Att få uppleva ny miljö, andra länder, nytt universitet och träffa nya människor.

Jag heter Louise och var på Auckland University of Technology, AUT, under vårterminen 2020.

Tyvärr var jag tvungen att läsa andra halvan av terminen hemifrån Sverige då corona bröt ut, men det gick rätt bra då skolan ordnade så jag hade tillgång till alla program jag behövde och lärarna anpassade kursuppläggen. I Sverige läste jag till civilingenjör inom design och produktutveckling, så i NZ läste jag några kurser till min master och några för skojs skull då jag fick lite problem med behörighet när jag kom dit.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag ville uppleva hur det är att bo i andra länder en längre period. Under min utbildning har jag studerat några månader i Nederländerna, Skottland och Nya Zeeland. Det blev rätt sköna avbrott i mina vanliga studier, för även om jag fortfarande pluggade var det ändå som en paus med miljöombytet och annat tempo.

Vattenfall i regnskogen
Waiau Falls, fint vattenfall mitt i ingenstans

Hade du någon favorit bland de kurser du läste?

Jag tyckte Programming for Creativity var fantastiskt roligt! Jag hade länge velat lära mig programmera, och läraren var verkligen engagerad och entusiastisk.

Hur skulle du beskriva Auckland University of Technology?

AUT hade hög kvalitet på kurserna jag läste, med lärare som verkade tycka om sina ämnen och kunde förmedla det till eleverna. Campuset var fräscht och fint.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Inte direkt. Jag hade mer fritid utomlands så kurserna var kanske inte lika ansträngande, men det beror såklart på vad man läser.

Hamnen i Auckland
Hamnen i Auckland

 

Vad tycker du om staden?

Auckland är en fin storstad med lite av allt, mycket att se och en bra utgångspunkt om man vill resa runt i landet – vilket jag starkt rekommenderar!

Var bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde på Unistay Ponsonby, en privat korridor en bit utanför campus. En kvinna hyrde ut rum i ett bostadsområde, så man hade egna rum och delade kök och badrum. Hon hyrde främst ut till masterstudenter och hade lite striktare regler om fester och alkohol, men då jag redan hade pluggat utomlands en del så passade det här mig perfekt. Hon hade även någon som städade köket varje dag så det höll sig fräscht, och eftersom de boende främst var äldre så var det lugnt och trevligt och vi umgicks en del i de gemensamma utrymmena. Jag hittade det genom att googla, jag mailade henne innan jag kom dit så det redan var fixat. Hon var riktigt schysst och lät mig bryta kontraktet i förtid när jag åkte hem p.g.a. covid.

Vad brukade du göra på fritiden?

Jag gick på upptäcktsfärd och umgicks med andra utländska studenter. Jag ville se så mycket som möjligt och försökte vara ute när jag inte pluggade, både genom promenader och springturer samt längre resor. Jag lärde känna ett gäng och vi åkte på en del weekend-resor tillsammans.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Många!

På Nordön:
Waiheke Island, en ö med många vingårdar och fina stränder.
Te Whanganui-A-Hei (Cathedral Cove) Marine Reserve, en strand där de filmade delar av Narnia.
Hot water beach.
Waiau Falls, fint vattenfall mitt i ingenstans. Bil behövs.
Rotorua, massa små sjöar som färgats av den närliggande vulkanen. Allt luktar dock ruttna ägg…
Tongariro Alpine Crossing, jag hann inte gå den själv men har hört att det ska vara riktigt fint.

På Sydön:
Milford Sound, fantastisk fint med massa vattenfall (om det regnat nyligen). Jag rekommenderar starkt att ta en guidad kajaktur.
Queenstown, en bra utgångspunkt med mycket att göra runt omkring för resande.
Mount Cook, en glaciär där man kan åka skidor eller vandra.
Dunedin, fin stad där jag tog en guidad tur där vi såg bl.a. albatrosser, pingviner och sjölejon.

Utsikt från grotta vid havets strand
Te Whanganui-A-Hei (Cathedral Cove)

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det! Det är en fantastisk upplevelse! Jag rekommenderar att vara beredd på att saker inte blir som man tänkt sig, men det kommer bli jättebra ändå. Om ni kan, hör gärna med andra som varit där för mer specifika tips om t.ex. boende. Jag rekommenderar också att inte spara alla resor till de längre loven utan ta flera kortare resor, annars kan det bli svårt att hinna med allt man vill. Jag åkte även en del guidade turer i större grupp, vilket passade mig riktigt bra. Då fick jag se mycket av naturen utan att behöva hyra bil själv, plus att guiden ofta berättade mycket intressant om landet.

Rotorua med sina vulkaniska sjöar
Rotorua med sina vulkaniska sjöar

Vad gör du i dagsläget?

Jag jobbar, tog examen för ca 2 år sedan.

Tack Louise, för din berättelse från Auckland University of Technology i Nya Zeeland! 😊

Känner du dig inspirerad att plugga utomlands med CSN? Kontakta Blueberrys experter och få kostnadsfri hjälp med studierådgivning och ansökningar, samt mycket annat.

Eller välj själv en utbildning och skola här!

 

Joakim Kempff

Marknadspraktikant