”Dublin är en storstad med mycket personlighet. Jag trivs otrolig bra här”

Lukas studerar business i Dublin och trivs bland internationella studenter, vacker natur och härliga pubar! Här får vi veta mer om livet i Dublin och om Lukas studier på DBS…

Hej Lukas! Varför valde du att studera på just Dublin Business School?
Hej! Det finns flera olika anledningar till det. Först så har jag alltid haft en dröm om att bo och leva utomlands för att testa nya kulturer och sätt att leva. Jag kollade igenom olika städer runt om i Europa där jag kunde studera och till slut fastnade jag för Irland och Dublin. Jag läste mycket på internet och hörde från bekanta att Dublin är en fantastisk stad som har en unik och öppen kultur där alla är välkomna, något som jag letat efter. Sen när jag började leta efter skolor hittade jag via Blueberry DBS och efter att ha fått vägledning och ytterligare information från Blueberrys studievägledare kände jag att detta var rätt för mig. Ytterligare en anledning till att jag flyttade hit är för att jag har som mål att utveckla min engelska till en hög nivå och bli mer självsäker i språket, och eftersom engelska är huvudspråket här så är sannolikheten ganska stor att mitt mål går i uppfyllelse.Verkligen! Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser 7 kurser första året här.
● IT Essentials
● Economic Perspectives
● Maths and Statistics for Business
● Business Context and Organisation
● Learning to Learn
● Communication for Personal Success
● Marketing Essentials

Alla kurser är innehållsrika och intressanta, men min personliga favorit är “Economic Perspectives”. Det är en kurs som förklarar olika ekonomiska ideologier och hur dem fungerar i verkligheten. Man känner att läraren är en expert på området och är väldigt lätt att lyssna på. “Maths and Statistics for Business” är en annan favorit, kanske mest för att läraren är finsk och jag kan utbyta några svenska ord med honom.

Hur skulle du beskriva skolan?
En skola som är central som har verkligheten i fokus under utbildningen. DBS är en fantastisk plats för studenter som vill utbilda sig och samtidigt skapa nya kontakter och vänner. Jag skulle verkligen rekommendera den för internationella studenter som vill plugga i Dublin då dem arbetar mycket för att alla ska känna sig välkomna. Klasserna är relativt små vilket ger större möjligheter att bygga en sammanhållning och knyta kontakter. Lärarna är oerhört bra och alla som arbetar på DBS är väldigt trevliga och hjälper till om man har en fråga eller ett problem.

Hur är Dublin som stad att bo i?
Dublin är en storstad med mycket personlighet. Jag trivs otrolig bra här. Det är nära till allt, finns mycket att göra samtidigt som människorna här är väldigt välkomnande. Redan efter två-tre veckor här så kände jag mig som hemma och jag ångrar absolut inte min val att studera här!Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor på ett studentboende med nästan 400 andra studenter. Jag hittade boendet själv genom att ha googlat och kollat runt på olika forum. Boendet är indelat i korridorer och i min korridor bor jag med 6 andra studenter. Jag har mitt egna rum och egen toalett men delar kök med mina korridorsvänner. Det funkar jättebra och det är fantastiskt att dela kök med folk från olika delar av världen. På boendet finns det även personal 24 timmar om dygnet och byggnaden har hög säkerhet, så det känns väldigt tryggt att bo här!

Är det stor skillnad på att studera i Irland jämfört med Sverige?
Faktiskt inte. Både här på Irland och i Sverige så använder vi oss av olika moln-tjänster och liknande digitala verktyg. Lärarna arbetar på ungefär samma sätt som i Sverige och speciellt här på DBS så är klasserna i samma storlek som de är i det svenska gymnasiet. De enda stora skillnaderna är såklart språket och att dem oftast använder sig av MSQ-prov.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Skoldagarna här flyter på väldigt bra. Oftast börjar vi klockan 10:00 och har lektioner fram till 14:00 eller 16:00. På DBS är det ofta korta men effektiva lektioner. Te.x. mitt favoritämne “Economic Perspectives” har jag tre gånger i veckan, men bara 1 timme per lektion vilket gör att man måste vara med i matchen direkt från lektionens start. Efter skoldagens slut går jag ofta till biblioteket eller till ett studierum som finns på mitt boende för att kolla igenom mina anteckningar och renskriva och reflektera över dem och sedan har jag oftast kvällarna och helgerna helt lediga.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden hänger jag mycket med mina nya vänner som jag träffat här som kommer från länder runt om i världen. Tillsammans beger vi oss ut på vandringar runt om Irlands fantastiska natur, utforskar och testar pubar runt om i staden och ibland tar vi det bara allmänt lugnt. Då och då blir det en Fish N’ Chips till lunch, bara för att det är så fantastiskt gott! Jag är även med i olika societys via skolan där jag träffar studenter med samma intressen som mig. Till exempel så är jag med i en “fotbollssupporter klubb” där vi kollar fotboll tillsammans, tippar resultat och diskuterar sporten i allmänhet.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Temple Bar är en självklarhet att besöka när man är här! Där finns många klassiska pubar med livemusik varje kväll. Sen så måste man också ha besökt på Guinness Storehouse där man får uppleva den välkända irländska ölens uppbyggnad. Är man student här och är sugen på att festa så är det Dicey’s ett måste att prova. Där är alkoholen som billigast och varje kväll är det fullt med studenter och backpackers. En fantastisk plats för att träffa människor som kommer ifrån alla världens hörn.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Jag har många bra minnen härifrån, men jag tror att det bästa hittills ändå har varit första skoldagen. Dagarna innan skolan började var det mycket tankar som flög runt mitt huvud och jag blev mer och mer nervös inför starten, men efter första skoldagen släppte all oro och jag blev istället väldigt taggad på framtiden här i Dublin. Det var då jag verkligen kände att jag gjort rätt val.


Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Utan Blueberry hade jag nog aldrig hamnat här. Jag behövde någon som vägledde mig och som berättade vad som behövde göras inför studier utomlands och efter att ha sökt runt så hittade jag Blueberry och kontaktade er direkt.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Gör det! Det är värt det! Och det bästa med allt, är att om du inte trivs eller ångrar dig så kan du alltid åka hem igen. Det viktiga är att du provar och gör det som känns rätt för dig. Leta upp några skolor, kontakta och be om mer information och sen är det bara att välja den skolan som känns bäst för dina mål.Vad har du för planer efter dina studier?
Efter mina studier så vill jag arbeta internationellt, hur och vad jag ska arbeta som vet jag inte än. Men som tur är har jag några år på mig att bestämma mig. Kanske att jag kommer vilja starta ett eget företag eller helt enkelt flytta hem till Sverige och arbeta där.

Låter väldigt spännande! Stort lycka till Lukas!
Tack!

Vill du läsa mer om Dublin Business School? Eller har du frågor om DBS? Kontakta oss!

 

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager