Drömmer du om att resa till Nya Zeeland?

På andra sidan jorden väntar… en resa till Nya Zeeland! Ett äventyrsspäckat land delat i två öar som vardera erbjuder helt olika upplevelser och natur under årets alla årstider.

Vare sig du drömmer om en resa till Nya Zeeland eller om du har siktet inställt på att flytta till detta sagolika land kommer du att ha en helt otrolig upplevelse. Nya Zeeland är lite som en korsning av Norge, med sina mäktiga fjordar och höga bergstoppar, och Australien, med sina vidsträckta stränder och rika kultur.

När man planerar en resa till Nya Zeeland brukar man dela upp resan i dess två öar. Om du har gott om tid kan du ta dig runt båda öarna, men om du bara har ett par veckor på dig kan det vara bättre att hålla sig till en ö för att slippa stressa.

nya-zeeland-gorge

Sydön

Om du älskar adrenalinfyllda upplevelser, vandring eller mysiga vingårdar är Sydön på Nya Zeeland platsen för dig. Här finns alltså en stor variation av aktiviteter, men att det just finns många aktiviteter är nog vad sydön är mest känd för.

Sagolika städer på sydön

Christchurch är Nya Zeelands näst största stad och nyckeln till sydön, här finns även öns största flygplats vilket gör det till ett naturligt första stopp på din Nya Zeeland resa. Här finns ett stort utbud av museer, parker, trädgårdar och restauranger. 3 timmar norr om Christchurch ligger Kaikoura, en mysig liten stad precis vid kusten. Kaikoura är ett populärt stopp för många som reser till Nya Zeeland, anledningen till att det är så populärt är för att det är en av de bästa platserna för att se valar, delfiner och sälar.

Längre söder ut på ön hittar du backpacker-metropolen Queenstown. Queenstown kallas också äventyrs- och aktivitetshuvudstaden i Nya Zeeland och staden lever upp till sitt rykte! Här kan du testa på allt från bungy jump, skydive, white water rafting och jet boat till bergsklättring, skidåkning, mountainbiking och snowboarding.

Queenstown Nya Zeeland

Nelson och Abel Tasman ligger allra högst upp på sydön och är helt olik Queenstown. Här hittar du fina stränder med klarblått vatten och en rad olika nationalparker. Här kan du uppleva fantastiska vattenaktiviteter som kajak, segling eller att simma med sälar.

Aktiviteter på sydön

På sydön finns gott om möjligheter till vandring både längs lätta trivsamma leder och bestigning av högre berg. Om du gillar att vandra och är redo för en mindre utmaning är Roy’s Peak i Wanaka ett måste för panorama-vyer över sydöns mäktiga bergskedjor.

En av de mest ikoniska utsiktsplatserna hittas vid Mount Cook, Nya Zeelands högsta berg. Här kan man välja att vandra eller bara njuta av utsikten av glaciärer och bergstoppar.

Milford Sound, en djup fjord, är en av de mest besökta platserna på sydön. Här samsas porlande vattenfall, regnskog, branta klippor och snötäckta berg och under din vistelse kan du ha turen att se både delfiner och pingviner. Se bara till att ta med dig en regnjacka, för här regnar det i snitt 182 dagar om året.

Om du gillar vin måste du besöka en av Nya Zeelands alla fantastiska vingårdar under din resa. Den största och mest kända vinregionen, Marlborough, hittar du högt upp på sydön.

Nordön

Nya Zeelands Nordö är ett fantastiskt resmål med enastående natur, mångsidiga städer och rik kultur. Utforska de glittrande stränderna i Bay of Islands, vandra bland de dramatiska landskapen i Tongariro National Park och beundra de geotermiska underverken i Rotorua. Besök Auckland för en storstadspuls och Wellington för konst och kultur. Oavsett om du älskar äventyr utomhus eller kulturella upplevelser, har Nya Zeelands Nordö något att erbjuda för alla resenärer.

Nordöns kontrastrika städer

Auckland, också kallad ”City of Sails”, är en mångsidig och livlig metropol på Nya Zeelands Nordö. Med sina glittrande hamnar, omgivande vulkaner och frodiga grönområden bjuder staden på en unik blandning av urbana och naturliga upplevelser. Här kan besökare njuta av förstklassiga restauranger, kulturella evenemang och ett pulserande nattliv, samtidigt som du har nära till vackra stränder och natursköna vandringsleder. Från Auckland kan du även ta båten över till Waiheke Island, en fantastisk ö med vackra stränder och flertalet vingårdar som breder ut sig över ön. Färjan tar 40 minuter vilket gör det lätt att åka över dagen, Waiheke Island är ett stopp du måste lägga till om du reser till Nya Zeeland.

Wellington, som är Nya Zeelands charmiga huvudstad, kännetecknas av sin konstnärliga atmosfär och natursköna omgivningar. Omringad av grönskande kullar och dramatiska kustlinjer är Wellington hem för ett blomstrande konst- och kulturliv, med många gallerier, teatrar och kreativa kvarter att utforska. Staden är också känd för sina trendiga kaféer och restauranger. Med en unik kombination av storstadspuls och naturlig skönhet är Wellington en destination som lockar både konstälskare och naturälskare från hela världen.

wellington nya zeeland

Aktiviteter på nordön

På nordön hittar du Rotorua, en förtrollande stad som är mest känd för sin geotermiska aktivitet och rika Maori-kultur. Hit åker många för att uppleva mäktiga geijsrar, kokande lerpooler och varma källor som är spridda över landskapet. Här kan man också lära sig mycket om Maori, landets urinvånare, och deras unika traditioner. Är du mer äventyrssökande kan du även köra white water rafting i Rotoura. När du raftar ner för Kaituna River får du se fantastisk natur och även rafta ner för det största kommersiellt raftade vattenfallet, på hela 7 meter.Water rafting - Nya ZeelandÄlskar du Sagan Om Ringen och att vandra är ett besök i Tongariro National Park ett måste! Denna nationalpark var nämligen en av de ikoniska filmplatserna för inspelningen av Sagan Om Ringen. Specifikt användes landskapet runt Mount Ngauruhoe för att representera Mount Doom. Ngauruhoe är en av de tre majestätiska vulkanerna i nationalparken, och under din vandring kommer du att se färgglada kratrar, svavelångor och grönblåa sjöar.

tongariro crossing nya zeeland

Om du är ett Sagan Om Ringen fan måste du såklart också ta tillfället i akt och besöka Hobbiton. Hobbiton, beläget i Matamata på Nya Zeelands nordö, är en magisk plats som fångar fantasin hos fans av ”Sagan om ringen”. Det är här Peter Jackson filmade de ikoniska Hobbiton-scenerna för filmerna. Besökare kan vandra genom de gröna kullarna, beundra de detaljerade hobbithuset och känna sig som en del av Tolkiens värld. Det är en upplevelse som lockar besökare från hela världen och ger dem chansen att uppleva filmens magi på plats.

Coromandelhalvön på nordön är känd för sina vita sandstränder och dramatiska kalkstensformationer, och här ligger bland annat den populära turistdestinationen Cathedral Cove. För att ta sig til Cathedral Cove krävs en lätt vandring på ca 45 min där man möts av fantastisk utsikt över havet och omgivande klippformationer. Cathedral Cove är också den perfekta platsen för simning och snorkling.

På Coromandelhalvön hittar du även Whitianga (även kallad Hot Water Beach). Här kan man gräva sina egna varma pooler på sandstranden. Ett hett tips är att ta sig dit vid solnedgången och gräva sig ett hål där du kan sitta och bada i det varma vattnet medan du njuter av en härlig solnedgång samtidigt som surfarna fångar dagens sista vågor.

Lake Taupo i mitten av nordön är en vacker sjö som erbjuder en rad olika aktiviteter, bland annat kajak, vattenskidor och vindsurfing. Sjön ändrar färg under dagens gång och beroende på väder och är allt från klar turkos till mörkgrön. Du kan paddla kajak ut till Māori Rock Carvings som har en betydelsefull historia för det Nya Zeeländska kulturen.

Hur man tar sig runt Nya Zeeland

Vill du maxa din resa till Nya Zeeland, måste du ta dig runt antingen en eller båda öarna. Det gör du på bästa sätt genom att hyra en bil, campervan eller buss. Det finns över 500 gratis campingplatser, så kallade Free Camps, utspridda över Nya Zeeland där du med campervan eller tält kan spendera en natt eller två. Det finns även betal-campingplatser som erbjuder enklare faciliteter som toaletter och rinnande vatten.

Se till att märka ut på kartan vilka ställen ni vill besöka, och sedan kan roadtrippen börja!

Vill du studera på Nya Zeeland? Blueberry samarbetar med University of Otago, University of Auckland och Auckland University of Technology. Boka en gratis rådgivning här!

Ellen Skog

Marknadspraktikant