”Det bästa med att studera utomlands är att man får chansen att knyta värdefulla kontakter och skapa livslånga relationer från hela världen”

Jag heter Mariam, är 23 år gammal och har bott i Los Angeles sedan augusti 2023. Certifikatet som jag läser handlar om Real Estate och erbjuds av UCLA Extension. I grund och botten är jag färdigutbildad civilekonom (jag har pluggat 4 år på Linnéuniversitetet i Växjö). Direkt efter mina studier tog jag mig till Los Angeles för att fortsätta plugga vidare på min drömutbildning. Redan nu kan jag tala om för er att det här var livets största och bästa beslut!

Varför valde du att studera utomlands?

Redan under mitt första år på civilekonomutbildningen kände jag att jag ville vidareutvecklas och uppleva något grandiost i livet. Därför bestämde jag mig att söka in på UCLA på min drömutbildning, nämligen Real Estate.

Anledningen till valet är bland annat min otroligt stora dedikation till mäklarbranschen. För vissa är Real Estate en del av livet men för mig är det livet. Vilket annat land än USA kommer upp i ens tankar när man tänker Real Estate och speciellt soliga Kalifornien. Just Los Angeles är ett ställe som erbjuder något för alla och där allting händer. Därmed är potentialen enorm i LA för att kunna lyckas i mäklarbranschen. När det kommer till UCLA så ligger det på listan bland de högst rankade public schools i USA. Universitetet erbjuder allt från ett fantastiskt akademiskt liv till ett mycket rikt campusliv.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag har två favoriter. Den ena heter Real Estate Principles och den andra Digital Marketing. Den förstnämnda har gett mig en djup inblick i hur lagar och regler ser ut för fastighetsbranschen i Kalifornien. Det är i sin tur användbart för mig som ska ut i branschen snart. Digital Marketing har hjälpt mig fördjupa mina kunskaper i marknadsföring, vilket är en stor del av mäklarbranschen i USA och världen över.

Hur skulle du beskriva UCLA Extension? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag är väldigt social person och det första jag brukar lägga märke till är just människor. Både lärare och elever är fantastiska på UCLA. Main Campus är väldigt stort och fyllt med olika kaféer och bibliotek där man kan sitta och plugga. Generellt tycker jag att campus är ett mysigt ställe att vara på, speciellt när man är omringad av sina vänner.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Den största skillnaden är att man får mycket mer frihet på ett amerikanskt universitet. Med andra ord får man styra själv vilka kurser man vill läsa, vilket inte var fallet för min del i Sverige. Dessutom är professorer mindre stränga med betygsättningen här.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

När det kommer till mitt schema så har jag totalt 3 föreläsningar under en hel vecka, måndag-onsdag. Då alla mina kurser är ”hybrid” så är jag 1 vecka i skolan och 1 vecka på Zoom. Med andra ord, om ni väljer att läsa hybrid kurser så kommer ni ha föreläsningar både på plats och digitalt. Observera också att alla mina kurser är så kallade kvällskurser och föreläsningar hålls mellan 18:00-22:00. Det är dock upp till er hur ni vill att schemat ska se ut och även vilka kurser ni vill läsa.

Vad tycker du om Los Angeles?

Enligt mig är Los Angeles en stad där det finns plats för alla. Den erbjuder en blandning av stadsliv och avkopplade naturupplevelser, från de livliga gatorna i Hollywood till de lugna stränderna i Malibu. Varje dag erbjuder något nytt att upptäcka, oavsett om det handlar om att utforska olika restauranger, gå på utställningar eller bara njuta av solnedgången över Stilla havet.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i West Hollywood, mer specifikt på Park La Brea Apartment Complex. Själva komplexet blev jag tipsad om av en vän. Därefter fick jag kontakta leasingansvarig via Park La Breas hemsida. Var noga med att i USA kräver hyresvärden det som kallas för ”Deposit”. Deposit innebär att man får betala en viss summa (ju bättre lägenhetskomplex, desto högre deposit) som hyresvärden behåller under hela leasingperioden. När leaset går ut får man tillbaka pengarna. Depositen brukar bli detsamma som 2–3 månaders hyra. Om hyran exempelvis ligger på 2,500 USD så kommer depositen med högst sannolikhet att bli dubbelt så mycket. Jag bor tillsammans med 3 andra svenskar och vi alla har samma mål och intressen, vilket känns skönt.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag var rätt stressad gällande boendet i början. Det bästa tipset är att joina ”Svenskar i LA” gruppen då många lägger ut inlägg om boendet. Man kan även Googla på vilka lägenhetskomplex som finns i Los Angeles och försöka kontakta leasingansvariga.

Jag flög till Los Angeles med 2 andra svenskar som jag lärde känna via Facebook gruppen. Vi letade efter boendet på plats och lyckades hitta en lägenhet redan under första veckan. Var noga med att inte betala någonting i förväg (inte innan ni har sett lägenheten) då det finns många ”scammers” därute.

Ett annat tips är att Depositen betalas via Cashier’s Check (en betalningsmetod som är populär i USA när det kommer till boendet). Cashier’s Check får man från lokalt bankkontor.

Vad brukar du göra på fritiden?

Vad brukar jag inte göra? Mestadels hänger jag med mina vänner som jag har lärt känna dels via Facebook gruppen ”Svenskar i LA” och dels via UCLA. För övrigt brukar jag sola eller hikea vid Runyon Canyon Park eller Hollywood-skylten. Los Angeles har många fina ställen man kan besöka. Några av mina favoriter är: Long Beach, The Getty Museum, Kenneth Hahn State Recreation Area, Malibu Beach, Runyon Canyon Park, Santa Monica och The Grove.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Var inte rädda. Bara gör det! Att flytta till ett helt nytt land och studera på ett så populärt och prestigefyllt universitet som UCLA är en stor risk. Men den största risken man kan ta här i livet är att inte ta några risker alls. Jag tror inte på att livet handlar om att begränsa ens utmaningar, utan det hela handlar i stället om att utmana dina begränsningar.

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina studier är planen att bli licenserad mäklare och börja jobba inom branschen. Så länge man har sin licens och rätt personlighet för mäklarbranschen är det enkelt att hitta ett jobb i Los Angeles. Jag har redan fått flera förslag från olika företag gällande jobbet. Mot nya äventyr…

Är du intresserad av att studera på UCLA? Kolla in UCLA Extension här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Ida Malmberg

Marknadspraktikant