”Jag kände att jag skulle ångra mig resten av livet om jag inte åkte när jag hade chansen.”

Mitt namn är Michaela och är 23 år gammal. Jag är student på Edith Cowan University i Perth, Australien. Jag har varit student på ECU i ett år nu och ska börja mitt andra år på utbildningen Counter Terrorism Security and Intelligence.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands av flera anledningar. Den första anledningen är att jag vill se världen och uppleva andra kulturer än den jag växte upp med. En annan anledning till att jag valde att studera utomlands är att jag ville studera ett specifikt ämne som inte erbjuds i Sverige.

Utöver dessa anledningar så var det också en utmaning som jag ville se hur jag klarar av: Att bo så långt ifrån familj och vänner, då mitt mål är att i framtiden ha ett jobb där jag får resa mycket.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Hittills så har jag gillat alla kurser som jag har läst men en av mina kurser, Terrorism and International Security, står ut som en favorit. Med det sagt så har jag två år kvar med massor av spännande kurser som jag ser fram emot att få studera. En kurs som jag verkligen ser fram emot är Counter terrorism-kursen som jag tar mitt sista år då det är ett ämne jag finner extremt intressant.

Nattbild av ECU campus vid vattnet
Natt över Edith Cowan Universitys Joondalup Campus

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck när jag började på ECU var hur öppet och trevligt campuset är. Campuset består av flera ensamstående byggnader spridda över ett stort område. Det känns mer som att man promenerar i en park i stället för ett universitetscampus. Det finns många platser utomhus där man kan sitta och studera vilket är supermysigt när man har suttit inomhus och lyssnat på föreläsningar.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

En enkel skillnad är att svenska universitet ofta har fyra perioder med två kurser i taget, medan skolor i Australien snarare följer gymnasiets upplägg med att ha två terminer med flera kurser samtidigt. Terminerna ligger annorlunda från de svenska terminerna då man har sommarlov under jul och nyår i stället för i juni och juli.

Från mina erfarenheter så är ECU mycket mer hjälpsamma, både med studierna, men även med personliga problem som internationell student. När jag studerade i Sverige så var det mycket mer att du är helt ensam och att man får lösa alla problem själv. ECU å andra sidan erbjuder mängder av hjälp från olika källor om man har problem med studierna eller om du har personliga problem som kan påverka dina studier.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En skoldag på ECU är i många fall uppdelad i två block: morgon och eftermiddag. ECU är medvetna om att många elever jobbar samtidigt som de studerar, så för att göra det lättare för eleverna så är många lektioner på ett av blocken och sedan ledigt de andra. Denna planering gör det möjligt för studenter att lättare planera sitt jobb och studier.

För mig är en vanlig dag antingen lektioner på morgonen eller under eftermiddagen. Om det är en dag som jag har morgonlektioner så går jag upp sju och gör mig redo för en kort promenad till campus och mina lektioner. Mina lektioner håller ofta på i tre timmar med en kort paus mitt i. Efter lektionerna så går jag tillbaka till min lägenhet för lunch och studier.

När jag är klar för dagen så passar jag på att tvätta eller andra nödvändiga sysslor. Om jag i stället har eftermiddagslektioner så går jag ofta till gymmet på förmiddagen eller gör sysslor som behöver göras. Jag ser till att äta något och sedan går jag på mina lektioner. Min fritid spenderar jag ofta med att hänga med kompisar, läsa eller så jobbar jag.

Rosa träd framför kuststaden Perth
Kvällsbild över Perth

Vad tycker du om staden?

Jag gillar Perth som stad men om man vill ha mycket festande och massor av aktiviteter så är det nog inte staden för dig. Perth är väldigt mycket en strandstad med mycket natur. Det finns inte massor av nattliv och om man vill ha en lugnare universitetsupplevelse så är Perth en underbar stad att bo i.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på campusboende vid det campus där jag studerar. Jag hade tur när jag sökte boende då jag hamnade på väntlistan men sedan lyckades få en plats.  Om man vill bo på campus så söker man via campus livings hemsida för de campus som du kommer studera på. Det finns självklart flera olika sätt att hitta boende om man inte vill bo på campus. Ett av de lättaste sätten att hitta boende är att se i olika lokala facebookgrupper då många lägger ut lediga rum där. Ett annat val är att söka på flatmates.com.au då det är ett lätt sätt att hitta andra att bo med.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag delar lägenhet med fem andra personer med olika nationaliteter. I nuläget är en person från Vietnam, en från Mauritius, två från UK och en från USA.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Se till att skapa ett städschema om du bor med andra. Det är mycket lättare att hålla rent om alla vet vad de ska göra. Se också till att komma ihåg att du bor med andra och ska visa hänsyn till att deras kultur inte alltid matchar din och att saker görs olika i olika delar av världen.

Surfare vid strand i Perth
Sommarkväll på Scarborough beach i Perth

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag spenderar min fritid på flera olika vis. På mina kvällar tar jag ofta tid för att läsa eller spela spel. Ibland träffar jag kompisar eller går på gymmet. Några dagar i veckan har jag skift på mitt jobb vilka ofta infaller på helgerna.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag rekommenderar att alla som besöker Perth besöker de olika stränderna som Perth erbjuder om man gillar stranden. Om man inte är en strandperson så föreslår jag att man besöker Perth Zoo och Rotnest Island. Perth Zoo är en superbra dagsaktivitet och Rotnest är en superbra aktivitet vare sig man vill ha en dagsutflykt eller spendera några dagar att utforska ön.

Solnedgång över strand i Perth
Solnedgång på Scarborough beach i Perth

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag valde att använda mig av Blueberry för att förenkla ansökningsprocessen och för att ha möjligheten att få hjälp att hitta svar på alla frågor som kom upp under processen. Blueberry var det företag som jag hade hört mest om och jag kände att jag kunde lita på dem att göra processen så lätt som möjligt.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Ta chansen om du får den. Innan jag åkte sa alla de jag hade omkring mig hur de önskade att de hade tagit eller även fått chansen att åka utomlands för att studera. Jag kände att jag skulle ångra mig resten av livet om jag inte åkte när jag hade chansen. Jag vill också tipsa om att hitta så mycket information som möjligt innan du bestämmer dig för plats och utbildning. Det är dyrt att studera utomlands så det är bra att undvika dyra misstag.

Quokkas, små kängurudjur i Western Australia
Quokka är en minikänguru på bara 3 kg som vuxen och finns bara i västligaste Australien.

Vad har du för planer efter dina studier?

När jag är klar med mina studier så vill jag flytta tillbaka till Europa då jag redan nu inser att jag vill vara närmare familj och vänner. När det kommer till jobb så har jag inte bestämt mig ännu om jag vill söka mig till privata eller statliga sektorn men jag kommer vilja jobba inom säkerhet och använda mig av min utbildning.

Gör som Michaela och ta chansen att studera utomlands! Du får svar på dina frågor när du bokar in ett rådgivningssamtal med våra experter. Det kostar inget, det är gratis. Du får hjälp med ansökningar till universitet, hjälp med att välja vilken utbildning du vill satsa på, hjälp med visum och försäkringar.

Boka ett rådgivningssamtal här!

Prova själv att välja skola, land och utbildning här!

Joakim Kempff

Marknadspraktikant