Mitt livs äventyr i Los Angeles på CSU Northridge

Det fanns mycket som lockade med Los Angeles – vädret, stränderna, kulturen och att få uppleva och leva ett annat liv. Jag hade hört och sett så mycket om LA, och alltid varit nyfiken på hur det var ”over there”.

Det var dags att ge sig ut i världen

Allting började med att en av mina bästa vänner frågade om jag var sugen på att följa med henne till USA för att plugga en hösttermin. Jag hade alltid haft tankar på att göra en stor grej, att se världen och ha ”the time of my life”. Jag funderade några veckor, pratade med min sambo om mina tankar, och bara någon vecka senare hade jag bestämt mig för att åka.

Min vän hade redan tagit kontakt med Blueberry och valet föll på California State University Northridge (CSUN) då de hade ett bra utbud och bra läge i förhållande till L.A. Blueberry fanns alltid där när frågor dök upp och gav oss råd både på telefon och mail. Jag är tacksam för all deras hjälp eftersom vi hade så mycket annat att förbereda innan resan.

Om CSU Northridge

Universitetet ligger i Northridge, cirka två mil norr om L. A. När vi ansökte till universitetet sökte vi klasserna som vi var intresserade av och trodde allt var klart. Men på vår första dag så fick vi reda på att vi skulle crasha klasserna vi ville ha. Så vi gick till klassen, skrev våra namn och om det fanns plats så fick vi ett permission number. Jag fick inte alla klasser jag sökt, men fick hjälp att hitta andra liknande alternativ som passade mig.

De har proffsiga professorer, härliga omgivningar, många restauranger och ett stort recreation center. All personal var fantastisk och otroligt hjälpsamma från vår första dag, vilket gör att jag rekommenderar att studera på CSUN.

Jag lärde mig mycket under terminens gång. Det var en utmaning att studera på ett annat språk och jag fick äntligen flytet i engelskan som jag alltid velat ha. Jag hade bara lektioner på tisdagar och torsdagar, totalt cirka fem timmar per dag. Med tanke på allt som skulle läsas till nästa lektion och att jag läste fyra kurser parallellt i relativt högt tempo, så var det skönt att vara ledig ett par dagar. Detta gjorde att jag kunde planera in annat kul mitt i veckan och på helgerna kunde jag åka iväg på långweekends utan problem. Northridge var en bra ort att studera och bo i, där fanns allt man behövde och när vi tröttnade på lugnet åkte vi in till L.A.

Som att leva en dröm

Vi bodde i ett ”town house” tillsammans med en tjej från Frankrike, 25 minuters gångväg från universitetet. Lägenheten var nyrenoverad och möblerad vilket var kanon. På vår lediga tid hängde vi på stränderna, tränade, shoppade, reste runt, njöt av L.A:s nattklubbar och vandrade i kändistäta Runyon Canyon. Där är utsikten över L. A magisk; känslan av att man har hela världen för sina fötter är oslagbar.

Jag åkte två vändor till Vegas vilket var den coolaste och galnaste staden jag någonsin varit i. Det blev även besök till Universal Studios och City Walk, Downtown, de mest kända stränderna och vi fick även möjlighet att fira Halloween och Thanksgiving. Halloween är galet i USA, det kändes som att fira nyår och Thanksgiving är nästan större än julen.

L. A har allt och det finns otroligt mycket att se för alla. Jag rekommenderar verkligen att studera där, du lär inte ångra dig om du gillar att vara i händelsernas centrum. I L. A händer alltid något, det spelar ingen roll vilken dag det är! En otrolig stadspuls, nära till stranden och underbart väder – det regnade bara tre gånger under mina fem månader!

Saknaden efter USA

De sista dagarna var tuffa, tentorna var klara och det var inte många dagar kvar till hemresa. Det var jobbigt att skiljas från alla jag lärt känna och särskilt min bästa vän som stannade kvar. Jag har träffat underbara människor från världens alla hörn, men vi sa ”see you soon”- inte ”good bye”. Jag vet att vi kommer ses igen om inte alltför lång tid, för att återuppleva våra gemensamma minnen och skapa nya. Det har varit berikande att möta så många kulturer på så kort och intensiv tid.

Jag kommer sakna den amerikanska kulturen väldigt mycket! Amerikanare är enkla och framåt, de är positiva och säger vad de tycker. Jag kände mig otroligt välkommen i alla mina klasser där det nästan bara var amerikanare. De visade intresse för mig som svensk och europé och det märktes att de var imponerade av att jag rest dit för att studera.

Det som är inspirerande med att plugga utomlands är att man lär sig mycket om sig själv och utvecklas enormt. Man har inte haft någon att fråga på samma sätt som hemma utan jag har fått lösa saker på egen hand och tillsammans med min vän. I Sverige är det dagliga livet oftast enkelt, men där får man ständigt vardagliga saker att lösa. Utomlands får man klara sig själv och det gör att man växer och får perspektiv på livet.

Så vill du ha en utmaning utöver det vanliga och ett minne för livet, ska du söka en utbildning utomlands. Du kommer aldrig ångra det du gjorde, men däremot det du inte gjorde. Detta var en av dem bästa upplevelserna i mitt liv, och jag är oerhört tacksam att jag gjorde detta med min bästa vän. Vi har minnen tillsammans som ingen kan ta ifrån oss, och vår vänskap är starkare än någonsin.

/Therese Sjöberg

Läs mer om California State University Northridge.

Therese Sjöberg