”Det bästa med att studera utomlands var att man växte otroligt mycket som person och fick möjligheten att lära känna nya vänner från hela världen”

Jag heter Melina, är 23 år gammal och kom nyligen hem från New York där jag bott och pluggat på Berkeley College under två terminer. New York är verkligen min favoritstad och att fått bo där under ett år har varit fantastiskt!

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands då det kändes som ett väldigt roligt äventyr och jag hade besökt New York innan och gillade staden massor. Då jag endast ville läsa kurser inom mode så kändes New York även som helt rätt stad, rent studiemässigt.

Har du någon favorit bland de kurser du läste?

Mina två favoritkurser var Fashion Business och Fashion Forecasting. Fashion Business rekommenderar jag till alla som vill läsa en bred modekurs, då man lär sig väldigt mycket olika saker om mode och branschen. I Fashion Forecasting studerar du uppkommande trender och får möjligheten att vara väldigt kreativ då många assignments består av att du ska göra olika mood-boards inom ämnet.

Hur skulle du beskriva skolan?

Skolan ser väldigt ”vanlig” ut skulle jag ändå säga. Då skolan ligger i en skyskrapa så är klassrummen helt vanliga kontorssalar och det är inget specifikt campus för Berkeley College, Midtown. Fördelen är att skolan ligger mitt på 5th Avenue och det är verkligen nära till allt!

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag bestod av både lektioner och mycket eget arbete. Jag hade max två lektioner om dagen och resterande tid satt jag och pluggade, antingen i biblioteket på Berkeley eller på New York Public Library som ligger precis vid skolan. Jag skulle säga att man har fler inlämningsuppgifter i USA men att inlämningarna är mindre än vad de är i Sverige så det fanns alltid uppgifter att göra. Jag hade även en kurs som gavs online så det blev en blandning av att vara i skolan vissa specifika tider och lägga upp min studietid på egen hand. Jag tycker variationen av upplägget var väldigt skönt.

Var bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

Första terminen bodde jag i Midtown West, ca 15 minuters promenad från skolan. Andra terminen bodde jag på Upper West Side vilket tog cirka 20 minuter till skolan med tunnelbana. Jag hittade mina roomies för första terminen via Facebook och jag rekommenderar verkligen alla studenter i New York att hålla utkik eller skriva inlägg i både svenska och amerikanska facebookgrupper, då det är många studenter som är i samma sits och söker roomies/boende. Båda terminerna löste jag boende genom Airbnb och jag bodde med två svenska tjejer både första och andra terminen.

Vad brukade du göra på fritiden?

På fritiden gjorde jag lite allt möjligt. Allt ifrån att utforska staden, till att testa olika restauranger, gå på museum, festa, shoppa och gå på sportmatcher – antingen basket eller hockey! Gillar du sport så kan jag verkligen rekommendera att åka över till New Jersey och se New Jersey Devils spela hemmamatch. Det är riktigt bra stämning på matcherna i USA!

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag hade framför allt rekommenderat att besöka Dumbo i Brooklyn, och gå dit över Brooklyn Bridge. I Dumbo finns det flera trevliga restauranger och du har utsikt över hela Manhattans skyline. På väg hem hade jag rekommenderat att åka båten tillbaka till Manhattan. Då har man möjlighet att både se den fina utsikten när man går över Brooklyn Bridge och även få se Manhattans skyline på nära håll när man åker båten tillbaka. Sen är ytterligare ett favoritställe Central Park där jag gärna strosade omkring med en kaffe i handen, tog en promenad eller hade picknick med mina vänner.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag vände mig till Blueberry då min syster åkte via dem när hon studerade utomlands och var väldigt nöjd över deras kunskap och hjälp. Kan varmt rekommendera det då man får mycket hjälp och alltid har någon som kan svara på frågor och hjälpa till med det som annars känns svårt.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Mitt främsta tips till alla som någonsin funderat på att studera utomlands är: GÖR DET!! Ni kommer få världens äventyr. Det är det bästa jag har gjort och jag ångrar det inte en sekund! Är man nervös över att åka i väg ensam, så tänk på att det är så många andra som är i exakt samma sits och därför är det är väldigt lätt att lära känna nya människor.

Är du också intresserad av att studera i New York på Berkeley College? Läs mer om Berkeley College här.

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant