Nu har det nya året börjat och vi på Blueberry har äntligen blivit ordentligt vana vid de nya förändringarna i CSN-reglerna som infördes under 2018. Vi tänkte därför att vi kan uppdatera er lite på hur det påverkar dig!

studera utomlands, äventyr, csn regler 2018, klättra, hjälpande hand, vänner

Det viktigaste du behöver veta är att du får lån och bidrag från CSN för att täcka dina levnadskostnader. Detta ligger tillsammans på cirka 12 700 kronor som du kan använda bäst du vill för att överleva under dina studier. Mycket av det behöver du betala tillbaka till CSN när du är klar med dina studier men ungefär 3000 kronor per månad får du av vårt avlånga land. Helt fantastiskt att vi bor i ett land där vi får betalt för att studera!

De pengarna man får från CSN är kanske inte tillräckligt att leva värsta lyxlivet för så vill man leva loppan behöver man jobba lite för det. Många av våra studenter arbetar ihop en del extra pengar redan hemma i Sverige för att ha lite mer att leva på, andra försöker hitta arbete väl utomlands. Hur du vill göra är självklart helt upp till dig själv! MEN om du vill arbeta när du är borta och studerar utomlands behöver du ha koll på vad det är för regler för just det landet du ska åka till. Alla länder olika system och regler för just internationella studenter som arbetar för annars vore det på tok för lätt.

studera utomlands, äventyr, csn regler 2018, vänner, plugga, gräset, solsken, studera, läxor

Hittills har vi nämnt sådant som inte varit helt nytt men ändå bra att hålla sig uppdatera om med jämna mellanrum. Nu till förändringen, CSNs nya regler från 2018 har en ganska stor påverkan på det lån du kan få för själva kursavgiften. Här spelar det störst roll på vad och om du har studerat på universitet tidigare!

Har du studerat på gymnasiet och sedan vill studera utomlands, oavsett om det är två månader eller två år mellan din student och att du börjar studera utomlands så gäller det nya reglerna. Alltså vill du efter den 1 juli 2018 börja studera utomlands och har ”endast” studerat på gymnasiet innan det så är CSNs nya regler att du får låna 2912 kronor per vecka per termin för kursavgiften. Okej, jag vet att det kan vara svårt att förstå så jag försöker igen. För en utbildning som har en termin på 17 veckor, får du då låna 2912 kronor gånger 17 veckor vilket gör att du totalt får ut 49 504 kronor per termin. Det finns också ett tak på hur mycket du får låna totalt av CSN och det maxtaket ligger på 357 000 kronor enligt de nya reglerna.

Faller du inte in i det facket och har du studerat på högskola, universitet eller liknande, både i Sverige eller utomlands innan den 1 juli 2018 finns det andra regler för dig. Det är nämligen så att fram tills 2023 faller du in under de gamla reglerna. Det innefattar att du får låna till ett större belopp än 49 504 kronor varje termin, men inte mer än den faktiska kostnaden för utbildningen. Självklart finns det även här också ett tak på hur mycket man då får låna totalt av CSN och det maxtaket ligger på 349 000 kronor enligt de gamla reglerna.

Nu när du har läst det här så kanske du känner att det är orättvist, och vi på Blueberry håller med men så är det tyvärr. Den stora skillnaden ligger egentligen i att om du faller in under de gamla reglerna så kan du få hjälp av CSN för att studera en dyrare utbildning men du kommer snabbare upp i maxtaket, vilket gör att du inte kan studera under en länge tid. Faller du däremot in under det nya reglerna så kan du studera en längre utbildning och få hjälp från CSN under varje termin men behöva lägga till egna pengar utspritt på terminerna på de lite dyrare universiteten.

studera utomlands, äventyr, csn regler 2018, fotboll, spela, lag, vänner, kombinera,

Så det må vara orättvist ibland men vi får trots allt betalt och stöd för att studera utomlands från Sverige, vilket är något många andra länders studenter drömmer om!

Det var det viktigaste som kommer ifrån CSNs nya regler för 2018. Sen är det ju så att allt det här ovan är sådant som vi på Blueberry har satt oss in i helt och hållet och vi har därför stenkoll på vad som gäller för olika länder och kan hjälpa dig att förklara vad som gäller i just ditt fall. MEN det är ändå CSNs regler och det är dem som fattar beslut och bestämmer vad som gäller. Det är alltså CSN som bestämmer vi kan inte garantera något annat än att vi kan deras regler.

studera utomlands, äventyr, csn regler 2018, studera, väska, pins, åsikter,

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager