I påskas när det ändå var långledigt så passade jag på att ta med mig familjen och åka tillbaka till mitt älskade London. Det var nu nästan ett och ett halvt år sedan jag var där sist (i alla fall längre än en mellanlandning) och så lång tid har det inte gått mellan besöken sedan i början av år 2002! Eftersom att jag är där relativt ofta, och eftersom att jag har bott där, så har jag redan gjort alla ”måsten” och kan bara plocka russinen ur kakan och göra det jag verkligen vill och tycker är kul!


Efter otaliga besök fram och tillbaka så har jag några favoriter, saker som jag alltid försöker göra när jag är där. De här sakerna delar jag gärna med mig av, och därför presenterar jag gladeligen: Malins bästa Londontips!

Pasta på Jamie’s Italian

Maten

Okej, jag vet att England inte direkt är känt som en kulinarisk högborg men det finns några guldkorn. Högt upp på listan är ett besök till någon av Jamie’s Italian restaurangerna i staden. Det är kändiskocken Jamie Oliver som ligger bakom konceptet, och poängen med restaurangerna är att de håller väldigt hög nivå på service och råvaror samtidigt som maten faktiskt är väldigt prisvärd! Det finns ett gäng restauranger i London (Covent Garden, Canary Wharf, Islington, Westfield Shoppingcentre och Threadneedle Street) och trots att det är samma typ av restaurang så reflekterar dem de olika områden som de finns i med en spännande och individuell stil. Förutom att maten är fantastisk (jag överdriver inte) så är priserna som sagt väldigt bra! Man får en förrätt för £3-5, en varmrätt för omkring £10-16 och en efterrätt för ca £5. En pastarätt kostar £6-10 så det är helt klart överkomligt. Ett måste alltså!

Fish’n’Chips

Ett annat måste är minst en traditionell publunch. Det finns faktiskt vissa pubar som erbjuder riktigt bra mat, trots att det inte ser ut som det från utsidan. En klassiker är ju självklart att äta Fish’n’Chips eller någon form av hamburgare. Fish’n’Chips ska serveras tillsammans med mosade ärtor och så ska man gärna ha både salt och vinäger på sin pommes frites. Vinägern tar ett tag att vänja sig vid, men jag måste säga att jag föredrar med snarare än utan nu för tiden!

Soho

Promenera mycket

En av sakerna som jag älskar i London är att det finns så mycket att titta på och utforska, även om man kommer tillbaka gång efter gång. Jag har några promenadfavoriter som jag tänkte dela med mig av. Dels är det roligt att gå runt i centrala London och bland annat Soho är en favorit. Man hittar nya roliga saker varje gång man går igenom, allt ifrån trevlig fik och barer till affärer eller liknande. När man promenerar mycket i London så får man också en bättre förståelse för hur de olika delarna hänger ihop. Och faktum är att de centrala bitarna av stan inte alls är så utspridda som man kan tro när man åker tunnelbana! Jag älskar också att promenera i parker och grönområden, så både Regent’s Park (där man hittar Regent’s College) och Hyde Park är väl värda ett besök!

Kew Garden. Foto: Petter Hägg

Vill man ha en annorlunda och betydligt större park så rekommenderar jag Kew Garden. En helt underbar botanisk trädgård som ligger i närheten av Richmond i västra London. Här kan man antingen gå en guidad tur eller bara strosa runt på egen hand. Det finns en hel del saker som jag inte tycker man ska missa. The Palm House och Temperate House är båda stora växthus med tropiskt klimat där det finns både växter och djur att titta på. En personlig favorit är också The Rhizotron and Xstrata Treetop Walkway. Här klättrar man upp 18 meter upp luften och går i 200 meter längs med trädtopparna.

Shopping!

Jag är verkligen inte person som vanligtvis gillar att shoppa. Jag tröttnar snabbt och spenderar hellre tiden på stan med en fika än med att gå i affärer. Men någonting händer med mig när jag kommer till London. Dels kan jag promenera upp och ned Oxford Street i timmar (bilden till höger visar en tidningskiosk med reklam för West London College!). Där finns en härlig blandning av affärer som vi inte har hemma, och de vanliga flaggskeppen. Nu är dessutom pundet förmånligt för oss svenskar så shoppingen är ganska billig. Ett måste är att besöka Primark en sväng – bästa stället för att köpa billiga och bra baskläder. Jag brukar dock undvika Primark på Oxford Street eftersom att det är hysteriskt, min favorit är istället den i Hammersmith.

Reklam för West London College!

Vid Shepherd’s Bush hittar man också en av Englands största köpcentrum – Westfield London. Herregud, säger jag bara. Stället är relativt nyöppnat och för mig, som bodde i Shepherd’s Bush för ca 5 år sedan (jag jobbade i London under en period), var det en chock att komma tillbaka. Jag kände inte ens igen mig! Förutom mode, restauranger, caféer och mycket annat så finns där dessutom ett stort biokomplex. Bara butiksytorna uppgår till 150 000 kvadratmeter – vilket motsvarar 30 (!) fotbollsplaner. Här finns alla möjliga affärer som H&M och andra välkända märken, och dessutom finns superlyxiga avdelningen The Village där man hittar märkesbutiker som Prada, Dior och Louis Vuitton.

Våga vara turist

Det finns vissa saker som jag vet är ”turistiga” men som jag ändå älskar att göra. Om jag bara skulle göra två turistattraktioner i London så är valen enkla! Dels skulle jag vilja tipsa om Duck Tours som är en fantastisk idé. Har du någonsin suttit på en buss och tänkt: ”Tänk om den här bussen bara kunde åka rakt ned i vattnet och längs med floden”? Nej, okej, inte jag heller, men så rätt var det var så satt jag på en buss som gjorde just det! Glöm de gamla vanliga turistbussarna, det här är något annat. Du börjar i en vanlig buss (okej, den är inte vanlig, det är samma fordon som användes vid landsstigningen under D-Day) och får se ställen som Big Ben och Trafalgar Square från land, precis som de vanliga bussarna. Bussen tar dig sedan in i det allra hemligaste av MI6 och använder deras sjösättningsbrygga för att åka rätt ned i Themsen. Det finns ett gäng olika turer att välja mellan (vad sägs om James Bond?) och jag kommer absolut prova på alla!

London Eye!

Om det låter lite väl häftigt för dig, men du ändå vill se någonting extra, så rekommenderar jag London Eye. Det gigantiska pariserhjulet har blivit något av en ikon för London och det är lätt att förstå varför. Mitt tips är att kosta på sig det extra som en ”Fast Track”-biljett kostar, för det är värt de pengarna när du kan gå förbi flera hundra meters kö. Utsikten är fantastisk och du ser över hela staden. Jag tröttnar aldrig på utsikten och det spelar ingen roll hur många gångar jag åker runt där, man hittar alltid någonting nytt att se på!

Nöjd!

Fotbollen

Okej, jag erkänner, jag är en fotbollsnörd. En av huvudanledningarna till att jag återvänder till London gång efter gång är för att följa mitt adopterade lag – Arsenal. Det är något visst med fotboll i ett land som England, i en stad som London. Ingen resa är komplett utan minst en match på favoritpuben The Gunners på Blackstock Road vid tunnelbanestationen Arsenal eller, i bästa fall, ett besök på arenan. Oavsett vilket lag ditt hjärta klappar för – är du det minsta fotbollsintresserad så är en match på plats ett måste! Har man inte råd eller möjlighet att gå på stora matcher så rekommenderar jag varmt Craven Cottage, Fulhams arena som ligger jättefint precis vid floden. Även den som inte är fotbollsintresserad kan uppskatta en match på plats i England – det är något speciellt där.

Jag får nog dra någon slags gräns här och sluta skriva. Som ni kanske märkt kan jag hålla på i oändlighet och prata om allting jag tycker att ni ska göra när ni är i London! Det vore kul om ni ville dela med er av era egna tips på ”måsten” i London, eller ställ frågor i kommentarsfältet om ni undrar någonting. Nu är det nog dags för mig att börja fundera på nästa resa…

Per Liestam

Previous Marketing Manager