”Att testa sina vingar och kastas ut i världen är inget annat än berikande.”

Santa Monica College (SMC) är ett mycket populärt val för svenska studenter. Colleget ligger fantastiskt beläget i charmiga Santa Monica med närhet till stranden och du kan mycket enkelt ta dig till andra delar av Los Angeles och utforska allt vad staden har att erbjuda. Möjligheten att styra sitt eget schema och välja ur ett otroligt stort kursutbud är också stora plus.

Tidigare Blueberrystudenten Lisa valde exempelvis kurser inom Personal Training, Media, Communication och Business. Här får vi veta mer om Lisas upplevelse av SMC och om vad studierna gett henne. Dessutom fick vi äran att ha henne medverkande under vår informationsträff i Göteborg..

Stort tack för att du ställde upp som alumni på vårt besök i Göteborg tidigare i år! Hur var det att vara med på event med Blueberry?

Det var väldigt givande att träffa de andra som jobbar inom Blueberry och få dela tankar och upplevelser med dom. Även om jag var där för att i huvudsak inspirera andra så kan man även bli inspirerad av nya intresserade elever till att plugga i USA och lära sig mycket av varandra.

Varför valde du att studera på Santa Monica College? Hur skulle du beskriva skolan?

Jag valde skolan eftersom den ligger i en världsstad med otroligt mycket att upptäcka. Dessutom ligger den i det fina området Santa Monica beläget vid stranden vilket gjorde det extra lockande. Santa Monica College har många internationella studenter vilket underlättade. Santa Monica College är en internationell skola med väldigt blandade nationaliteter och åldrar. Oberoende på tidigare kunskap eller skola har de flesta en chans att kunna gå här. Kulturen är välkomnande och öppen, och dom hanterar utbytesstudenter väl.

Studera utomlands på Santa Monica College som Blueberry studenten Lisa.

Vad läste du för kurser? Har du någon favorit?

Jag läste kurser inom allt från Personal Training, Media till Communication och Business. Efter första terminen specialiserade jag mig endast inom Business som Major och läste då inriktningen Marketing. Jag tycker det var kul att kunna bryta av de mer seriösa/tyngre kurserna med träning mitt i veckan på schemat. Dessutom har skolan en fantastiskt fin, nybyggd träningsanläggning mitt på campus, och ibland tränade vi även på stranden.

Hur är Los Angeles som stad att bo i? Vilken är din favorit plats?

Los Angeles är en extremt stor stad, och det finns så mycket att upptäcka. Det finns olika områden i LA som skiljer sig mycket åt men sammantaget är det en storstad med allt från stränder, palmer och hav kombinerat med storstadspuls, nattliv, shopping och glamour.

Santa Monica och Venice-området i närheten av skolan är min favoritdel. Just för att det är så pass nära in till storstadslivet, samtidigt som det inte känns som man befinner sig i en storstad. Det är ett hyfsat lugnt område och ligger fantastiskt med strandpromenad vid vattnet. Santa Monica Pier är en stark rekommendation och en bit norrut ligger Malibu som känns som ett semesterparadis.

Utlandsstudier i Kalifornien ger dig möjlighet att upptäcka allt som området har att erbjuda även från luften.

Hur bodde du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?

Jag hittade boende genom en kompis jag kände sedan innan, men det är inte svårt, framför allt inte om man söker genom Blueberry. Det finns massvis med svenska studenter som är i samma sits i början, och många FB-grupper och forum där man kan hitta både lägenheter och rumskamrater.

Är det stor skillnad på att studera i USA jämfört med Sverige?

Ja, det skulle jag påstå. Det är mer lektioner, mer deltagande och inte lika “fritt ansvar” som svenskt universitet. Lite mer motsvarande gymnasiet än universitetet schemamässigt. Lärare varierar såklart alltid beroende på ämne och kurs. Betygen sätts på liknande sätt. Andra skillnader är att SMC har en byggnad per “ämne/område” på campus som man går emellan på dagarna, och counselling (studievägledning) är mycket bättre och viktigare del i USA. Det är mindre klasser i små klassrum istället för stora klasser i hörsalar. Det är mer interaktiva uppgifter och närmre relation med klassen och läraren i arbeten. Schemat lägger man upp mycket mer frivilligt och du kan styra schemat ganska bra själv genom att anmäla dig i olika klasser.

Studera i soliga Kalifornien och lär dig surfa som Blueberry studenten Lisa som studerade på Santa Monica College.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag hade i snitt två lektioner för mig, men det är lite beroende på hur man själv väljer att lägga upp det. Eftersom jag bodde i närheten av skolan så tog jag en promenad eller cykel till skolan. Jag satt nästan alltid utomhus och luncha då vädret oftast är väldigt soligt och varmt. Sen utnyttjade jag deras stora bibliotek mycket för pluggande då det var bra miljö. Handlade oftast en kaffe på Starbucks som finns på campus.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse?

Det är svårt att nämna något särskilt när jag hann skaffa mig ett helt liv med en vardag under min period i USA. Något jag aldrig glömmer är det fantastiska vädret, Hollywood fester, strandhäng, roadtrips i Kalifornien, resor till Las Vegas och alla härliga människor jag träffade från olika kulturer och nationaliteter. På fritiden utforskade jag storstaden, allt från hike, träning och strandhäng till event och fester.

Studera utomlands i Kalifornen och ta en en weekend resa till Las Vegas under dina studier utomlands.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry och har du några tips till andra som vill studera utomlands?

Jag kom i kontakt med Blueberry eftersom min kompis hade använt det, så det var genom en rekommendation. Jag är själv mycket nöjd med allt stöd jag fick! Ut och testa dina vingar. Det är fantastiskt! Tips är att använda Blueberry som hjälper till med den praktiska ansökningen och antagningen, det underlättar då USA har många steg och kontroller för ex. visumansökan. Använd också mycket Facebookgrupper och forum. Där finns det många som delar med sig och man kan hjälpa varandra.

Hur kunde du använda dina kurser i Sverige, och vad läste du?

För mig har det varit väldigt givande att studera utomlands, även bortsett från vad jag kunde använda i Sverige. Det gav mig mycket erfarenheter, självförtroende, inspiration, flytande engelska och framför allt självständighet och härliga minnen. Jag läste Business Marketing i USA, tog ut ett Certificate of Achievement inom det. I Sverige kunde jag använda mina kurser och förkorta min svenska kandidat med 1-2 terminer. Detta beror dock helt på skola och jag tycker inte det ska vara i baktanke eller en av anledningarna till att man flyttar för inget garanterar det. Jag kan använda mycket kunskap från kurserna även i Sverige, framför allt eftersom jag går en engelsk utbildning på universitet i Sverige och eftersom man läser om internationella marknaden här så är det mycket upprepning från mina studier på SMC.

Utlandsstudier i Kaliforninen lokar många, här kan du bland annat studera på Santa Monica College som Blueberry studenten Lisa har gjort.

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer efter min tid i USA var att flytta hem och fortsätta studera i Sverige vilket jag har gjort (eftersom jag inte gjorde klart hela utbildningen på SMC utan endast ett certifikat, vilket såklart annars också är ett alternativ). När jag är klar med min kandidat ska jag söka jobb. Slutligen vill jag säga att jag är evigt tacksam att jag flyttade till USA för att studera. Att testa sina vingar och kastas ut i världen är inget annat än berikande.

Vad kul att höra! Vill du också göra som Lisa och spendera en eller två terminer utomlands? Påbörja din ansökan till SMC idag!

 

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator