Blueberrystudenten Maria läser blandade kurser på Lorenzo De’ Medici i Florens. I denna intervju får vi veta mer om hennes upplevelse av LdM och vi får också härliga tips om saker att se och göra i Florens.


Hej Maria!
Varför valde du att studera på Lorenzo?
Hej! Om jag ska vara ärlig så är jag inte helt säker. För det första stod det mellan Spanien och Italien, där Spanien egentligen var det smartare alternativet eftersom jag pluggade spanska i gymnasiet. Men av någon anledning kändes det inte helt rätt, det var Italien som lockade mig, fastän jag aldrig tidigare varit här. När jag bestämde mig för Italien stod det sedan mellan LdM i Florens, Rom eller Toscana. Jag researchade nästan inget alls, utan gick mest på känsla, och Florens kändes rätt!

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser fyra kurser: Introduction to Digital Photography, Wine and Culture, Current Trends in Italian Cuisine och Italian Elementary 1. Min favorit är absolut fotografi-kursen. Jag älskar att fotografera och redigera bilder i Adobe Photoshop, vilket jag får göra i 6 timmar varje måndag! Om ni vill se bilder från min vistelse här får ni mer än gärna kolla in min Tumblr och min Instagram. Jag startade min fotoblogg efter jag varit här i några månader, eftersom jag insåg hur glad jag blev av att fotografera och redigera, jag ville ha en plats att dela med mig av det till familj, vänner och andra intresserade.

Man sitter och målar

Hur skulle du beskriva universitetet?
LdM är extremt välutrustad, väldigt anpassad för amerikanska studenter, men lyckas ändå behålla känslan av Italien. Alla klassrum är i antika, storslagna byggnader utspridda i staden, vissa klassrum har till och med vackra Freskomålningar i taken och lärarna talar engelska med en söt italiensk brytning.

Hur är Florens som stad att bo i?
Jag kommer från Stockholm och är därför van vid grönområden och att vara omringad av vatten, vilket jag inte har samma tillgång till i Florens. Men jag älskar staden ändå, bara på ett annat sätt. Det är litet, allting man vill ta sig till tar max 20 minuter till fots, och varenda steg leder en genom pittoreska smågator, vackra torg och shoppingstråk fyllda till bredden med de mest exklusiva märkena man kan tänka sig. Hela staden är som ett museum med dess antika arkitektur och målningar på husfasader med kristna motiv. Det finns såklart även riktiga museer som innehåller världsberömda konstverk som statyn David av Michelangelo och målningen Venus födelse av Botticelli. Fastän staden är så gammal och ett kulturellt mecka är den väldigt levande. Lokalbor blandat med studenter och turister fyller gatorna och håller minst sagt restaurang och caféägare upptagna. Nattlivet är väldigt roligt, om man känner för det kan man hitta något att göra varje kväll; det finns alltid en klubb eller en bar som har något slags event med extrapris på drinkar. Jag och mina kompisar älskar att gå ut och dansa, fastän de italienska killarna kan vara lite för påträngande ibland.

Utsikt över Florens

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
En skolvecka för mig består av bara tre dagar. Nästan alla elever har ledigt på fredagar och jag har även ledigt på onsdagar, jag har bara lektioner måndag, tisdag och torsdag. En vanlig måndag går jag upp vid 08:00. Jag gör morgonyoga i mitt och mina roommates kombinerade hall/vardagsrum, tar en dusch, brygger kaffe på vår gasspis och behöver oftast småspringa till min första lektion som börjar klockan nio. Min lägenhet ligger väldigt centralt, det tar ungefär 10 minuter att gå till de olika klassrummen jag har lektioner i (eller fem om jag springer, vilket är hur jag oftast tar mig dit). Min första lektion heter Introduction to Digital Photography och den pågår från 09:00 – 14:30 med några kafferaster och en lunch på ca 30 minuter. Ibland åker vi på utflykter till olika delar av Florens för att fotografera, men om vi inte gör det går jag och några klasskompisar till ett café i närheten av klassrummet för att äta lunch. Vi går oftast till ett ställe som heter Shake Café, eftersom mina amerikanska klasskamrater kan få sitt älskade amerikanska iced coffee där. När Photography lektionen är slut går jag antingen och gymmar på Florence fitness som ligger 1 minut från min lägenhet eller sätter mig på ett café och pluggar. Vid sex på kvällen har jag min andra och sista lektion för dagen, Wine and Culture. Jag går på den tillsammans med min roommate, som är från Wichita i Kansas, och helt ärligt så tar vi den bara för att bli lite vinlulliga på skoltid. 2,5 timme senare efter avsmakning av 5-6 olika italienska viner och en hel del information om regioner och druvor promenerar jag och min roomie hem till vår lägenhet och äter middag.

Katedralen i FlorensVad gör du på fritiden?
Jag har spenderat mycket av min fritid i Florens på gymmet, promenader genom staden, plugg på olika caféer och bibliotek, festande på olika klubbar och barer, hängt med mina vänner i våra lägenheter samt fotograferar och redigerar. Jag har även rest en del, på höstlovet åkte jag och min amerikanska room mate till Sverige och jag visade henne runt där. I Italien har jag varit i Pisa, Rom samt Milano och jag planerar att åka till Bologna imorgon! Jag har även rest till Paris och Amsterdam, det var väldigt kul att göra det tillsammans med amerikaner eftersom de ser på och uppskattar Europa på ett helt annat sätt än vad vi européer gör.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
När det kommer till nattliv rekommenderar jag klubben Yab eller Babylon, de är båda väldigt roliga att gå och dansa på. Man måste dock alltid som kvinna vara försiktig med att inte ta uppmärksamheten från sin drink och inte heller vara rädd för att tydligt visa om man inte uppskattar den ibland för påträngande manliga uppmärksamheten man får.
Den bästa pastan jag ätit i Florens är skaldjurspastan på en restaurang som heter Fiorentina d’Oro. Den ligger vid Piazza della Repubblica, som även har en vacker karusell man kan titta på medan man avnjuter sin mat. Om man vill göra sin läxor tillsammans med de riktiga italienska studenterna samtidigt som man har en vacker utsikt över Florens kända domkyrka (il Duomo) rekommenderar jag varmt att besöka Biblioteca delle Oblate.

Neonskylt byggnad i Florens

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Följ din magkänsla och bara kör!

Vad har du för planer efter dina studier?
När jag åker tillbaka till Sverige ska jag förhoppningsvis flytta till Uppsala och studera till läkare, samtidigt som jag på något sätt fortsätter hålla på med fotografin och redigering.

Har du något övrigt att tillägga?
Allt som allt älskar jag Florens och att ha studerat här, det kommer vara ett minne jag håller kärt för resten av mitt liv. Jag kommer hålla kontakt med de fantastiska människor jag träffat samt åka och hälsa på dem där de bor. Jag ser fram emot att åka tillbaka hit i framtiden till en vacker, intressant, renässansstad i Italien och kunna känna att jag kommer hem.

Vad härligt det låter! Stort tack för att du ville dela med dig av dina upplevelser Maria!

Vill du också studera i Florens? Läs mer om Lorenzo eller kontakta oss för mer information.

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig