”Det bästa med att studera utomlands är alla nya vänner, kulturella kunskaper och möjligheter man får!”

Mitt namn är Erica och jag är 22 år gammal. Som person är jag väldigt kreativ och målmedveten. På fritiden producerar jag musik, ritar, tränar och umgås mycket med vänner. När jag skulle välja inriktning visste jag att jag ville plugga marknadsföring, sälj och PR då jag verkligen brinner för marknadsförings-delen av en produkt/tjänst, vilket även är perfekt kunskap när det gäller min egen musik. Därför var mitt val till att studera paketprogrammet Business & Marketing väldigt självklart då det innehöll alla kurser jag tyckte om och var intresserad av. I våras bestämde jag mig för att ta steget att söka till Santa Monica College i Los Angeles. Jag började studera här i höstas och ska studera i minst ett år. 

Varför valde du att studera utomlands?

Jag är otroligt nyfiken som person och har alltid älskar att lära mig om och uppleva nya kulturer. Jag har innan studerat gymnasiet utomlands i Spanien, så när jag började fundera på eftergymnasiala studier visste jag direkt att jag ville utomlands. På min fritid producerar jag musik, därför blev just Los Angeles ett självklart val av plats då det är musikens hemstad. Samt att det är en stad i ständig rörelse, vilket passade mig utmärkt då jag älskar när det händer mycket grejer.

Har du någon favoritkurs?

Svårt att välja! Om jag måste välja så kommer nog min säljkurs och marknadsföringskurs på delad förstaplats. I säljkursen få vi lära oss mycket om personlig utveckling och förstås sälj. Vår lärare poängterar ofta hur olikt arbetslivet är jämfört med skolan, och därför får vi diskutera mycket och lösa olika ’cases’ under lektionerna. I marknadsföringskursen får vi all nödvändig kunskap om vad man bör tänka på när man marknadsför sitt företag eller produkt, vilket är väldigt spännande.

”Santa Monica College är verkligen jättebra!”

Lärarna bryr sig väldigt mycket om sina elever vilket märks. Campuset är jättefint och ligger mitt i Santa Monica nära stranden. Det finns mycket olika klubbar man kan engagera sig i och flera olika event för studenterna. Många studenter på skolan är dessutom internationella vilket är väldigt roligt då man träffar folk från alla möjliga platser runt om i världen.

Är det stor skillnad att studera på college jämfört med universitet i Sverige?

Då jag inte har studerat på högskola eller universitet i Sverige innan är det lite svårt att svara på. Däremot kan jag döda myten om att det kommer vara väldigt svårt för att det är på engelska. Vi svenskar är generellt så pass bra på engelska så för oss blir oftast inte skolan något problem, även om man kanske tänker att man är sämre än andra så är vi väldigt duktiga. Lärarna är väldigt förstående och tycker att det är jätteroligt med oss internationella studenter.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag börjar morgonen med lite yoga och meditation. Sen äter jag antingen frukost hemma eller köper en fruktsallad och smoothie i skolan. Mitt schema är väldigt lugnt då jag endast går skolan måndag till torsdag. På måndagar och onsdagar har jag tre lektioner där varje lektion är ca en timme var. Sedan på tisdagar och torsdagar går jag endast en lektion. Så det finns mycket fritid efter skolan under dagarna för att utforska staden. Efter skolan brukar vi äta lite lunch i skolkafeterian för att sedan röra oss ned till stranden och kanske läsa lite i en skolbok vi har i läxa.

”Los Angeles som stad är väldigt spännande.”

Det finns alltid något att hitta på! Allt ifrån att hikea med kompisarna, åka in till Hollywood eller bara gå till stranden och köra volleyboll. Los Angeles som stad är även väldigt miljömedveten, så det finns en massa olika möjligheter till att engagera sig i miljöfrågor. Jag och några klasskamrater åkte till exempel till stranden en dag för volontärarbete med att plocka upp skräp som kommit in från havet och som andra lämnat kvar på stranden, samtidigt som vi såklart fick i oss en massa härlig D-vitamin. Sen finns det alltid en ny plats att upptäcka vilket passar mig utmärkt då jag är väldigt nyfiken som person.

Erika bor på Lincoln Place Apartments i Venice

Vi hade redan hört talas om lägenhetskomplexet innan, samt att skolan rekommenderade boende hos dem för internationella studenter. Så vi fixade boende redan innan vi åka till USA för att ha ett boende fixat. Sen vet jag andra som fixat boende på plats så det går såklart bra oavsett. Vår lägenhet ligger i Venice vilket jag älskar. Vi har nära till stranden, en kort bussresa till skolan (som dessutom alla studenter får åka gratis) och en massa mysiga butiker på gatan Abbot Kinney.

Bor du själv eller med andra?

Jag bor med tre andra tjejer, vi delar rum två och två. Vi alla är svenskar och studerar på SMC. Vi kände inte varandra sen innan utan lärde känna varandra på plats. Att vara roomies och dela lägenhet har gått mycket bättre än jag trott.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

För mig funkade det jättebra att hitta boende innan jag kom fram. Dock kan man bli lurad så jag rekommenderar i sådana fall att söka i lägenhetskomplex som skolan rekommenderar. Sedan rekommenderar jag verkligen att bo med flera roomies om man har möjlighet. Det är väldigt lärorikt och samtidigt helt fantastiskt att lära sig att fungera och anpassa sig med olika personer när man lever så tätt inpå.

Vad brukar du göra på fritiden?

Oj, det är väldigt mycket! Jag pluggar förstås en del, jag är även med i en klubb på skolan där vi diskuterar olika miljöfrågor. Då vädret är så fantastiskt året runt försöker jag trycka in så mycket olika utomhusaktiviteter som möjligt, alltifrån hiking, utomhussporter till sena löparpass längst strandpromenaden. Utöver det brukar mina vänner och jag ofta gå på bio, gå ut på olika restauranger och upptäcka nya ställen i staden. Sen lägger jag en stor del av min vakna tid på musiken.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Definitivt Venice Beach, Santa Monica Pier, Six Flags, Universal Studios, the Grove, Abbot Kinney och Malibu. Vi ska även hyra bil och åka till en nationalpark samt till Santa Barbara, så förhoppningsvis blir även de minnesvärda platser.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag har sen tidigare varit i kontakt med Blueberry gällande utlandsstudier och de har varit väldigt hjälpsamma. Därför blev det en självklarhet för mig att gå via dem och de har varit där och hjälpt mig genom hela processen.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Bara gör det, kör! Tro mig, ingen ångrar att dem åkte, snarare att man inte åkte. Man lär sig otroligt mycket om andra kulturer vilket är väldigt viktigt i framtiden när man förmodligen kommer att möta folk från olika kulturer. Att resa är ett fantastiskt sätt att kunna utvidga sina kunskaper inom detta eftersom man förstår att alla har olika sätt att bemöta andra människor. Vännerna du får här kommer du att ha för livet och du får även en utmärkt utbildning. Sen att skolan ligger mitt under solen är ett extra plus!

Vad har du för planer efter dina studier?

Då jag valt att gå ett paketprogram på två terminer (vilket ger ett certifikat/diplom) kommer jag förmodligen att göra min OPT året efter. Det innebär att man får arbeta i USA i ett år efter avslutade studier. Jag kommer förmodligen att vilja jobba i New York inom marknadsföring och sen eventuellt fortsätta mina studier här i USA. Sen kommer förstås musiken att vara med mig!

Har du likt Erika en hobby som du vill göra något mer med? Anpassa dina utlandsstudier på Santa Monica College efter din hobby! Kontakta Blueberry så får du hjälp hela vägen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator