Jag hade länge letat efter den perfekta utbildningen för mig, och efter en bekants tips om Blueberry fann jag äntligen den. Nästan ett helt år innan jag tog flyget mot New York och Berkeley College påbörjade jag min ansökningsprocess. Det var otroligt skönt att ha stöd från Blueberry, det var mycket dokument som jag inte hade en aning om, så att ha möjligheten att både ringa och mejla till dem om frågor var toppen.


Den 5 september 2011 åkte jag och mina två gigantiska resväskor över Atlanten för första gången i mitt liv och jag är så himla glad att jag tog steget att plugga utomlands. Nu har jag äntligen påbörjat min dröm!

Att bo i New York

Jag landade på JFK’s flygplats med vetskapen om endast en veckas bokat hotell. De första två veckorna var riktigt jobbiga och svåra att hitta boende. Egentligen är det lätt, men hyrorna är ganska höga och många mäklare och landlords vill ha ett års hyra i förväg av icke medborgare i U.S. Jag slutade upp på ett studentboende i Brooklyn, där jag bodde i ett halvår. Nu har jag äntligen flyttat över till Manhattan, hyr ett rum av en annan tjej och bor nu i Midtown West mitt bland alla Broadway-musikaler. När det kommer till att hitta vänner är det inget man behöver oroa sig för. Berkeley College är känt för sina internationella studenter, därför är det många som är i samma situation som du. De flesta här i New York är även väldigt öppna och vänskapliga.

Skolan – Berkeley College

Leva livet

Berkeley College har olika campus runt om i New York och New Jersey. Det är dock vanligast för internationella att gå på deras Midtown campus (vilket jag rekommenderar att göra). Midtown campus ligger mitt i smeten, precis vid 5th Avenue och granne med Bryant Park. Dit går vi ofta när det är fint väder för att få lite sol på benen och njuta av grönskan.

Berkeley är framförallt en Business-skola, så om du är intresserad av den delen är det en perfekt skola för dig. Själv läser jag en Bachelor degree i Fashion Marketing and Management, och älskar det! Kurserna är intressanta och än så länge är jag väldigt nöjd med mina inspirerande professorer. Skolan har även väldigt bra resurser för att hjälpa sina studenter i största möjliga, bland annat har dem tutoring, där du kan boka tid om du har svårigheter i ett ämne, eller bara vill få rättat en uppsats. De har även något som kallas Career Service, där hjälper de dig med ditt CV, samt internships, och möjliga jobb efter skolan.

Terminerna här är även uppdelade i kvartal, det är alltså totalt fyra terminer per år. Detta betyder att om du inte tar paus en termin kan du få ditt välförtjänta diplom lite snabbare än andra skolor. Jag tycker heller inte att man ska vara orolig för att inte förstå vad som sägs inne i klassrummet, det är förvånansvärt hur mycket engelska man faktiskt kan.

Berkeley College har även höjt mitt självförtroende i skolan, jag kan ju faktiskt visst få A i mina kurser, och det kommer du också kunna få! Det handlar bara om att verkligen tro på sig själv och lägga manken till.

Fritiden i New York

Som i en dröm

Trots läxor och andra skolprojekt måste man ju unna sig kulsaker ibland. New York är verkligen en underbar stad att bo i och om du har tråkigt är det egentligen bara dig själv du kan beskylla. Här finns alltid något roligt att göra. Jag har träffat underbara vänner här och vi har nu blivit ett tight tjejgäng som hittar på saker tillsammans. Som ett stort fan av serien Gossip Girl, har vi bland annat gått och kollat på några av deras inspelningar, vilket var otroligt spännande. Även när du går till och från skolan är det ingen chock om du stöter på en filminspelning.

Några av mina favoritsysslor att göra här är att jogga längs med Hudson River som är en av mina favoritplatser i New York, och njuta av staden med vännerna i form av utgång på de bästa klubbarna och restaurangbesök. Biograferna på Times’ Square är också något som besöks ganska regelbundet. Senast föll valet på filmen ”The Hunger Games”. Något annat som är fantastiskt med USA i generellt är ju alla deras högtider, de slår alltid på större än hemma i Sverige. Mitt bästa högtidsminne måste vara Halloween. Tillskillnad från Sverige är det kanske två personer här som inte klär ut sig, resten frodas i Lady Gaga-, Baksmällan-, och Hjältemanna-kostymer.

Så om du har funderingar på att studera i New York, eller någon annanstans i USA för den delen, gör det! Visst man saknar sin familj, men det kan räddas med Skype-samtal, det är ju ingen som tvingar dig att stanna för alltid. Man utvecklas så himla mycket som person och dessutom får man ett minne för livet.

/Angelica Skarenstedt

Angelica Skarenstedt