Vilma studerar en termin av fristående kurser på Santa Barbara City College i USA, läs mer om det sanna collegelivet nedan!

Varför valde du att studera på Santa Barbara City College?
Jag har alltid drömt om att studera i USA och att få uppleva collegelivet på riktigt. Jag visste med 100% säkerhet att jag, efter studenten, ville ut och se världen och utvecklas. Att just valet föll på att studera på college i Santa Barbara är egentligen lättare än vad man kan tro. Amerikas västkust har alltid lockat mig med närheten till palmer, hav och sol och jag känner bara att Santa Barbara kunde inte bli mer än rätt.


Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser ett study abroad program vilket betyder att jag får läsa fristående kurser inom de ämnen som jag känner intresserar mig. Jag har därför ett hopplock enbart av saker som jag tycker är roliga vilket gör kurserna otroligt lätta att ta sig igenom. Jag läser Public Relations, Global Problems, Reporting & Writing inom journalistik samt två träningskurser, en i Boot camp och en kurs i Pilates. Alla kurser har verkligen överraskat mig på ett positivt vis men jag får nog säga att Global Problems är den kursen som jag verkligen känner mest för. I den kursen tar vi upp samhällsproblem som existerar i nutiden, såsom rasism, klimatet, terrorism och kvinnliga rättigheter och sedan diskuterar vi gemensamt möjliga lösningar på dessa problem. Det är verkligen en kurs som inspirerar mig otroligt mycket i och med att vi försöker lösa världsliga problem tillsammans.

Hur skulle du beskriva skolan?
Skolan har verkligen en extrem “Team spirit”. Alla här är väldigt öppna och hjälpsamma, både elever och lärare och det finns inga som helst problem för att lära känna nya människor. Trots skolans stora storlek så känns det ändå väldigt familjärt och alla går verkligen ihop och visar en riktig stolthet över skolan, inte minst under de typiska amerikanska fotbollsmatcherna.Hur är Santa Barbara som stad att bo i?
Santa Barbara är ett ställe som jag  nu kallar för “hemma”. Jag blev själv chockad över hur fort jag kände att jag verkligen bodde här och hur lätt det var att komma in i samhället här. Staden är i perfekt storlek, liten och mysig men med en central stadskärna som har både restauranger och shopping bara några minuters gång från campus. Vyerna här är dessutom så sjukt vackra, bergstoppar, havet och palmer vilket gör att det ibland känns som att man lever i en film.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor tillsammans med tre andra svenska tjejer i ett lägenhetskomplex som Blueberry och tidigare studenter rekommenderade och vi alla är riktigt nöjda. Det är en härlig stämning mellan alla som bor där och nära till allt. Vi fyra kom i kontakt med varandra genom Blueberrys Facebookgrupp där jag skrev ett inlägg att jag sökte roommates. Bara några dagar senare hade jag kommit i kontakt med tre tjejer som jag nu kallar min lilla familj.

Är det stor skillnad på att studera i USA jämfört med Sverige?
Skolan här skiljer sig lite mer när det kommer till läxor. Du har otroligt mycket mer läxor här än i Sverige men samtidigt så är det så mycket enklare. Du sitter alltså i princip lika många timmar men att du inte behöver handskas med lika svåra problem som hemma. Här spelar även närvaro en större roll, vissa lärare tillåter kanske bara att du är borta max två gånger under terminens gång utan att du ska behöva göra något kompletteringsarbete.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Jag går bara i skolan fyra dagar i veckan och är ledig varje fredag vilket innebär långhelg varje vecka! Mina skoldagar brukar oftast börja med en frukost hemma i lägenheten tillsammans med mina roomies innan vi alla drar iväg på våra olika lektioner. Eftersom jag bor så nära skolan brukar jag även gå hem och äta lunch istället för att ha med mig matlåda och efter mina träningskurser går jag alltid hem och duschar.

Har jag mycket plugg kan jag ibland stanna kvar i skolan efter mina lektioner och plugga i biblioteket med utsikt över havet, annars är det stranden eller mina kompisar som lockar.

Vad gör du på fritiden?
Dagarna här varierar väldigt mycket men det är mestadels för att det finns så mycket spännande grejer att testa på här. Dock är nog min mest gjorda fritidsaktivitet att hänga på stranden, antingen för att läsa mina läxor eller för att bara sola och bada. Då och då brukar jag även gå på olika sportevenemang eller åka på utflykter till närliggande områden med mina roomies.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Det finns så många olika ställen här i närheten som bara är ett måste och det är faktiskt riktigt svårt att bara välja en. Eftersom Santa Barbara ligger med bra transportmöjligheter till Los Angeles tycker jag absolut det är ett av ställena man måste se och uppleva. Både Hollywood, Venice och Santa Monica. Sen skulle jag även rekommendera att ta en dagstur till Malibu eller nöjesparker såsom Six Flags eller Universal Studios.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Det här är något jag ofta tänker på och det går verkligen inte att plocka ut ett specifikt minne. Jag har upplevt saker som kommer att vara med mig i resten av livet och varje dag händer det något nytt att vara tacksam för. Under tiden jag har varit här har jag fått så många roliga minnen och fina vänner och jag har varit med om saker jag bara kunde drömma om innan. Jag har firat Halloween mitt i Hollywood, flyttat hemifrån för första gången, upplevt nya städer, fått vänner för livet, sett de vackraste solnedgångarna, hikeat, testat nya saker och skrattat tills magen värker med mina roommates.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag kände att det var en så stor process att flytta och plugga i ett annat land att jag behövde hjälp. Blueberry verkade väldigt pålitliga och jag kände mig säker med att boka tillsammans med ett företag som verkligen hade koll. Jag hade hört mycket bra om Blueberry från tidigare studenter och jag kan varmt rekommendera Blueberry vidare till andra nu efter min upplevelse.Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Gör det, gör det, gör det! Ni kommer absolut inte ångra er, men se till att vara ute i tid och verkligen ta hjälp, fråga frågor och se till att allting som kan göras innan du åker görs innan. Det underlättar rejält.

Vad har du för planer efter dina studier?
Innan jag kom hit visste jag inte vad jag ville göra efter mitt år i USA. Jag hade verkligen ingen aning men efter att ha testat på lite olika saker här har jag nu lyckats bestämma mig för att jag vill söka till högskolan i Sverige. Jag testade lite olika kurser om saker jag var intresserad av och det som föll mig mest i smaken fick leda mig till mitt val av utbildning.

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager