Poddarna som gör dig smart

Äntligen sommar och ledighet, fantastiskt va? Men ibland kan faktiskt ledigheten bli lite långtråkig. Två veckor i solstolen kanske behöver kombineras med lite hjärnstimulans och då har vi det perfekta rådet till dig – utbildande podcasts! Blueberry har listat åtta favoriter inom poddvärlden.

P3 Dokumentär

Den rafflande och spännande podcasten, som ibland är på gränsen till läskig har legat högt uppe i poddtoppen under en längre period. Här får du inblick i stora katastrofer, skandaler, olyckor och mord som skapat debatter. Du kan lyssna på avsnittet om Dubbelmordet på IKEA, Diskoteksbranden i Göteborg, Prinsessan Dianas död och många många fler. Berättarna skapar en inlevelse hos lyssnaren och det är svårt att sluta lyssna när man väl börjat.

Framgångspodden

Alexander Pärleros leder podden som intervjuar entreprenörer och tar reda på vad deras nycklar till framgång är. Låt dig inspireras av målmedvetna människor som lyckats i livet. Podden är verkligen ett bra tips till dig som behöver en dos motivation – för allt är ju möjligt! I alla fall enligt Alexander Pärleros och besökarna i hans podcast.

Sommar och vinter i P1

Koppla av med intressanta historier blandat med härlig musik. Här har kändisar som Bianca Ingrosso och Molly Sandén pratat ut om sina problem, men samtidigt givit hopp till andra i deras situation. Anders Hansen pratar om kopplingen mellan inaktivitet och psykisk ohälsa, hur viktigt det är att röra på sig och vilken otrolig skillnad träning kan göra. Lyssna på Joakim Lundell – om hur han kämpat sig från botten, till där han är i dag och många fler. Här finns verkligen en möjlighet att inspireras och höra riktigt intressanta människors historier.

Historiepodden

Två högst engagerade lärare inom ämnet historia leder podden som skapat enorm succé. De pratar om historiska händelser som t.ex. första världskriget, men även om kända historiska personer och olika konspirationer. På ett underhållande sätt fångar de lyssnaren och skapar en ny agenda för trista historielektioner.

Skeptikerpodden

Denna podcast ifrågasätter allt. De har som syfte att skapa ett kritiskt tänkande hos sina lyssnare och tar reda på om saker verkligen stämmer. På så sätt har podden lyckats avslöja en och annan bluffmakare. Bakom skeptikerpodden står åtta personer som har en gemensam nämnare – att de tycker radio och tv sprider en okritisk bild av verkligheten.

Allt du velat veta på 5 min

Det är kul att sitta på mycket information om världen och olika händelser – men att lära sig kan ta tid och ibland vara långtråkigt. Ingenting är dock tråkigt med Fritte Fritzon och hans podd som lär dig om olika ämnen på bara 5 minuter. Han fokuserar på de mest relevanta delarna och berättar på ett engagerande sätt. Du kan välja på avsnitt som Kinesiska muren, Watergateskandalen, Månlandningen, Koreakriget och många fler!

Snacka snyggt

Elaine Eksvärd är den svenske författaren som är proffs på retorik! Hon lär dig hur du gör slut med kompisen, hur du ska få folk att lyssna på dig, hur du klickar med alla och mycket annat. En riktigt intressant och lärorik podcast helt enkelt.

Staycheap-podden

En riktigt bra podd – kanske framförallt för dig som är student. Hanna och Johanna från Portionen Under Tian finns nu i dina lurar för att ge alla sina knep på hur man sparar pengar.

Hoppas du gillar våra förslag och att denna sommaren kan lära dig massor av nya saker. Alexander Pärleros kanske kan inspirera dig till att skaffa eget bolag, du kanske slutar lita på allt nyheterna säger eller så blir du en historienörd som Daniel och Robin.

Vad som helst kan hända! Behöver du hjälp med utlandsstudier för att förverkliga dina drömmar? Kontakta Blueberry!

Ia Dillner

Tidigare Praktikant