälskad i.

Sagen om ringen serien av JRR Tolkien (1954)
Dessa böcker har du troligtvis hört om och böckerna har även filmatiserat och generat stor succé. Handlingen följer hobbiten Frodo som tagit över en magisk ring av sin farbror Bilbo. Denna ring har magiska krafter men måste förgöras eftersom den styr alla andra makter. En kamp inleds mellan de onda och de goda.

Harry Potter serien av J.K Rowling (1997)
Vi kan ju inte göra den här listan utan att nämna Harry Potter, den fantastiska berättelsen om Harry, Hermione och Ron som lever i den fantastiska magiska världen på magiskolan Hogwarts. I böckerna behandlas viktiga teman som kärlek, vänskap och död.

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón (2001)
En mystisk och romantisk berättelse som kretsar kring Daniel Semperes liv. Som liten pojke får han en hemlig bok av sin pappa. Handlingen följer Daniel som vill ta reda på vad som egentligen hände med den hemliga författaren Julian Carax. Något som verkar svårare än vad han trott och han ger sig ut på sitt livs äventyr. 

Räddaren i nöden av J.D. Salinger (1951)
Boken handlar om Holden som är 16 år och precis blivit avstängd från sina studier på universitet. Istället för att möta sitt öde bestämmer han sig för att upptäcka Manhattans storstadsliv där han lever ut alla sina fantasier. På Manhattan träffar han viktiga, kända personer och upplever saker han aldrig tidigare kunnat drömma om. Samtidigt försöker han reda ut sitt liv och ställa vissa saker till rätta.

böcker

Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde (1890)
Oscar Wildes roman handlar om vackra Dorian som blir avmålad av en konstnär. När han får se sitt porträtt inser han sin egna unika skönhet och önskar att porträttet ska åldras istället för han själv. Efter ett tag inser Dorian att hans önskan gått i uppfyllelse och porträttet åldras medan han själv ser lika ung och oskyldig ut. Detta får oanade konsekvenser som han inte hade räknat med…

Anne Franks dagbok av Anne frank (1947)
En verklighetsskildring om Anne Frank som förde dagbok under åren 1942 till 1944 när hon och hennes familj gömde sig för nazister i Amsterdam. Anne gick tragiskt bort i ett koncentrationsläger men efter kriget fick hennes pappa Otto tag i hennes dagbok. Han läste hennes dagboksanteckningar och därefter publicerades anteckningarna samlade i en bok på över sextio olika språk. En stark skildring och en viktig påminnelse om vad som skedde under andra världskriget.

Anne Franks bok

Lysande utsikter av Charles Dickens (1861)
Den omtalade Charles Dickens har skrivit denna välkända bok som än idag är aktuell och värd att läsa. Boken följer Pips uppväxt och liv från barndom till vuxna liv. Boken börjar med att Pips olagligt hjälper en förrymd fånge att gömma sig men konsekvenser av detta kommer ifatt honom. Boken är delvis baserad på författarens egna liv och erfarenheter, precis som många andra av hans böcker.

Att döda en härmtrast av Harper Lee (1960)
En ung svart man, Tom Robinson anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Samhället där han bor vänder sig snabbt emot honom, och chansen att få en rättvis rättegång mot honom är knapp. Boken tilldelades Pulitzerpriset när den publicerades på grund av den skildring av rasism som målades upp och uppmärksammades.

Är du intresserad av att skriva, har också författardrömmar och vill utveckla ditt skrivande? Här finns några universitet som du kan studera kreativt skrivande på!

Blueberry hjälper dig med processen med ansökan till universitetet! Kontakta oss här om du vill ha mer information om hur man studerar utomlands!

 

Amelia Brådenmark

Praktikant