Go for Santa Monica – det är värt det!

Min Santa Monica College-berättelse börjar en vardag i maj. Jag bestämde mig då för att jag skulle börja studera i Los Angeles i Kalifornien. Efter att ha sökt på internet hittade jag Blueberry – min räddning! Utan Blueberrys hjälp hade jag inte suttit där jag gör idag, på ett litet café i LA, pluggandes med utsikt över vattnet och bergen.

Jag packade ihop mitt liv och begav mig helt själv till andra sidan jorden för att börja ett nytt kapitel i mitt liv. Jag kan förstå att många tycker det är jobbigt att lämna sin trygghet i Sverige, men jag kan inte säga något annat än – Go for It! Det är värt det.

Genom Blueberry fick jag kontakt med andra som skulle börja plugga på Santa Monica College. Att ha pratat med någon innan jag åkte var väldigt skönt. Alla studenter som kommer till skolan för första gången sitter i samma båt. Alla vill hitta någon att bo med, träffa nya människor och ha kul!

Boende i Los Angeles

Boende är inget att oroa sig för alls. Alla jag känner fixade både lägenhet och rumskompisar utan problem när de kom hit. Somliga pratade med varandra genom de kontakter man fick via Blueberry. Jag blev snabbt vän med en svensk tjej som skulle börja plugga på skolan, och vi var som gjorda for varandra. Även om man är här i LA för att träffa folk från USA och prata engelska, är det jätteskönt att ha en svensk kompis. Någon som känner precis som jag själv gör när det kommer till att plugga på sitt andra språk och vara hemifrån.

Campus och skolan

Jag hade egentligen inga förväntningar när det kommer till själva skolan, men jag kan inget annat än att säga att jag älskar allt! Jag hade hört rykten om att “det är så mycket svenskar på Santa Monica College att man lika gärna kan plugga hemma,” det är INTE sant! Jag har 4 klasser och förutom i en av dem så är jag den enda internationella studenten, och i de klasserna så önskar jag ibland att jag hade haft en svensk kompanjon att gå igenom saker med. I början tyckte jag att det var svårt att förstå vissa saker, och mitt mål var att bara “ta mig igenom” klasserna med ett C. Men det är konstigt hur man ändrar sina mål och uppfattningar efter ett tag. 3 veckor in i mina kurser kände jag hur allt gick lättare och lättare. Efter att ha gjort mina första prov och inlämningar i matte, engelska och business så fick jag tillbaka dem alla med ett stort A. Jag blev så glad och lycklig dessutom insåg jag snabbt att plugg och att aldrig ge upp lönar sig!

Det finns tid för nöjen

Idag är jag fast besluten om att gå ut med A i alla mina klasser. En av de saker som gör SMC så bra är att jag kan få hjälp med allt. Det finns ett matte labb, engelska labb, business labb, hit kan jag gå och få hjälp med läxor och ställa frågor. SMC har alla verktyg för att vi som elever ska förstå och lyckas i våra klasser. Det är mycket plugg, men det finns tid för nöje också. Det är ju trots allt LA vi bor i. Listan på saker vi kan göra tar aldrig slut! Några av mina favoriter är: vandra i bergen, promenera på stranden, rida, spendera timmar på något av de mysiga caféer i Santa Monica eller i Venice Beach med en vän, ett biobesök på 3th street, shopping på någon mysig liten butiksgata, eller party i Hollywood.

En annan sak som är underbart med LA är att man vet aldrig vad man kan få se eller vilka man kan få träffa, filminspelningar och annat dyker upp här och där. De gånger jag inte är sugen på att göra något särskilt, så slappar jag och mina kompisar vid poolen eller kurar upp oss i soffan med en film. Just i denna stund sitter jag och pluggar lite matte. Dagen har bestått av skola på morgonen, en lunch med en av mina bästa kompisar och en lång promenad på stranden. Förra veckan var det Halloween med en massa härlig och oslagbara minnen. Nu är det slutspurten kvar i skolan, och om 2 veckor är det Thanksgiving som jag ska fira med en amerikansk familj i Santa Barbara.

Det ska bli kul att kommer hem till Sverige om några veckor och fira jul, men jag kan garanterat säga att jag knappt kan bärga mig tills jag får flyga tillbaka till soliga LA. Till er som funderar på att plugga utomlands, oavsett om det är för en termin eller ett par år – det är det bästa beslutet ni någonsin kan ta! Jag kommer aldrig ångra att jag började plugga på SMC. Från att ha varit en svensk tjej som inte riktigt visste vad hon ville göra i livet så vet jag nu precis vad jag vill syssla med i framtiden. Förändring föder inspiration och det är precis det jag fick ut av mitt beslut och flytt. Idag är mitt mål att ta en Bachelors Degree i Business Management. Jag hoppas på ett internship min sista termin och efter det vill jag stanna och jobba i 1 år på OPT. Efter det beger jag mig hem till Sverige igen (om jag lyckas slita mig från soliga Kalifornien) med erfarenheter värda guld, vänner och fantastiska år i USA.

/Linnea Karlsson

Läs mer om Santa Monica College

Linnea Karlsson