”Det finns alltid något att göra här i Los Angeles!”

Blueberrystudenten Julia studerar på Santa Monica College i Kalifornien och vi har kollat läget med henne borta i LA-trakten och ställde några frågor om hur det är att vara, bo och studera i Santa Monica med Stilla Havet och Hollywood som grannar.

 

Varför valde du att studera på Santa Monica College?

För min del hände allting väldigt spontant. Jag var otroligt trött på min gråa vardag hemma i Sverige och ville bege mig ut i världen. Först kändes det mest naturligt att bara dra på en resa, men backpacker-livet har väl egentligen aldrig passat mig. Så, då började jag titta på utlandsstudier istället och jag drogs automatiskt till Los Angeles trots att jag aldrig varit där tidigare. Började titta runt på olika skolor där och fastnade för Santa Monica College. De flesta andra skolorna här runtomkring kallas för ”University” istället för ”College” och det innebär oftast att de erbjuder högre och bredare utbildningar, vilket jag inte riktigt kände för då jag ändå ska läsa på högskolan hemma i Sverige så småningom. Santa Monica College är också väldigt omtalat bland svenskar, vilket kan vara både en för- och nackdel, men inget som störde mig. Jag tittade mest på kurserna SMC hade att erbjuda och kände direkt att det fanns flera kurser som intresserade mig.

 

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?

På Santa Monica College kan man välja att antingen läsa ett färdigt program inom ett specifikt område eller att välja kurser helt fritt. För min del kändes det naturligt att välja kurser själv då jag än idag inte vet exakt vilket område jag vill utbilda mig inom.

Under en termin måste man läsa minst 12 units och de flesta kurserna är på 3 units, vilket innebär att jag läser fyra kurser. Kurserna jag läser är: Merchandising Principles, Fashion Buying, Window Display for Fashion och Photo 1. Jag är så nöjd med mina val då alla kurser är väldigt intressanta och mina professorer känns väldigt professionella och engagerade i det de gör. Än så länge så skulle jag säga att Window Display for Fashion är min favoritkurs då man får vara väldigt kreativ i många av uppgifterna, men jag tycker faktiskt om alla kurser i princip lika mycket.

Hur skulle du beskriva Santa Monica College?

Jag har absolut inte hunnit ”lära känna” hela skolan ännu då jag har alla mina lektioner i samma byggnad. Däremot så är campus väldigt fint utvändigt och det finns många bra ställen att plugga på. Alla som jobbar på skolan är dessutom väldigt hjälpsamma och trevliga. Första veckan på en ny skola brukar alltid vara lite jobbig, men tack vare all användbar information man får från skolan redan innan så kändes den genast mycket lättare. Det känns också som att alla lärare är väldigt engagerade och kunniga inom det område de lär ut, vilket innebär att man lär sig otroligt mycket.

studera utomlands, usa, kalifornia, study abroad, blueberry student, santa monica college

Hur är Santa Monica som stad att bo i?

Jag valde faktiskt att inte bo i Santa Monica, utan jag bor i West Hollywood. Det är väldigt svårt att veta vilket område man vill bo i om man aldrig varit i Los Angeles förut, men de flesta svenskarna bor antingen i Venice eller West Hollywood. Det beror egentligen helt på hur du är som person och vad du tycker om att göra på fritiden. I Venice/Santa Monica är det en skönare vibe med strandhäng, volleyboll och mysiga butiker/matställen. I Hollywood har man nära till utelivet, alla populära brunchställen och butiker, de Instagramvänliga väggarna och till olika hikingbanor.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?

Mitt största tips är att gå med i facebook-gruppen ”Svenskar i LA” och leta boende, man hittar nästan alltid något där. För mig var det också en trygghet att ha löst boende redan innan jag var på plats, men andra tycker det är lättare att leta boende när man väl är här.

Jag bor tillsammans med fyra andra tjejer som också läser på Santa Monica College. Vi delar på en lägenhet med ett kök/vardagsrum, två sovrum och två badrum. Jag skulle säga att det är det man får räkna med om man inte vill betala en orimlig summa pengar för hyran. Dock fungerar det väldigt bra för min del och jag skulle nog faktiskt ändå inte vilja bo själv. Det är något speciellt med rumskamrater, framförallt om du inte känner någon här sedan innan.

studera utomlands, usa, kalifornia, study abroad, blueberry student, santa monica college

Är det stor skillnad på att studera i USA jämfört med Sverige?

Jag har bara läst en termin på en högskola i Sverige, så det är egentligen det enda jag har att jämföra med om man ska titta på samma utbildningsnivå. I jämförelse med det så skulle jag säga att det är ett par grejer som skiljer sig, men det kan nog också bero på vilken högskola man läser på i Sverige. Här i USA är närvaron på lektionerna extremt viktig för ditt betyg, du läser alla kurser samtidigt och lärarna är striktare med hur du tilltalar dem.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Måndag morgon: jag stiger upp 06.50 för att äta frukost och sedan ta en halvtimmes promenad till bussen. Vid 09.30 börjar min första lektion för dagen, Merchandising Principles, och den håller på i cirka en timme. När klockan slår 11.15 har jag sedan min andra lektion, Window Display for Fashion. Lektionen slutar 12.35 och då är det dags för lunch, den inhandlas oftast på skolans kafeteria om vi inte lyxar till det med Subway som ligger tvärs över gatan. Klockan 14.15 är det dags för dagens sista lektion, Photo 1, och den håller på i hela tre timmar. Så vid 17.15 är det äntligen dags att ta bussen hem igen och se fram emot en ledig tisdag.

Vad gör du på fritiden?

Jag tycker om att starta mina lediga dagar med en hike i Runyon Canyon, då blir man verkligen fylld med energi inför resten av dagen. Är det en solig dag så lägger jag mig sedan vid poolen eller drar till stranden i Santa Monica. Brunchar gärna på något härligt ställe med mina vänner. Ibland går vi ut och äter middag innan vi drar ut på någon klubb. Strosar runt i de mysiga butikerna på Melrose, tar en massa bilder och bara njuter av tillvaron. Det finns alltid något att göra här i Los Angeles.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?

Runyon Canyon för hike. Venice och Santa Monica för strandhänget, rekommenderar också att hyra cyklar där och cykla längs med strandpromenaden. Ta gärna en liten tripp till Malibu och ät på Malibu Farm eller Nobu Malibu. Melrose Trading Post om du tycker om marknader. Melrose Avenue om du vill ta bilder vid de olika väggarna som syns överallt på Instagram, där finns även bra shopping och mysiga matställen.

På tal om matställen så har jag en hel lista med tips, så det är bara att höra av sig till mig om man skulle vilja ha den listan. Mitt favoritbrunchställe hittills är dock Butcher’s Daughter i Venice.

studera utomlands, usa, kalifornia, study abroad, blueberry student, santa monica college

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?

Om jag ska vara ärlig så går det inte att välja ut ett specifikt minne från alla fina stunder jag har upplevt hittills. Här i Los Angeles känns det som att man uppskattar allt så mycket mer, även de minsta grejerna blir liksom minnesvärda.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag hittade Blueberry via en blogg, det var en svensk tjej som precis flyttat till LA för att börja studera på SMC via dem och hon verkade tycka att det var en bra organisation. Så, jag började kolla upp dem och kontaktade sedan en tjej som jobbade där för att få mer information om processen. Allt verkade väldigt seriöst och bra, så jag körde bara på. Tvekade inte en sekund och det är jag väldigt glad över såhär i efterhand.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Tveka inte – åk bara! Tro mig, jag vet att det känns jätteläskigt att lämna tryggheten bakom sig och bara dra. Men jag vet också såhär i efterhand att det är hundra procent värt det. Du kommer inte bara hem med en utbildning, utan du kommer också hem som en helt annan person. Du kommer att lära dig så mycket, växa i dig själv och se världen med nya ögon. Inget i hela världen kommer att kunna ersätta detta äventyr – det är verkligen ett minne för livet.

studera utomlands, usa, kalifornia, study abroad, blueberry student, santa monica college

Vad har du för planer efter dina studier?

Det är ofta en fråga jag ställer mig själv. Framtiden är något jag funderar över dagligen, men det känns bättre att ta en dag i taget och se vad som känns bäst där och då. Tanken var egentligen att bara stanna här i en termin, men på senare tid har jag börjat överväga att stanna en termin till – och det säger väl egentligen bara hur bra jag trivs här. Hur det än blir så vet jag att jag kommer att läsa på högskolan hemma i Sverige också så småningom. Därefter har jag förhoppningar om att kunna göra karriär inom det område jag verkligen brinner för.

Stort tack Julia och lycka till i framtiden!

Tack själv!

 

Vill du också studera på Santa Monica College? Läs mer om SMC här eller kontakta oss så hjälper vi dig med dina frågor och din ansökan!

 

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator