Våren 2019 närmar sig med stormsteg och många blivande studenter går i tankar om att ansöka till nästkommande termin och bege sig iväg på äventyr utomlands. Om du är en av dem finns det fortfarande god chans att ansöka till hösten och vi hjälper dig kostnadsfritt hela vägen fram. Har du siktet inställt på England? Perfekt, här kommer inspiration direkt från en av Englands bästa studentstäder…

Anna Khanjy är en av våra Blueberrystudenter som läser på månadens universitet De Montfort University i Leicester. Den myllrande studentstaden erbjuder kultur, fullt av aktiviteter i engelskt stuk och självklart ett riktigt bra studentliv. Leicester är en känd studentstad där du får pengarna att räcka till lite längre som student samtidigt som du får en hög klass på utbildningen. De Montfort University har hög anställningsbarhet efter avslutade studier och du kan välja mellan över 400 olika program på kandidatnivå. DMU är speciellt känt för sina utbildningar inom Fashion men du hittar även kurser och program inom Business, International Relations, Psychology, Technology och Visual and Performing Arts. Du kan läsa mer om kurserna och utbildningarna här. Vill du testa på campuslivet finns bra boendemöjligheter genom skolan och det är även lätt att hitta en egen studentlya. Vi har fått intervjua Anna som är mitt uppe i sitt kandidatprogram inom Psykologi och stormtrivs i både Leicester och på De Montfort University.

Hej Anna!
Varför valde du att studera på De Montfort University?
Hej Blueberry! Jag valde att studera på De Montfort University (DMU) under ett rådgivningsmöte med Blueberry samt att information på Blueberrys hemsida om just DMU tyckte såg väldigt intressant ut. När jag läste om de olika utbildningarna och kurserna de hade att erbjuda samt genom bra feedback från representanter från Blueberry, som själva varit och besökt skolan bestämde jag mig. Det som fångade mitt intresse allra mest var att de hade ett stort och varierat utbud av utbildningar och kurser i just Psykologi. Till exempel finns möjligheten att studera Psykologi med inriktning mot Kriminologi.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser en 3-årig undergraduate i Psykologi vilket motsvarar en kandidatexamen. Första året består av 5 moduler som innefattar, Research Methods, Core Areas of Psychology, Empirical Psychology, Psychology in Context och Historical Perspective. Core Areas of Psychology, tycker jag är mest intressant då vi läser bland annat om personlighet och kognition. Jag tycker att det är så bra är att alla moduler mer eller mindre vävs samman för att i slutet på året få tillgång till olika verktyg att kritiskt bedöma forskning.

Hur skulle du beskriva skolan?
Jag skulle beskriva De Montfort University som en väldigt öppet och mångkulturellt universitet. Skolan erbjuder övergripande undervisningsexpertis, oerhört många möjligheter till volontärarbete under utbildningens gång, vilket är oerhört viktigt för vidare utbildning och arbete. DMU är ett globalt universitetet, därav erbjuder DMU-global alla studenter en internationell erfarenhet, att åka ut i världen och göra skillnad, vilket berikar studierna, breddar kulturella horisonter och utvecklar nyckelkvalifikationer som värdesätts i framtida arbete.

Hur är Leicester att bo i?
Leicester är en väldigt mysig stad att bo i, där de gamla möter de nya. Det är dessutom student anpassat med många studentboenden som ligger nära skolan, vilket gör det lättare att hålla kontakten med andra studenter på fritiden. DMU håller även i fria aktiviteter så som Badminton, Volleyboll och Zumba. caféer, barer, restauranger och ett stort shoppingcenter ligger ca 10 minuter från skolan. Vilket gör det lätt att ta sig till olika platser till fots eller med cykel.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor på campus, ca 3 minuter från skolan i studentkorridor med fyra andra tjejer. Vi delar kök, men har egna rum och WC vilket är väldigt uppskattat.

Är det stor skillnad på att studera i England jämfört med Sverige?
Jag har inte studerat på universitet i Sverige, så kan inte göra en rättvis jämförelse. Men mitt intryck av skolan har varit väldigt inflytelserikt från dag ett, då jag upplevt att jag kom in i det hela ganska snabbt, fick kontakt med andra i klassen samt lärare. Jag känner att jag utmanar mig själv och lär mig något nytt varje dag. Ett stort plus är att jag får träffa människor från hela världen, vilket jag tycker är så spännande!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Schemat ser i princip likadant ut för varje vecka, men jag försöker se arbetet som ett nio till fem jobb, där jag fortfarande har tid att utnyttja fritiden på bästa sätt. Efter lektionerna som brukar bestå av 2 x 1 timmas lektioner per dag med undantag för workshops som i normalt fall är två timmar. Beroende på när jag börjar på dagen försöker jag studera så mycket som möjligt innan eller efter lektionerna med andra från klassen. Jag har insett att det underlättar att studera tillsammans med andra, då man pratar med varandra på engelska, hjälper och stöttar varandra samt delar med sig av egna tankar och idéer.

Vad gör du på fritiden?
Går på Zumba, Badminton och Volleyboll några gånger i veckan, då det är gratis aktiviteter som DMU organiserar. Jag har träffat andra studenter på skolan vilka jag i normalt fall inte stöter på. Samtidigt som jag mår bättre på fysiskt och psykiskt av att träna 3-4 gånger i veckan, utvidgar jag mitt kontaktnät som sedan gör att jag kan fortsätta hålla kontakt genom sociala medier. Det finns även ett jättebra gym, Everlast Fitness Leicester om man föredrar styrketräning i city som bara kostar 5 GBP i månaden och har ett stort utbud och även en egen tjejsektion.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Platser jag skulle rekommendera att besöka är: New Walk and New Walk Art Museum, om du som jag beundrar konst. King Richard lll tomb, King Power Stadium, The Lanes och Curve Theatre.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Helt klart, ’freshers week’, som inleddes 2 veckor innan skolstart och innehöll massvis av aktiviteter och event som jag bland annat gick på med mina roommates, vilket delvis gjorde att vi lärde känna varandra bättre.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Det började med att jag gick på Blueberrys Öppet Hus, där jag snabbt fick bra rådgivning och stöd i processen att både välja skola och utbildning samt med ansökan. Jag kände att jag inte blev lämnad ensam i processen. Jag fick även möjlighet att prata med representanter som själva hade studerat på skolan vilket gjorde att jag fick en djupare bild och känsla för hur det är att studera utomlands.

 

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Gå på utlandsstudiemässor och gå på fler än en om det behövs! Jag själv gick på flera stycken innan jag slutligen tog ett beslut. Där får du input och vägledning från personer som varit eller arbetar på skolan och som kan ge bra rådgivning och tips om de olika utbildningar och kurser det finns att välja mellan. Har du minsta lilla dröm om att få studera utomlands, vilket för många kan ses som lyx, gör det. Då du utvidgar ditt kontaktnät, lär dig ett språk flytande och läser en utbildning samtidigt som du njuter av studentlivet som är en upplevelse för livet. Så är mitt råd att ”go for it”!

Vad har du för planer efter dina studier?
Att fortsätta jobba med hälsa och välmående på olika sätt, förhoppningsvis läsa en Master i Psykologi och jobba i några år för att specialisera mig inom ett område. Tanken är att kunna ha ett relativt flexibelt jobb och kunna jobba världen över.

Tack så mycket Anna för din tid och vi på Blueberry önskar dig lycka till med tentapluggandet och livet som student i Leicester på DMU!
Tack!

 

Läs mer om De Montfort University här! Eller kontakta oss för vägledning och hjälp med ansökan till DMU, så kan dina planer om att bli student i England bli verklighet redan till hösten!

 

Vanja Ahlstrand

Previous Area Manager