”De satsar verkligen på att ge oss elever de bästa och nyaste möjligheterna inom våra program för att ge oss den bästa utbildningen.”

Blueberrystudenten Sofia läser just nu sitt första år inom BA Fashion Buying with Marketing på De Montfort University (DMU) i Leicester. Hon har nu studerat i två månader och stormtrivs med utbildningen och studentlivet. Särskilt positiv är hon över att lärarna själva arbetar med det de lär ut och är passionerade över sitt yrke. Läs vår intervju för att veta mer kring studentlivet på detta omåttligt populära universitet, speciellt när det handlar om fashion..

Hej Sofia! Varför valde du att studera utomlands?

Hej! Jag ville studera något inom Fashion och visste att Sverige inte har så många möjligheter inom det, samtidigt har jag också alltid vilja flytta till England. Så jag kollade på möjligheten
att kombinera dessa två drömmar och hittade, tillsammans med Blueberry, De Montfort University i Leicester där jag nu har studerat en BA i Fashion Buying with Marketing i två månader.

Runwayshow DMU

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck var; Hur ska jag lära mig att hitta här? Universitetet är så extremt stort och har ungefär 30 byggnader runt om campus. Sedan fick jag också redan på, under första veckan, hur modernt allt var. De satsar verkligen på att ge oss elever de bästa och nyaste möjligheterna inom våra program för att ge oss den bästa utbildningen.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Min favoritkurs har hittills varit Core Buying. Där lär vi oss hur man förutspår trender flera år innan de slår igenom samt mycket om hur företag tänker strategiskt vid inköp. Annars gillar jag faktiskt alla ämnen jag har, och jag tror den största anledningen är lärarna. Alla har jobbat med det dom lär ut och är passionerade över sitt yrke samt sprida deras kunskap vidare till oss.

Campusbyggnad DMU

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag har inte studerat på universitet i Sverige men vad jag har hört så skiljer det sig mycket. Kursupplägget är annorlunda och eftersom det är en terminsavgift här har universitetet andra möjligheter att satsa på våran utbildning.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

I England läser man inte en kurs åt gången, utan jag läser alla kurser samtidigt precis som tidigare skolår i Sverige. Jag har en till två kurser per dag och de är inte längre än en till två timmar långa. Resten av skoltimmarna är självstudier, om det behövs, så jag brukar gå till biblioteket. Nu vid terminsavslutet är det mycket i alla kurser och universitetsbiblioteket har öppet 24/7, så det blir att spendera en hel del tid där innan terminsslut.

Vad tycker du om staden?

Jag älskar verkligen Leicester. Allt är nära och jag kan gå till skolan på 5 minuter och till City Center, där det finns precis allt man kan behöva, på 15 minuter. Det märks även att det finns extremt mycket olika kulturer här när det kommer till restauranger, evenemang m.m. Sedan ligger Leicester i mitten av landet så om du vill utforska England kan du både ta buss och tåg till de flesta städer på under 3 timmar.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i en studio lägenhet på studentboendet Upperton Road, vilket ligger cirka 5 minuter från skolan. Trivs riktigt bra här och rekommenderar det verkligen om man vill bo själv men fortfarande vill ha känslan av att bo tillsammans med massa andra studenter. Jag sökte detta boende via skolans hemsida då dem samarbetar med Student Roost som äger Upperton Road.

Gata i Leicester

Bor du själv eller delar med andra?

Bor själv i en studio lägenhet.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Gör en budget och var beredd på oväntade kostnader de första månaderna. Man behöver köpa i princip allt till boendet om du inte kan ta med dig något hemifrån. Den första månaden och alla skolrelaterade saker kostar även mycket pengar. Leicester är dock en väldigt bra stad att bo i ekonomiskt för det mesta är relativt billigt. Matbutiker, restauranger samt utelivet är betydligt billigare än i Sverige så du klarar dig galant på CSN.

Vad brukar du göra på fritiden?

Utforska, jag och mina kompisar försöker alltid hitta bl. a. nya restauranger och barer men vi har också åkt till London några gånger samt Birmingham. Skolan har även ungefär 100 olika societies som du kan gå med i, allt mellan himmel och jord. Jag valde att gå med i DMU Women’s Football society och vi har träningar två gånger i veckan.

Restaurangmat

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Det bästa med Leicester tycker jag är alla restauranger, så om du besöker staden gå ut och ät. Sedan är detta en studentstad med två stora universitet så utelivet är fantastiskt.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag vände mig till Blueberry för jag tyckte att deras hemsida hade tydligast information. Sedan gick jag även på deras mässa om utlandsstudier där alla universitet fanns att prata med. Där fick jag en massa bra information samt bokade även in ett rådgivarmöte till veckan efter, och från det mötet flöt allt på jättebra. Blueberry hjälpte till med hela processen vilket underlättade enormt.

Flod oi Leicester

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det! Har inte ångrat en enda sekund här och att plugga det jag faktiskt är intresserad av är jättekul. Man lär sig så extremt mycket, både kunskapsmässigt men också egenskaper hos sig själv, samt så träffar man otroligt mycket nya människor.

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer varierar vecka från vecka men planen just nu är att jobba lite på den Engelska arbetsmarknaden innan jag flyttar tillbaka till Sverige. Inom mode är London en av de bästa städerna i världen med otroligt många möjligheter, så jag kommer vilja utforska det om möjligheterna finns.

Så härligt det låter! Stort lycka till med studierna och framtidsplanerna Sofia!

 

Är du också intresserad av att studera på De Montfort University? Läs mer om universitetet här!

Om du vill kan du starta ett program på De Montfort University (DMU) redan i januari! På grund av hög efterfrågan har nämligen DMU utökat sina platser och erbjuder nu starter i januari för en mängd program. Hör av dig till Blueberry nu för att säkra din plats!

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig