”Att få känna havsbrisen och se solnedgången slå mot Mount Fuji på andra sidan viken var välbehövligt”

Temple University i Japan är en blandning mellan den Japanska och den Amerikanska kulturen i ett nötskal. TUJ har sitt campus i världens största stad, Tokyo, och erbjuder allt du som student kan vilja ha. Äventyr, oförglömliga minnen, vänner för livet, fantastisk mat och en kultur som skiljer sig rejält mot den vi har i Lilla landet lagom. På Temple University kan du som internationell student studera en fyraåriga Bachelor Degree på engelska inom flera spännande ämnen. Detta gör Blueberry studenten Mira, läs om hennes utbildning och livet i Japan som lockade sen långt tillbaka. 

Hej Mira! Varför valde du att studera på Temple University Japan?

Jag hade länge haft idén att studera utomlands. Japan är ett fantastiskt fascinerande och kulturellt land som jag föll för under en resa några år tidigare, och att få studera en konstutbildning i Tokyo var ett äventyr jag inte kunde säga nej till. All utbildning på Temple sker dessutom på engelska, så språket var inte något problem.

Vad läser du för kurser? Hade du någon favorit?

Jag läser en blandning av konstnärliga kurser och allmänbildande kurser som är obligatoriska för alla heltidsstuderande på TUJ, s.k. ”General Education”. Skolan erbjuder även språkkurser i japanska. TUJ har en mängd olika konstnärliga kurser att erbjuda, så det är bara att välja och vraka. Den här terminen studerar jag tryckmakeri, filosofi, och en historiekurs om japansk grafisk design. Förra terminen gick jag en engelskakurs i akademiskt skrivande, grafisk formgivning, japanska, och bokbinderi. Av de kurser jag gått hittills är grafisk formgivning den definitiva favoriten eftersom det innefattar det arbetsområde jag vill jobba inom.

Studera utomlands i Tokyo som Blueberry studenten Mira gör på Tempel University i Japan.

Ett amerikanskt läroverk mitt i centrala Tokyo ger en unik blandning av olika världar.

Skolan har en lång historia som det första internationella universitetet att öppna i Japan 1982 och drivs av en personal bestående av amerikanska, japanska, och andra nationaliteter. Skolan delar idag lokaler med en kontorsbyggnad, men i augusti flyttar vi till ett helt nybyggt campus i västra Tokyo. Då väntas nya lokaler, nya verktyg och nya ytor att vistas i. Det majoriteten av eleverna ser fram emot är att vi äntligen får ett riktigt campus, vilket kommer stärka universitetskänslan på TUJ.

Tokyo är en riktigt cool stad att bo och studera i!

Staden är enorm med många olika områden som har unika atmosfärer och attraktioner att erbjuda, så det är aldrig svårt att hitta något att göra. Den japanska maten är självklart ett plus tillsammans med oändliga varianter av sötsaker och drycker. Det jag personligen älskar är att så mycket finns tillgängligt dygnet runt; du hittar dryckesautomater i var och vartannat gatuhörn och du är aldrig långt ifrån en dygnet-runt-öppen convenience store, som japanerna kallar ”conbini”.

Det kan dock vara en stor omväxling att vänja sig vid den unika japanska kulturen, specifikt att anpassa sig efter alla sociala normer och formaliteter som alla förväntas hålla. För mestadels skull är det mest en intressant upplevelse att få lära sig om och fördjupa sig i de kulturella sedvanorna här.

De största negativa aspekterna av att bo i Tokyo är definitivt först och främst folkmängden. Hela staden myllrar av människor – för att inte tala om turister – vilket kan vara en stressande vardag att förhålla sig till. Att försöka åka tunnelbanan tvärs genom staden mitt under rusningstrafiken är en utmaning utöver det vanliga! Tokyos tunnelbanenätverk gör det väldigt smidigt att ta sig runt om man vet vart man ska, men en negativ del är att tågen slutar gå på natten (oavsett veckodag) så om man inte är uppmärksam och lyckas missa sista tåget hem så kan det bli en dyr affär att hitta andra alternativa färdmedel.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Just nu bor jag på ett studentboende under Uninest i nordöstra Tokyo. Vi hittade boendet när Temple höll en bostadsmässa där olika mäklare och representanter från studentboenden närvarade och presenterade olika alternativ för studerande som sökte nya boenden.

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag delar rum med en vän som också studerar på TUJ och vi har även två andra vänner som delar rum i samma hus. Alla tre är amerikaner, men boendet huserar en stor blandning av olika nationaliteter från Asien, Europa, Nordamerika med flera.

Är det stor skillnad på att studera på universitet i Japan jämfört med Sverige?

Den största skillnaden är mångfalden bland alla studerande, speciellt på ett universitet beläget i Tokyo som lockar folk från hela världen. Man kan också hitta ett större utbud av kurser och utbildningar än vad som finns i Sverige, och även passa på att bo i en helt annan kultur. Det är vad jag ser som den största fördelen med att studera utanför Sverige.

Studera utomlands i Tokyo som Blueberry studenten Mira gör på Tempel University i Japan.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Nu under sommarterminen har jag bara lektioner måndag, onsdag, fredag. Jag går upp på förmiddagen och förbereder mig för dagen, åker in till skolan och äter lunch med några vänner innan första lektionen börjar kl.12. Därefter har jag lektioner genom dagen med varierande pauser emellan och slutar skoldagen 19:30. Det är en rätt sen tid att sluta, men eftersom jag börjar senare på dagen så föredrar jag att ha det schemat. Därefter åker jag hemåt och lagar middag i det gemensamma köket (om latheten tar över är snabbnudlar ett snabbt och gott alternativ, som finns i oändliga varianter här). Kvällen värvas vanligtvis med skolarbete och strötid vid datorn.

Vad gör du på fritiden?

De dagar jag inte har lektioner försöker jag lägga på att få klart skolarbete. Jag träffar även vänner och är på vift ute i staden med jämna mellanrum. När jag får tid och inspiration så går jag även ut och utforskar nya områden och fotograferar, eller sketchar en ny idé för en målning hemma.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?

Shibuya är en klassisk plats att besöka med det ikoniska övergångsstället, oändliga shoppingmöjligheter och ett livligt nattliv. Vill man uppleva lite mer kulturell atmosfär finns hipsterområdet Shimo-Kitasawa som myllrar av coola butiker, second-handkläder, och caféer, och i Shin-Okubo finns Korea Town fullsmockat med restauranger att välja mellan. Jag själv har en förkärlek för Ueno, med en klassisk kvällsmarknad längs gatorna nära tågstationen där mat, charkprodukter och souvenirer finns att köpa. Den stora Ueno parken är populär att besöka året om, men jag rekommenderar att planera ett besök specifikt under körsbärsblomssäsongen då parkens gångvägar kantas av rosa. Ett promenadstråk jag starkt rekommenderar är att ta tunnelbanan till Naka-Meguro och promenera längs Meguro-floden. Det är ett lugnare område som särskilt på kvällen är ett av mina favoritområden att ta en promenad med en vän eller utforska de caféer och restauranger som finns runtomkring.

Studera utomlands i Tokyo som Blueberry studenten Mira gör på Tempel University i Japan.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?

Mitt bästa minne hittills måste nog vara en dagsutflykt jag gjorde med en grupp från universitetet. Vi åkte ca 2 timmar sydväst om Tokyo ner till en liten kommun vid namn Kamakura, där vi besökte ett tempel med en enorm Buddha staty. Därefter tog vi tåget ytterligare längs med kusten ner till den lilla ön Enoshima, som har en historisk atmosfär som fiskarsamhälle med slingrande gator upp och nerför ön och dessutom en attraktion i form av ”drakgrottan” som vi älskade att utforska. Att få känna havsbrisen och se solnedgången slå mot Mount Fuji på andra sidan viken var en välbehövlig paus från den livliga neonstaden. Den enda nackdelen var att det blåste otroligt kallt hela dagen, så att klä sig med extra lager var en riktig räddning. När gruppen väl kom tillbaka till Tokyo gick vi och åt middag tillsammans, ett passande avslut på en fantastisk dag!

Vad var den största överraskningen under din vistelse?

Den största överraskningen var hur hemma jag kände mig omedelbart när jag kom hit. Det kan möjligtvis bero på den fem veckor långa resan jag tidigare tillbringade i Japan, men jag har fortfarande inte upplevt någon riktig ”kulturkrock” eller chock av det slaget. Det var något jag förväntade mig att behöva jobba igenom, men än så länge känner jag mig väldigt hemma här.

Var det något som inte var som du hade tänkt dig?

Det jag kommer att tänka på är Temple Japan’s lokaler. Skolan utnyttjar kontorslokaler som inte direkt är hur man tänker sig att ett prestigefyllt amerikanskt universitet är, och det var en mindre besvikelse som man dock snabbt vande sig vid. Det roliga är att det snart kommer ändras eftersom vi inför höstterminen kommer ha vårt helt egna campus byggt just för Temple! Jag ser jättemycket fram emot att få uppleva den klassiska universitetsatmosfären som jag föreställt mig om.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?

Det faktum att Blueberry har direkt kontakt med Temple University och kan vara en mellanhand i ansökningsprocessen är ett väldigt bra stöd att ha, dessutom helt kostnadsfritt. Det kändes tryggt att ha någon att vända sig till med alla frågor jag hade, och som följde mig genom alla steg från förberedande till antagningsbesked. Min Blueberry-kontakt Ella var alltid engagerad och snabbt tillgänglig när jag sökte kontakt, vilket uppskattades stort.

Plugga i japan, utlandsstudier i Tokyo med Blueberry.nu

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Var helt säker på att du kan finansiera dina studier. CSN-bidrag är en bra hjälp men väldigt begränsat när man väger mot de skyhöga kostnaderna för vissa utbildningar utomlands. Stipendier är värda att lägga tid på att söka, men det är inte alltid man blir beviljad och beloppen varierar ofta. Att studera utomlands är en fantastisk möjlighet, men det är mindre kul om man inte har möjlighet att slutföra sina studier av finansiella skäl.

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag har ambitionen att jobba inom någon form av grafisk design/formgivning efter examen. Jag skulle gärna utforska vilka jobbmöjligheter som finns i Tokyo, men är även öppen för att söka mig någon annanstans i världen. En prioritet är i alla fall att börja betala tillbaka studielånen så snabbt som möjligt, och förhoppningsvis kan jag göra det i det fält jag önskar!

Vad härligt det låter Mira! Lycka till med studierna och målandet!

 

Känner du dig också lockad att åka till Tokyo och uppleva körsbärsblomssäsongen på riktigt? Eller är Japansk matlagning med ramen, sushi och dumplings det som lockar dig? Påbörja din ansökan till Temple University i Japan idag!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator