Hej Simon! Du har ju varit i Kuching, Borneo, i flera månader nu så vi tänkte kolla läget och snacka lite om vad det var som ledde dig dit du är nu.

Hej Blueberry! Kul, kör på!

Då kör vi! Hur kom det sig att du valde just Swinburne University of Technology?

Efter jag tog studenten påbörjade jag mina studier vid Linköpings Universitet direkt vilket gjorde att jag missade hela den här ”hitta mig själv i Asien” upplevelsen. Jag kände helt enkelt att ett sabbatsår inte var något för mig. Men när jag insåg att i princip alla på mitt program Civilingenjör i Industriell Ekonomi studerar utomlands en termin i 3an så var det dags. Jag ville se mer av Asien och dess kultur men framförallt denna kontinents fantastiska natur. Swinburne University of Technology är egentligen ett Australiensiskt universitet med ett campus i staden Kuching på norra Borneo. Med regnskog och annan fantastisk fauna och flora utanför dörren i kombination med hög kvalité på studierna så var Swinburne ett självklart val.

 Dessutom känner jag några som gjorde exakt samma resa året innan och dem pitchade in hela upplevelsen väldigt bra. Så shoutout till Klara Gustafsson och Co <3

Härligt, vänner kan göra mycket för en. Vad läser du för kurser nu? Någon favorit?

studera utomlands i Malaysia, Borneo, Swinburne University of Technology BorneoDe kurser jag läser är Termodynamik 2, Strömningslära, Marknadsföring och Projektledning. Jag skulle säga att ingenjörskurserna är mina favoriter. Mina Businesskurser har ganska låg nivå och det blir inte kul om något är alltför lätt. Jag tycker att Termodynamik 2 och Strömningslära är lite mer utmanande och samtidigt ganska intressant.

Hur skulle du beskriva Swinburne University?

Swinburne är på många sätt lik de svenska universiteten. Självklart är standarden på universitetets faciliteter lite lägre än i Sverige men så är det generellt överallt i Malaysia. Jag skulle säga att den största skillnaden är hur lärarna och examinatorerna behandlar oss elever. Allting är obligatoriskt, föreläsningar, lektioner med mera, vilket är en ganska stor kontrast i förhållande till Linköpings mer flexibla system. Jag gillar att kunna disponera min tid själv, alla lär sig inte bäst av föreläsningar eller att bli tvingade att räkna alla lektionsuppgifter. Det är ineffektivt och ibland känner man sig nästan övervakad när lärarna tycker man borde räkna snabbare när man egentligen försöker förstå frågan mer på djupet istället för att skriva av facit. Det är inte så farligt som det låter men jag tycker generellt att kursansvariga fokuserar på rätt svar och kvantitet istället för djupare förståelse och kvalitet.

Ja, olika kulturer ser på saker på olika sätt. Men hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag brukar inkludera en lektion och en föreläsning på 2 timmar vardera. Lunch införskaffas i Swinburnes egna foodcourt eller i närmsta köpcentrum. Oftast brukar jag tillbringa någon extra timme i biblioteket för att slutföra dagens studier innan man kan åka hem och slippa tänka på studierna. Sen bör jag även tillägga att jag endast går på lektioner tisdag till torsdag vilket underlättar för allt resande över helgerna.

Okej och hur är Kuching som stad att bo i?

studera utomlands i Malaysia, Borneo, Swinburne University of Technology BorneoKuching är ingen stad man ska åka till som turist. Det är egentligen inget speciellt med staden utan det är väl snarare dess placering som är eftertraktad. Men det som är väldigt uppskattad av oss utbytesstudenter är priserna på allt. Man har råd att leva ett liv som skulle kosta en förmögenhet hemma i Sverige. Det brukar bli ett par massager i veckan, vi äter alltid ute på restauranger varje dag, någon bio samt bowling i veckan. Här nedan kommer ungefärliga priser så ni kan få en uppskattning på vad det kostar:
1 h Oil massage: 80 kr
Mat: 10-20 kr
Bio: 25 kr
Bowling (3 serier): 30 kr

Staden har faktiskt nästan en halv miljon invånare så den är relativt stor om man jämför med svenska städer. Det finns alltid nya saker man kan hitta på om man är uttråkad.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?

Jag bor i en 4a med två andra från mitt program hemma i Sverige. Vi fick numret till en hyresvärd via vänner som varit här tidigare år och efter några samtal så var det klart. Vi är faktiskt runt 25 stycken svenskar här i Kuching och alla bor i samma byggnad. Det skapar lite känslan av att bo i en studentkorridor fast varje korridorsrum är en större lägenhet med generellt tre personer. Byggnaden har även gym, pool och spa vilket har utnyttjats flitigt under denna vistelse.

Vi vet ju alla att studier är viktiga men vad gör du på fritiden?

På fritiden här i Kuching brukar det bli mycket träning på gymmet eller lokala äventyr. Vi har hikeat gstudera utomlands i Malaysia, Borneo, Swinburne University of Technology Borneoenom regnskogen, badat i vattenfall, bestigit berg och paddlat i lokala floden. På kvällarna brukar vi oftast vara ett större gäng som går ut och äter tillsammans och ibland avslutas kvällen med bio, bowling eller någon bar.

 

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?

Vi har rest en hel del på helgerna och jag har absolut fått några favoritdestinationer under denna termin. Då dykning är en aktivitet som ligger mig varmt om hjärtat så rekommenderar jag starkt att åka till Borneos östkust och dyka vid ön Sipadan. Den är rankad som världens topp 3 bästa dykarställen och det var verkligen magiskt! Alla mina framtid dyk kommer vara en besvikelse i jämförelse. Men om man inte uppskattar dykning i den utsträckning som jag gör så är Bali ett måste. Kombinationen av surf, fantastisk natur, långa stränder, teplantager och kulturella tempel är svårslaget. Dock så vill man vara på Bali längre än bara en long weekend så man hinner resa runt till förslagsvis Kuta, Ubud och Nusa Penida.

Vad härligt! Nu vill ju vi också åka. Men vi fortsätter vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?

Mitt bästa minne är definitivt när jag precis sagt hejdå till min familj och möter upp mina kompisar på Arlanda. Alla är fruktansvärt taggade och förväntansfulla men samtidigt med tårar i ögonen av att behöva lämna sina familjer. Vi går igenom säkerhetskontrollen och beställer in varsin öl. Vi har gott om tid och vi börjar diskutera alla ställen vi vill besöka och blir riktigt exalterade. Det kändes som om det man väntat på i över ett halvår var äntligen dags att hända. Sen hör vi hur högtalaren på Arlanda ropar upp våra namn ett efter ett. Vi har glömt bort tiden och gaten stänger om en minut. Vi har nog aldrig sprungit så snabbt i våra liv. Alla hann med men vi fick några arga blickar från flygpersonalen. Det var ett kul sätt att kick-starta hela resan på men det rekommenderas inte!

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag fick information om Blueberry via Linköpings Universitet och genom kompisar från äldre årskurser. Så jag tänkte att jag kollar med dem först och sen gick det vidare från där.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Se till att åka! Jag tror det blir bra vart man än reser så länge du vet vad du vill få ut av din termin. Alla jag har pratat med som är på övriga destinationer har också varit otroligt nöjda. Det är en upplevelse som man kanske bara får någon gång i livet och jag tror verkligen den har utvecklat mig som person. Man har fått större förståelse för andra kulturer, förbättrat sina språkkunskaper och fått se nya delar av världen. Ibland kan det vara svårt att uppskatta vad man har hemma i Sverige innan man ser det från ett helt annat perspektiv.

Vi håller så med dig där! När du är klar i Borneo då, vad har du för planer då?

Nu när jag kommer tillbaka till Sverige så har jag två och ett halvt år kvar på min utbildning innan jag är helt klar. Dessa kvarvarande år ser jag verkligen fram emot, Linköping aka Linkan är en underbar studentstad. Efter mina studier kommer jag precis som alla andra söka mig till arbetsmarknaden. Vilket typ av jobb det blir har jag fortfarande inte bestämt mig för men jag har länge haft en dröm att påbörja min karriär i USA.

studera utomlands i Malaysia, Borneo, Swinburne University of Technology Borneo

Kul, det låter ändå som om du har en ganska bra idé på vad du vill i framtiden! Lycka till! Så hörs vi säkert framöver också!

 

Vill du också studera utomlands som Simon?
Kontakta oss på Blueberry så hjälper vi dig!

 

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator